Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 19.03.2021. 12:00

Pirot za sada bezbedan od širenja afričke kuge svinja

Obavljeno je preko 700 pregleda u domaćinstvima uzgajivača na teritoriji grada i na svu sreću više nije registrovan nijedan slučaj pojave zaraze koja je po svinje pogubna.

Foto: Bigstock/casaalmare
  • 96
  • 44
  • 0

Nakon tri uginula grla, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede pre malo manje od mesec dana donela je rešenje kojim se mesto Gnjilan, u Pirotskom okrugu, proglašava zaraženim područjem od afričke kuge svinja i obuhvata osim Gnjilana i mesto Barje Ćiflik i Grad Pirot.

Kako je tada rekao direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić za Portal Plus online mere koje se preduzimaju u zaraženom i ugroženom području su ključne, a u mestu Gnjilan obavljen je popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje i obeležavanje neobeleženih svinja.

U Pirotskom okrugu proglašeno zaraženo područje od AKS-a

Prema njegovim rečima, obavljeno je preko 700 pregleda u domaćinstvima uzgajivača na teritoriji grada i na svu sreću više nije registrovan nijedan slučaj pojave zaraze koja je po svinje pogubna, odnosno neizlečiva, prenose Večernje novosti.

Toliko pominjana zaraza je desetkovala lovišta u pirotskom kraju gde su lovci pronašli više desetina uginulih divljih svinja.

Početkom prošle godine, u selima na kružnom putu i u okolini Dimitrovgrada, preventivno je eutanizirano ili zaklano više od 1.000 domaćih svinja, kako bi se sperečilo širenja zaraze sa divljih na domaće svinje. Zaraza je dospela iz susedne Bugarske, gde postoji već četiri godine i to migratornim stazama kojima se kreću divlje svinje.


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirot Pregledi Dejan Živić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.