Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pašnjak
  • 10.05.2022. 12:00

Pašnjaci - oslonac u doba visokih cena žitarica i uljarica

Udruženje "Agroprofit" ima pripremljen program za obnovu i zaštitu pašnjaka, a prvi cilj je da se do kraja juna obuhvati oko 1.000 hektara pašnjačkog zemljišta, na koje bi "pali" biostimulatori.

Foto: Depositphotos/fotocorn
  • 233
  • 66
  • 0

Udruženje "Agroprofit" iz Novog Sada pokrenulo je aktivnost na oplemenjivanju pašnjaka, otklanjanju nepravilnosti pri korišćenju i upravljanju, ovim, za stočare korisnim, površinama, saopštavaju.

Udruženje je formiralo više stručnih timova za realizaciju mera koje doprinose povećanju rasta biljaka i produženju vegetacije na pašnjacima. Za ovaj biološki proces odabrano je nekoliko, uglavnom, organskih stimulatora rasta i đubriva. Prvi poslovi su obavljeni na pašnjacima Zemljoradničke zadruge "Agročoka" u Čoki i u Ečkoj, a ovih dana to će biti učinjeno i u Mužlji i Dubovcu.

Ogledna primena biostimulatora uz edukaciju održaće se 15. maja na farmi Milenka Čutovića, koji gaji hereford rasu goveda u organskoj proizvodnji, u selu Bogdanica nedaleko od Gornjeg Milanovca.

Moguće velike uštede u korišćenju zdrave hrane

Površine pašnjaka u pojedinim regionima u Srbiji su umanjene, jer su lokalne uprave ovo zemljište izdale u zakup, pa ga ratari pokušavaju koristiti za biljnu proizvodnju.

Mr Zoran Novaković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Novom Sadu, smatra da su pašnjaci, bez razlike na kvalitet trava na njemu, značajan oslonac za govedarstvo i ovčarstvo.

Površine pašnjaka u pojedinim regionima u Srbiji su umanjene (Foto: Depositphotos/EcoPic)

"Svako smanjenje broja hranidbenih dana u štali za proizvođače mleka ili samo teladi, kao i za vlasnike stada ovaca, finansijska je dobitak. Ispašom su moguće velike uštede u korišćenju zdrave hrane, a postiže se i uzgoj zdravih životinja, uz samo neophodnu veterinarsku preventivu", kaže Novaković.

Agroprofit ima pripremljen program za obnovu i zaštitu pašnjaka, a prvi cilj je da se do kraja juna obuhvati oko 1.000 hektara pašnjačkog zemljišta, na koje bi "pali" biostimulatori. Najveći posao, pored desetak pašnjaka u Vojvodini, biće u okolini Čačka, Sjenice i na Pešteru. Ako bi samo ove godine povećali bujnost trave na pašnjacima za 15 odsto i za dvadesetak dana produžili vegetaciju u sremskim uslovima, stočari bi ostvarili milionsku uštedu.

Obustaviti prodaju od strane opština

Među prioritetne poslove, vezane za pašnjake, stižu poruke iz više regiona, a stočari iz Banata ponovo ističu potrebu da se pašnjačke površine vlasnicima stoke izdaju bez nadoknade i da se obustavi prodaja ovih površina od strane opština. Naveli su da u Banatu pašnjake preuzimaju industrijalci i "momci nepoznatih zanimanja".

U poslednje dve godine inspektori nisu poništili nijedno nezakonito izdato rešenje o korišćenju pašnjaka, a od stočara iz Dupljaje opština Bela Crkva traži da se poništi ugovor o korišćenju seoskog pašnjaka, koji kao pravno važeći imaju seoski stočari. Slična situacija je i u Seleušu, Bavaništu, okolini Kikinde, navodi se u saopštenju.

Od 2009. godine do danas iz popisa zemljišta u AP Vojvodini nestalo je 30.000 hektara pašnjaka


Tagovi

Pašnjaci Agroprofit Ispaša stoke Cene žitarica Cene uljarica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...