Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 14.11.2022. 15:00

Pokreće se globalna platforma za partnerstvo uzgajivača svinja

Partneri na platformi "Dutch Agribusiness Worldwide" su odabrani na osnovu tri kriterijuma. U budućnosti planiraju da otvore centar kako bi na praktičan način svima približili inovacije i savremene tehnologije.

Foto: Depositphotos/Tsekhmister
  • 173
  • 63
  • 0

U 2022. broj svinja u Evropskoj uniji iznosio je 141,7 miliona, prema podacima Eurostata, ali dolazi do pada proizvodnje što je uzrokovano širenjem afričke svinjske kuge i porastom cena inputa. To je uzrokovalo otpuštanje radnika u ovom sektoru, ali i smanjenje proizvodnje stočne hrane.

Proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji je u martu 2022. iznosila dva miliona tona, što je pad od sedam odsto u odnosu na mart 2021. godine. Ukupna proizvodnja je manja za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prvom kvartalu iznosila 5,85 miliona tona.

Platforma za deljenje znanja

Zato je 17 holandskih kompanija aktivnih u ovoj industriji potpisalo sporazum o strateškom partnerstvu. Udružili su svoje snage i znanje pa su stvorili potpuno novu globalnu platformu "Dutch Agribusiness Worldwide".

Njen cilj je da omogući da holandsko znanje i inovativnost u svim aspektima lanca proizvodnje svinja budu dostupni na globalnom tržištu.

"Imamo više od 300 godina iskustva za pružanje usluga međunarodnim partnerima koji žele da pripreme svoje poslovanje za buduće izazove", izjavili su osnivači ove inicijative, Mark Šipers, izvršni direktor Šiper grupe i Gudo Klein Gebink, generalni direktor "EMEA Royal Agrifirm Group".

Partneri su odabrani na osnovu tri kriterijuma: da su globalno aktivni, inovativni i da je njihov rad održiv. U budućnosti planiraju otvoriti centar kako bi na praktičan način svima približili inovacije i savremene tehnologije.

Udružene nizozemske snage (Foto: Dutch Agribusiness Worldwide) 

Manji broj farmi, ali veći broj grla

Broj svinja u Holandiji je 2000. godine iznosio oko 13,1 milion grla, a do 2021. taj broj se smanjio i sada je oko 11,5 miliona. Istovremeno se prepolovio broj uzgajivača, ali se povećao broj grla na farmama.

Registrovano je 3.500 uzgajivača. U odnosu na raniji period to je manje za 6,7 odsto ili 278 farmi. Tome je doprinelo i nastojanje Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane da uz pomoć subvencija smanje ukupan broj farmi. Najveće se nalaze u Limburgu i Severnom Brabantu s prosečno 5.300 odnosno 4.800 životinja.


Tagovi

Dutch Agribusiness Worldwide Proizvodnja svinja Svinje Farme svinja Platforma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)