Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paški sir Gligora
  • 10.01.2015. 15:50

Paški sir Gligora osvojio Ameriku!

Obiteljska Sirana Gligora je svoj prvi sir od maslinove komine proizvela potkraj 2013. uslijed čega su svi u tvrtki oduševljeni te je osvojio i prvo mjesto u natjecanju najboljih sireva na svjetskoj manifestaciji World Cheese Championship u SAD-u!

  • 1.535
  • 138
  • 0

"Naša obiteljska sirana Gligora svoj prvi sir od maslinove komine proizvela je potkraj 2013. uslijed čega smo svi oduševljeni. Naime, tijekom svibnja 2013. napravili smo takav svoj Paški sir zato što je tada kadulja na otoku Pagu u punom cvatu te je i ovčje mlijeko znatno jače. Nakon sazrijevanja normalnim, prirodnim putem u razdoblju od pet mjeseci, potopili smo ga u maslinovu kominu.

Nakon toga slijedilo je nekoliko faza posebne njege te je u proizvodnju naše nove vrste sira od maslinove komine uloženo neočekivano mnogo rada, znanja, strpljenja. Ali kada smo ga kušali, već tada smo bili svjesni činjenice kako smo proizveli poseban sir koji će svojom kvalitetom, okusom i osebujnim mirisom diljem svijeta, od Japana do Amerike, dodatno pronositi slavu i o stoljetnoj tradiciji proizvodnje Paškog sira u obiteljskoj sirani Gligora", ističe dipl. agr. Šime Gligora, izvršni direktor tvrtke Gligora na otoku Pagu.

Novi sir Gligora iz maslinove komine osvojio prvo mjesto između 22 države svijeta

Čini se kako je gospodin Šime, baš kao i 50-ak djelatnika njegove obiteljske tvrtke, još pod dojmom velebne svjetske manifestacije na World Cheese Championship natjecanju, održanog 20. ožujka 2014. u SAD-u, gdje je novi sir iz Sirane Gligora, dakle Paški sir iz maslinove komine, zauzeo prvo mjesto (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva.

Ovce na otoku Pagu

Riječ je, inače, o prvom visokom međunarodnom priznanju, nagradi za Paški sir izvan europskog kontinenta. Šime Gligora podsjeća na činjenicu kako je više od 50 međunarodnih stručnih sudaca na tom natjecanju pomirisalo, prorezalo i kušalo čak 2.619 različitih sireva iz 22 države cijeloga svijeta.

Kaže kako se i ne čudi činjenici zato što su čak u 22 kategorije, od njih ukupno 90, bili pobjednici baš američki sirari, što govori kako je konkurencija bila itekako velika, kakva još nije zapamćena na takvoj razini.

"Sirane iz Hrvatske su na to svjetsko natjecanje poslali ukupno šest sireva kandidata, u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, koji su se ravnopravno natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike, uz to i poznatih europskih sireva, primjerice iz Italije i Španjolske.

Maslinova komina iz koje je proizveden novi

paški sir u Sirani Gligora na otoku Pagu

Nakon zahtjevnog stručnog testiranja, ocjenjivanja i suđenja, objavljeni su rezultati. Paški sir od maslinove komine Sirane Gligora proglašen je najboljim, najkvalitetnijim sirom u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. Pobijedio je čak i specijalne edicije i pričuve španjolskih ovčjih sireva, koji su osvojili preostale medalje. Inače, sirane iz Hrvatske svoje sireve na World Championship Cheese - natjecanje šalju na natjecanje od 1912. godine i ovo je privi put kako je hrvatski sir trijumfirao medaljom na tom međunarodnom natjecanju. O tome uvjerljivo govori činjenica kako je i novi Paški sir od maslinove komine u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, iz obiteljske Sirane Gligora, osvojio čak 99,90 bodova što je, uz još dva sira s istim brojem osvojenih bodova, najbolji rezultat u svim kategorijama toga natjecanja", upoznaje nas optimistični Šime Gligora.

Prvonagrađeni Paški sir iz Sirane Gligora u natjecanju imao čak 99,90 bodova

Svi su oduševljeni, ne samo u Sirani Gligora i na otoku Pagu, zato što je novi Paški sir iz maslinove komine postao šampionom u SAD-u (Wisconsinu) osvojivši, dakle, prvo mjesto u natjecanju između 125 uglednih američkih sirana. Ta je nagrada ipak mnoge ugodno iznenadila i u široj regiji, visokim priznanjem na svjetskoj razini, iako im je poznato kako je Paški sir iz Sirane Gligora oduvijek briljirao s obzirom na njegovu kvalitetu, okus i miris.

Štand paškog sira Gligora

Tako se postupno potvrđuje i Šimunova želja o tome kako ta obiteljska tvrtka iz paškog naselja Kolana sve više postaje motor održivog razvoja poljoprivrede odnosno ruralnog razvoja otoka Paga, čiji je proizvod te cjelokupna njezina djelatnost itekako značajna i za dopunu seoskog turizma.

Gospodin Šime ne sakriva zadovoljstvo što je njegov novi proizvod, Paški ovčji sir iz komine, postao prepoznatljiv potrošačima i izvan velikog europskog tržišta, primjerice na američkim kontinentima, a naslućuje se kako je poznat i u Australiji, Novom Zelandu zahvaljujući i skupinama turista s tog područja koji se godinama odmaraju na Pagu i okolici te u zemljama Mediterana, pa i šire.

"Iznimno smo sretni i zadovoljni uslijed postignutih rezultata na svjetskoj gospodarskoj manifestaciji (i razini) tim više što je naš novi Paški sir iz maslinove komine, proizveden u obiteljskoj Sirani Gligora u malom mjestu Kolanu sa 700 stanovnika na otoku Pagu - dobitnik prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na World Cheese Championship-natjecanju. Za nas je to, ne samo za Siranu Gligora i otok Pag, utoliko značajnije što je naš novi Paški sir iz maslinove komine dobio prvo mjesto kada se zna kako Wisconsin - amerčka država sa 125 sirana godišnje proizvede više od milijun tona sira.

Gdje kupiti paški sir iz Kolana?

Tako se obiteljska Sirana Gligora još jedanput potvrdila kao nositeljica pobjedničke zastave na 30. bijenalu World Cheese Championshipa u Winsconsinu, glavnom gradu proizvodnje sira u Americi, tako pokazujući ponovno svijetu kvalitetu našeg najpoznatijeg Paškog sira, dakako, u konačnici, i kvalitetu izvornih hrvatskih proizvoda.

Preklani smo također u natjecanjima u Velikoj Britaniji dvaput osvojili prvo mjesto našim Paškim sirom u istoj kategoriji. Sve govori kako naša najnovija nagrada potvrđuje sve naše dosadašnje rezultate. Godine 2013. smo, uz to, dobili i trofej za najbolji sir središnje i istočne Europe (Best central and Eastem European Cheese trophy) na World Cheese Awards-u za Dinarski sir. Nemate pojma kako nam je drago što smo sada prepoznati kao najbolji proizvođači ovčjeg sira na svijetu", ushićeno će Šime Gligora.

Sirana Gligora iz Kolana na otoku Pagu – najbolji svjetski proizvođač ovčjeg sira

Gospodin Šime je također podsjetio i na činjenicu kako sirari s otoka Paga ljubomorno čuvaju tradiciju vezanu za uzgoj ovaca, proizvodnju mlijeka i ovčjega sira. Dodaje kako su stariji sirari prije uobičavali čuvati, njegovati tradiciju proizvodnje domaćega ovčjeg sira u vinskim kominama, što je njegova obiteljska Sirana Gligora uspješno obnovila prije dvije godine kroz svoju novu suvremenu proizvodnu liniju – sirevima iz mošta.

Mladi stručnjaci u Sirani Gligora na otoku Pagu

Taj paški perspektivni poduzetnik ujedno podsjeća i na nematerijalnu kulturnu baštinu svoga kraja, odnosno otoka Paga koja se njeguje i prenosi s predaka na potomke, i, koja svima u tom prostoru Lijepe naše pruža ravnopravan odnos prema tradiciji te osjećaj identiteta i kontinuiteta, promičući poštovanje i za kulturnu raznolikost, ljudsku kreativnost.

Dodaje kako oni, koji češće dolaze na Pag i donekle upoznaju njegove vrijednosti, lako će se susresti s raznolikostima toga otoka – ne samo sa stadima ovaca, solanama i solju, ribom, maslinama i maslinovim uljem, turizmom, kvalitetnim Paškim sirom – gdje čovjek i danas živi u skladu s prirodom koristeći ono što mu taj otok pruža. To je, dodaje Šime, itekako značajno za gospodarstvo na otoku Pagu koje ipak korača naprijed unatoč dugogodišnjoj ekonomskoj krizi u Hrvatskoj te inim nepogodama.

Vrijednosti Paga – ovčarstvo, janjetina, Paški sir, maslinarstvo, ribolov, turizam

"Sve je to vodilo k tome da ja i moj otac Ivan, od kojeg sam sve naučio o proizvodnji ovčjeg sira, u našoj Sirani Gligora pokušamo iskoristiti istu tehnologiju i za maslinovu kominu. Vođeni poznatim geslom 'zašto ne probati', stavili smo zreli Paški sir u ostatke masline nakon pravljenja maslinova ulja.

Detalj Sirane Gligora na Pagu

Makar je bio eksperiment, a uz naše sirarsko znanje te uz pomoć vještih ruku zaposlenih sirara u našoj Sirani Gligora, to je ujedno bio rezultat koji nas je ugodno iznenadio. Želim podsjetiti i na riječi zahvale Johna Umhoefera, ravnatelja Udruge sirara države Wisconsin (Wisconsin Cheese Makers Associatoion).

Čestitao je svima koji su sudjelovali na natjecanju, te im zahvalio riječima: Iskrene čestitke tisućama sirara iz svih krajeva svijeta koji su sudjelovali u tehnički najvećem natjecanju sireva ikada održanom ne samo u 21. stoljeću. Drago mi je što je svaki dobitnik medalje ponosan na postignuće kvalitete svojih proizvoda!", kazuje nam dipl. agr. Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora, naglašavajući požrtvovnost i maksimalno zalaganje svih radnika u svojoj tvrtki, posebice glavne sirarice u zrionici, dakako i svojih poslovnih partnera, i kooperanata.

Gligora također podsjeća na prepoznatljivosti Paga ističući kako je, osim proizvodnje soli, ovčarstvo na tom otoku oduvijek bilo jedno od temeljnih izvora življenja njegovih stanovnika – proizvodnja ovčjeg mlijeka i sira. Ovčari toga otoka se ponose i prvim ovogodišnjim janjcima s početkom siječnja, od kojih se mnogi mogu vidjeti u torovima. Ističu i jednog ovčara čije su ovce, svaka od njih 20 ojanjila po dvoje ili troje janjaca što je rijetkost na tom otoku.

Paški sirevi Gligora u zrionici

No Pag je također poznat i po kvalitetnoj paškoj janjetini od autohtone paške ovce pramenke koja, kažu tamošnji ovčari, zime provodi na otvorenome hraneći se posoljenim ljekovitim biljem poput kadulje, slavuja što ovčjem mlijeku daje poseban okus.

Iako je Pag oskudan plodnim tlom, taj je otok poznat i po vinogradarstvu te proizvodnji kvalitetnog domaćeg vina, a na tom se području njeguje maslinarstvo i proizvodnja maslinova ulja, dakako i ribarstvo. Stanovnici Paga ističu kako im je turizam najvažnija gospodarska grana koji je doživio zamah prije više od 5 desetljeća dok je još 30-ih godina 20. stoljeća, ističu Pažani, njihov otok imao i svoj turistički prospekt. No, ipak se doima kako uzgoj ovaca i janjaca, proizvodnja Paškog sira na otoku Pagu sve više zauzima zamaha pa je razumljivo što dipl. agr. Šime Gligora poručuje tamošnjim stočarima, farmerima ovaca, koza i muznih krava:

"Pokušajte dati sve od sebe kako bismo svi preživjeli i sadašnje još uvijek teško razdoblje, te da smanjite operativne troškove i poboljšajte organizaciju rada", tješeći ih kako će uskoro doći bolja, sigurnija vremena za sve proizvođače hrane koja će se uvijek tražiti na tržištu čak i više od bilo kojih proizvoda.

Novi ovčji Paški sir iz maslinove komine može se kupiti u svim hrvatskim gradovima

Gospodin Šime na kraju podsjeća kako je Sirana Gligora u početku proizvela tek nekoliko stotina kilograma kvalitetna ovčjega sira iz maslinove komine u prosincu protekle godinePaškog sira te više ostalih vrsta sireva, koji su još uvijek dostupni potrošačima u svim prodavaonicama Sirane Gligora, diljem Hrvatske. Poručuje kako prodavaonice, u kojima se može kupiti ovčji sir iz maslinove komine, rade u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Kolanu, Rijeci, Opatiji, Puli. Kako je riječ o novom hrvatskom proizvodu, dakle Paškom siru iz maslinove komine, zainteresirani, ako žele razgovarati o Sirani Gligora, upoznati se o proizvodnji njezinih sireva, mogu kontaktirati Simona Kerr-a na e-mail: simon.kerr@gligora.com ili na telefon: 023 698 502; 0998253377, ali i na Facebook-stranici gdje kupci mogu dobiti sve informacije, najnovije vijesti o ponudi i cijenama proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Paški sir Maslinova komina Gligora Obiteljska sirana Hrvatski sir Uspjeh Šime Gligora World Cheese Championship Međunarodno priznanje Konkurencija Nagrada Kolan Wisconsin Održivi razvoj Pag Seoski turizam Brand

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić