Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi jezik
  • 20.10.2016. 14:00

Plavi jezik pokosio 3.000 životinja, vakcine nema

Bolest se mora suzbiti prije proljeća, kad se očekuje novi "bum" zaraze, no pitanje je kako jer vakcinacije nema, a ona je najbolja metoda.

Foto: veterinarstvo.hr
  • 2.189
  • 108
  • 0

Vlasti na nivou države i entiteta nisu na vrijeme reagovale i prepoznale obim bolesti plavog jezika.

Dok ozbiljne zemlje u rješavanje ovog problema ulaze ozbiljno, kod nas je potpuno nepoznata situacija, imamo nepotpun broj žarišta, nepovezanost između centara odlučivanja i veterinara, pa još nismo ni donijeli plan kako ćemo se boriti s bolešću, rekao je u Banjaluci Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, pišu vijesti.ba.

Bošković je ukazao na primjer Slovenije koja je već odredila sredstva za vakcinaciju kompletnog stočnog fonda u toj zemlji. Ujedno, oni nisu imali nijedan pozitivan slučaj ni uginuće.

Plavi jezik potvrđen u 40 od 65 opština u RS!

U Banjaluci je, naime, održan simpozijum o bolesti plavog jezika, kako bi se što veći broj veterinara dodatno edukovao o tome kako se najbolje nositi s epidemijom koja hara po BiH još od avgusta.

Stručnjaci su, navode, istakli da se bolest mora suzbiti prije proljeća, kad se očekuje novi "bum" zaraze. Miroslav Valčić, redovni profesor i predavač predmeta zarazne bolesti na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, ističe da se bolest plavog jezika jedino može kontrolisati vakcinacijom.

Eutanaziranje ovaca oboljelih od plavog jezika!

Inače, na prostoru RS bolešću plavog jezika do sada je zahvaćeno oko 40 opština, to jest oko 2.000 dvorišta, gdje je u proteklom periodu uginulo 3.000 životinja. "Vakcinacija je najbolja, ali i najskuplja metoda, za koju treba oko 10 miliona KM. Zbog toga veću pažnju poklanjamo drugima metodama", rekao je Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan".

Vakcinacija se provodi i u Hrvatskoj. Prema tamošnjoj Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, protiv bolesti plavog jezika potrebno je cijepiti sva goveda, ovce i koze starije od tri mjeseca. Cijepljenje se provodi na čitavom području zemlje. Cijepljenjem životinja održava stečeni imunitet u cijepljenoj populaciji životinja te postiže stvaranje imuniteta protiv virusa bolesti plavog jezika u necijepljenih životinja, čime se sprječava izbijanje epidemije većih razmjera na području zemlje.

Foto: veterinarstvo.hr


Tagovi

Plavi jezik Zaraza Vakcinacija Suzbijanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.