Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel proizvođača
  • 12.12.2022. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Pad proizvodnje u tovnom govedarstvu i do 60 posto - kako ga zaustaviti?

Što treba učiniti za zaustavljanje negativnih trendova u sektoru proizvodnje mesa, iznijeli su članovi Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef na godišnjoj skupštini.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 1.584
  • 484
  • 0

Jedna od najvećih domaćih udruženja poljoprivrednika, s oko sto tisuća grla u tovu - Udruga Baby Beef, održala je godišnju skupštinu u Gudovcu, te iznijela nekoliko prijedloga za sprečavanje urušavanja sektora proizvodnje mesa koje je uzrokovano enormnim rastom troškova proizvodnje.

Njihove kalkulacije su pokazale da je gubitak dosegnuo oko 300 milijuna kuna tijekom jeseni, a ukoliko se nastave negativni trendovi u godini pred nama, pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva, mogao bi biti i do 60 posto.

Realni pad punjenja štala u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je preko 10 posto. Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od 1.000 do 2.223 kune po grlu, odnosno posluje ispod granice rentabilnosti, upozoreno je.

Neprihvatljiv iznos proizvodno vezanih potpora

Iznos od 215 eura po hektaru u okviru mjere Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama (mjera 10.1.17) je premalen, kao i kod mjere za dobrobit životinja čiji zbroj iznosi ispod 200 eura po hektaru, dok je u drugim EU članicama 550 eura po hektaru.

Proizvođači posluju s gubitkom, upozorio je Širjan (Foto: L. Hrenković)

Potrebno je redefinirati tu kompenzacijsku mjeru, koja mora biti u skladu sa zelenom arhitekturom, rekao je predsjednik Udruge Zvonimir Širjan.

Neprihvatljivim ocjenjuje proizvodno vezanu potporu za novo programsko razdoblje, koja za tovljače junadi iznosi 596 kuna, pa je usvojen zaključak da se ista ne smije dodatno smanjivati, odnosno potrebno ju je vratiti na razinu od minimalno tisuću kuna po grlu. Traže i da se povijesna prava na plaćanja ne ukinu 2026. godine, kako Ministarstvo poljoprivrede planira.

Traže akontacijsku isplatu proizvodno vezanih potpora

Iako se kalkulacije proizvođača tovne junadi i Ministarstva poljoprivrede razlikuju, obje pokazuju da se negativni trendovi nastavljaju zbog čega su potrebne dugoročne i kratkoročne mjere, koje će pomoći sektoru da zaustavi pad, čulo se u dvorani Bjelovarskog sajma.

Jednom kada prestanemo s proizvodnjom i ostanemo bez radne snage, više je neće biti moguće pokrenuti na sadašnjoj razini, istaknuto je predsjednik udruge.

"Jedan od naših zahtjeva je i da se pronađe način za akontacijsku isplatu proizvodno vezanih potpora za govedarstvo jer je i to jedan od način da se ova sadašnja loša situacija, ako ne sanira, barem donekle ublaži“, izjavio je predsjednik Udruge Baby beef, Zvonimir Širjan, koji je predložio da se tovljačima omogući i gradnja zajedničke sjekaone i klaonice iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, te mogućnost povezivanja znakova Dokazana kvaliteta i Hrvatska junetina, radi subvencioniranja promidžbe.

Meso treba jasno označiti, kao auto registarskom pločicom

Od nadležnih je još jednom zatraženo da se iznađe model povezivanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i mogućnost trženja viškova, s posjedovanjem uvjetnih grla - što bi sektoru smanjilo emisiju CO2 i povećalo prihodovnu stranu, te omogućilo dugoročno rentabilnu proizvodnju.

Stočari će ostati bez državne zemlje

Članovi skupštine upozorili su kako je pred ovim sektorom novi problem koji će se otvoriti u 2023. godini, a to je primjena novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Upozorili su da su u koeficijentima uvjetnih grla (UG) koji se koriste u pravilniku za provedbu natječaja, napravljene pogreške te da tele starosti 6 mjeseci iznosi 0,15 UG, govedo od 6-12 mjeseci 0,3 UG, a svinja 0,15 UG - čime je tovno govedarstvo oštećeno nekoliko puta.

Većina proizvođača junadi, kojima ističe ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, smatraju u Udruzi,  mogao bi ostati bez dijela zemlje u posjedu.

Razlog tome su maksimumi po gospodarstvu za dodjelu zemljišta koje su propisale jedinice lokalnih samouprava.  Dodatna otegotna okolnost je i što u izračun maksimuma ulazi i zemljište koje nije predmet natječaja.

Proizvodnja junetine je u velikim problemima.

Na skupštini je upozoreno kako će proizvođači, kojima ističu ugovori o privremenom zakupu, biti oštećeni jer su zasijali površine, te da će zbog neprovođenja natječaja njihov posjed biti nelegalan. Isto tako, ako se budu pridržavali zakona i oslobode zemljište nakon isteka privremenog zakupa, neće stići obaviti proljetnu sjetvu.

"Naša je procjena da se natječaji ne mogu završiti u roku četiri mjeseca. Dogodit će se da će stotine tisuća hektara biti pod dvojbenom sjetvom. Sve takve površine bit će zasijane, a zbog upitne legalnosti posjeda proizvođači će biti pod udarom Državnog odvjetništva“, kazao je Širjan najavljujući da se neće kandidirati za predsjednika ove udruge na izbornoj skupštini u proljeće.


Tagovi

Proizvodnja mesa Tovljači junadi Udruga Baby Beef Stajski gnoj Dokazana kvaliteta Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Udruga Baby Beef

Gudovac 1D, 43251 Gudovac, Hrvatska
e-mail: babybeef.hr@gmail.com web: https://www.baby-beef.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]