Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kružna ekonomija
  • 11.02.2020. 07:30
  • Rotterdam, Nizozemska

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

U Rotterdamu se nalazi prva plutajuća farma u svijetu. Ondje su trenutno 32 krave, a njihovo mlijeko kao i mliječni proizvodi mogu se kupiti u trgovinama u gradu, ali i na samoj farmi. 

Foto: Facebook/Floating Farm Rotterdam
  • 3.079
  • 461
  • 0

Luka u Rotterdamu u Nizozemskoj 2018. se pripremala za prvu svjetsku plutajuću farmu – trokatni betonski splav. U planu je bilo kako će na njemu boraviti 40 krava, koje bi davale 1.000 litara mlijeka dnevno

Danas u lučkom području Merwehaven plutajuća farma, koju su osmislili i pokrenuli Peter i Minke van Wingerden iz Beladona, tvrtke koja se specijalizirala za vodenu arhitekturu, a dizajnirao ju je arhitektonski studio Goldsmith, pokazuje kako proizvodnja hrane može biti manje ovisna o klimatskim promjenama.

Ondje se trenutno nalaze 32 krave, a njihovo mlijeko kao i mliječni proizvodi mogu se kupiti u trgovinama u gradu, ali i u njihovoj vlastitoj trgovini na farmi. 

Projekt budućnosti

Projekt je osmišljen za budućnost u kojoj porast razine mora dovodi do čestih poplava, ali i smanjenja proizvodnih površina. Također, cilj je pokazati inovativan način vraćanja poljoprivrede u grad, uz minimalan utjecaj na okoliš.

"Očekuje se da će 2050. godine stanovništvo bit povećano za 3 milijarde ljudi", rekao je tim projekta plutajuće farme za dezeen. Sukladno tome raspoloživa poljoprivredna površina ne raste zajedno sa svjetskim stanovništvom. "Zapravo, plodna zemlja postaje sve oskudnija, a klimatske promjene dovode do sve više oborina i plavljenja poljoprivrednih površina. Zato moramo pronaći sustav prilagođen današnjoj klimi kako bismo nastavili hraniti grad", rekli su.

Minimalan utjecaj na okoliš

Svu električnu energiju za svoje potrebe farma proizvodi iz plutajućih solarnih panela, a vodu za stoku osiguravaju putem integriranog sustava za prikupljanje kišnice.

Krave se osim uobičajenom hranom, hrane i travom s igrališta i golf terena, zajedno s ostacima prehrambenih proizvoda kao što je kora krumpira lokalnog proizvođača, mekinja iz gradskih mlinova. U planu je pribaviti i ostatke voća i povrća iz lokalnih restorana. Istovremeno, tim istim restoranima se distribuira svježe mlijeko, jogurt i drugi proizvodi. Gnoj krava se, naravno, koristi za stvaranje prirodnog stajnjaka. Kako kažu idejni začetnici i vlasnici ove farme, ovo je kružna ekonomija u punom smislu riječi.

Budućnost proizvodnje mlijeka mogla bi biti u - plutajućoj farmi!

Krave se danas često transportiraju vodom. Tvrtka koja stoji iza projekta plutajućih farmi tvrdi da Australija često izvozi čak 800.000 krava godišnje, a životinje su smještene na velikim brodovima tjednima, tako da ne vide problem što se farma nalazi na vodi.

Tehnologija za poboljšanje poljoprivrede

Tim želi pokazati kako se tehnologija može upotrijebiti za poboljšanje cjelokupnog poljoprivrednog procesa. Tako se na farmi nalaze roboti za mužnju i uklanjanje gnoja. Tu je i automatizirana distribucija hrane za krave.

Nadaju se da će ova farma potaknuti veći broj ljudi na razmišljanje o mogućnostima koje pružaju plutajuće konstrukcije. Ako projekt pokaže uspjeh, planiraju širenje poslovanja s plutajućim staklenikom, kako bi proizveli svježe voće i povrće za grad.

Kako izgleda prva plutajuća farma na svijetu pogledajte u videoprilogu:

Foto: Goldsmith Company/Ruben Daio Kleimeer


Tagovi

Plutajuća farma Farma krava Nizozemska Rotterdam Kružna ekonomija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]