Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti
  • 21.03.2023. 09:00

Parazit Haemonchus contortus opasan je krvopija ovaca i koza - što nam je činiti?

Kao posljedica stalnog oduzimanja krvi, ovce i koze postaju slabokrvne pa su im osobito sluznice očiju blijede. Životinje su potištene i pospane. Bolest se očituje u različitim oblicima od blagih neprimjetnih znakova do naglog uginuća.

Foto: Depositphotos/PiterKrig
  • 1.773
  • 166
  • 0

Brojni su paraziti pronašli svoj "dom“ u probavnom sustavu malih preživača. Među njima se posebno ističu želučano - crijevni oblići koji tu nalaze sklonište za razvoj i krv koju redovito sišu. U tome je osobito nezasitan upravo Haemonchus contortus, oblić koji se smatra velikom opasnosti kako za ovce tako i za koze.

Život u sirištu

Haemonchus contortus je za svoje "stanište" izabrao sirište. Od ostalih koji s njim dijele "zajednički dom“ se razlikuje po veličini ( 2-3 cm) i izgledu. Prepoznat ćemo ga po izrazito crvenoj boji koja je odraz bogatih krvnih obroka unutar crijeva. Do sirišta dolazi unešenom travom, točnije u obliku golim okom nevidljivih ličinki 3. stupnja. Jednom u sirištu zavući će se u sluznicu gdje će se tijekom nekoliko tjedana razviti u pravog krvopiju.

Zanimljivo je napomenuti da ovaj parazit zna kada je najpovoljnije nastaviti razvoj, a kada mirovati i čekati povoljnije vrijeme za daljnji razvoj i polaganje jajašaca. U našim krajevima, u sirištu ličinke miruju tijekom zimskih mjeseci kako ne bi prepustile podmladak nepovoljnim zimskim uvjetima.

Život na pašnjaku

Ovaj je oblić ustvari parazit malih preživača tropskih i suptropskih područja koji se proširio i na umjerena klimatska područja pa tako i u nas. Njegova rasprostranjenost ovisi o količini oborina i temperaturi. Veliki broj životinja na malom prostoru dovodi do većeg nakupljanja parazita i veće mogućnosti zaraze, posebice ako su životinje prisiljene pasti u blizini odloženog izmeta u kojemu su se razvile ličinke. Oplođene ženke polažu i preko 1.000 jajašaca dnevno koja se s izmetom brzo nađu na travi.

Iz jajašaca će se izleći ličinke koje će već za tri tjedna kao ličinke 3. stupnja biti sposobne za život unutar životinje. Na pašnjaku najduže preživljavaju pri temperaturi u rasponu od 15 do 37 °C i relativnoj vlažnosti od 85 do 100 posto. 

Kako oblić iscrpljuje i razara?

Kao posljedica stalnog oduzimanja krvi, ovce i koze postaju slabokrvne pa su im osobito sluznice očiju blijede. Životinje su potištene i pospane. Bolest se očituje u različitim oblicima od blagih neprimjetnih znakova do naglog uginuća. Kada unese travom veliki broj ličinki (više od 30.000) vrlo brzo postane slabokrvna što možemo najlakše uočiti pregledom sluznice očiju. Životinje se teško kreću i katkad ugibaju na paši. Možemo uočiti i tjestastu oteklinu (edem) u podviličnom području. Pri tome moramo znati da se sličan klinički znak javlja i tijekom metiljavosti. Izmet je uglavnom oskudniji suh i taman.

Ukoliko se pojavi, proljev najčešće nastaje kao kombinacija zaraze s drugim želučano - crijevnim parazitima. Iako teško, organizam uspijeva nadoknaditi oduzetu krv pa dolazi do prolaznog  poboljšanja, koje je kratkotrajno, jer u posljednjoj fazi bolesti slijedi pogoršanje uzrokovano stalnim oduzimanjem krvi i nenadoknadivom slabokrvnosti.

Uzorak izmeta u laboratoriju

Postojanje parazita se može dokazati pretragom izmeta i specijalnim obilježavanjem jajašaca (Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) jer je poznato da slična jajašca polažu ženke brojnih drugih želučano – crijevnih oblića.

Haemonchus contortus (Foto: A. Marinculić)

Ne smijemo zanemariti sljedeće: 

Posavjetovati se s veterinarom: Kada se radi o ovom obliću, proljev često potpuno izostane. U početku je jedini jasan znak bolesti slabokrvnost, koju možemo uočiti blijedilom sluznica. Da ne postoje univerzalni lijekovi za parazite govore upravo i neuspješna liječenja nasumice odabranim antiparazitikom. Pravilnom izboru lijeka uvijek mora prethoditi i dokaz uzroka bolesti. 

Pravilnu hranidbu: Brojna su istraživanja pokazala da su dovoljno i pravilno hranjene ovce i koze otpornije na parazite. Proteini, minerali te energijom bogata hrana, garancija su uspješne borbe i protiv ovog parazita. Pravilom hranidbom osigurat će se brže stvaranje crvenih krvnih stanica koje oduzima parazit. 

Jeste li znali?

  • da hemonkozu prati smanjeno uzimanje i smanjena konverzija hrane. Utječe na plodnost te dovodi do uginuća janjadi i time uzrokuje neprocjenjive ekonomske gubitke.  
  • da parazit uzrokuje i pad mliječnosti i lošiju kvalitetu runa.
  • da je bolest postala ozbiljna prijetnja uzgoju ovaca diljem svijeta jer se parazit prilagodio preživljavanju u različitim klimatskim uvjetima.
  • da ženka parazita polaže preko 1.000 jajašaca dnevno što uzrokuje brzu kontaminaciju pašnjaka.
  • da "dobro raspoložena“ ženka može dnevno oduzeti čak 0,05 ml krvi, što u uobičajenim slučajevima zaraze sa svega 100 parazita može iznositi čak 5 ml krvi u danu.
  • da je parazit razvio zabrinjavajuću rezistenciju i na najnovije lijekove.
  • da kao i druge želučano-crijevne obliće, ovog parazita odlikuje sposobnost preživljavanja za vrijeme nepovoljnih klimatskih prilika poput zimskih niskih i ljetnih visokih temperatura i suši.
  • da danas svjedočimo globalnim klimatskim promjenama, kraćim i blažim zimama te sve toplijim i duljim ljetima, stoga moramo biti svjesni da će ovaj parazit ubrzo postati velika opasnost tijekom cijele godine.

 Mala enciklopedija znanja 

Invazija je pojam koji se u znanosti o parazitima koristi za zarazu, a to podrazumijeva unošenje ili ulaz za zarazu sposobnog oblika parazita koji unutar domaćina zna što mu je činiti kako bi osigurao potomstvo.

Ličinka je pojam koji se odnosi na razvojni oblik koji izlazi iz jajašca oblića. Oblić (nematod) je višestanični organizam valjkastog tijela. Ima ih posvuda u tlu, vodi biljkama i životinjama. Samo neki oblići žive parazitskim načinom života što znači da ne mogu preživjeti bez domaćina.

Ličnke oblića u kapljici rose 

Anemija (slabokrvnost) je stanje koje nastaje gubitkom krvi. Kada govorimo o parazitima to je posljedica oduzimanja krvi za što su se neki paraziti posebno specijalizirali.

Rezistencija (otpornost parazita na lijekove) je pojava koja se kao i u bakterija razvija kao posljedica nestručne i pretjerane primjene lijekova, što rezultira nedovoljnom učinkovitosti. 


Tagovi

Hemonchus contortus Ovca Koza Slabokrvnost Ekonomski gubici Parazit Oblić


Autor

Albert Marinculić

Više [+]

Sveučilišni profesor na Zavodu za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Niz godina objavljuje članke u stručnom časopisu "Ovčarstvo i kozarstvo " te izlaže na stručnim skupovima stočara.