Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 24.08.2016. 18:00

Panika u Crnoj Gori zbog bolesti stoke!

Bolest kvrgave kože, koja se pojavila i u Crnoj Gori napravila je štetu od pola miliona evra! Prijavljeni su, takođe i slučajevi bolesti plavog jezika.

Foto: pixabay.com
  • 312
  • 13
  • 0

U Crnoj Gori je do sada laboratorijski potvrđeno 550 slučajeva goveda obolelih od bolesti kvrgave kože, pišu strani mediji, što znači da širenje bolesti posustaje i da mere koje se već danima intenzivno preduzimaju na terenu daju očekivane rezultate, kažu tamošnji veterinari.

U proseku se dnevno prijavi oko 20 novih slučajeva. Sva zaražena goveda se na human način uništavaju i zakopavaju uz primenu maksimalnih sanitarnih mera. Dosadašnja šteta procenjena je na preko pola miliona evra, a farmerima će biti nadoknađeno svako bolesno grlo.

Najveći broj slučajeva bolesti registrovan je na području: Berana, Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polja. Vakcinisanje goveda na području Crne Gore je završeno, a ostali su još samo pojedinačni slučajevi u udaljenim ruralnim krajevima, gde nije bilo vakcinacije zbog teške dostupnosti.

Uz bolest kvrgave kože i bolest plavog jezika

Prošle sedmice je na području Crne Gore registrovana je i bolest plavog jezika, a potvrđeno je 177 slučajeva te bolesti. Od toga su 174 slučaja potvrđena kod ovaca, a 3 kod goveda. Ohrabruje činjenica da je ovaj tip virusa manje opasan za zdravlje preživara od nekih drugih tipova virusa plavog jezika i da od njega ređe dolazi do uginuća životinja, kažu veterinari. Najveći broj je registrovan na područjima: Podgorice, Nikšića i Cetinja. Nadležni su uputili apel stočarima, čija goveda nisu vakcinisana, da to učine što pre.

Foto: pixabay.com


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Kvrgava koža Bolest Plavi jezik Crna Gora Stočarstvo Govedarstvo Krave


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete