Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers goveda
  • 18.05.2016. 10:30

Ovčarstvo zamijenio isplativijim govedima

Ličanin Jure Murgić na svom gospodarstvu nedaleko Gospića uzgaja rasplodnu i tovnu stoku, odnosno salers goveda u sustavu krava-tele. Pokazalo se to isplativijim od ovčarstva na kojem nije bilo dobitka, ali ga ima na izdržljivoj i rentabilnoj francuskoj pasmini koju prodaje lokalnim tovljačima.

  • 5.345
  • 749
  • 0

Perušić nedaleko Gospića mjesto je koje sve više postaje prepoznatljivo po uzgoju goveda pasmine salers, koje se na tamošnjim poljanama može vidjeti kako pasu škrtu zemlju.

Mesna je to pasmina porijeklom iz Francuske, a vlasnik stada s kojim smo razgovarali o uzgoju, karakteristikama životinja, otkupu i teškoćama na koje nailazi je(st) Jure Murgić (32), s istoimenog OPG-a.

Iako tek tri godine uzgaja salers, prije njih je, doznajemo, imao stado od 350 ovaca, uglavnom namijenjenih prodaji, jer mlijeka se nije puno ubiralo. "Ovčarstvo kojim se najprije bavio moj otac nije bilo isplativo pa smo prešli na uzgoj profitabilnog salers goveda", kaže Murgić dodajući da nije požalio. Ovce je prodao i prikupio prvi novac za kupnju početnih 12 krava i jednog bika, za što su se troškovi bili popeli na 150. 000 kuna.

Jure Murgić

Dopredsjednik je on i Udruge "Salers Hrvatska", (Stara Kapela 29 a, Dubrava) koju su kaže osnovali kako bi u Hrvatskoj predstavili kvalitete tog francuskog goveda kao izdržljive i isplative životinje, odnosno stvorili regionalni rasplodni centar. Francuska su grla su u odnosu na naše postojeće fizički otpornije na zimu, mogu se hraniti na škrtijim pašnjacima, brstiti i drveće izuzev u zimskom razdoblju kada im se obroci podebljavaju sa sjenažom (rolo bale).

Ishrana goveda na 300 ha pregonskih pašnjaka

Njih na svojih 300 hektara pregonskih pašnjaka Murgić sam priprema, a dobro je, ističe, to što je govedo prilagodljivo, ne bilježe veća oboljenja, odnosno cijepe se protiv onih redovitih (paraziti). Napominje kako su njegove krave stalno na pašnjacima pod kontrolom električnog pastira koji ih među ostalim štiti od napada vukova, lisica, medvjeda, a to čine i njegovi pastirski psi. Mlijeko od goveda ne prodaje jer riječ je o sustavu uzgoja krava- tele, ali mu lokalni tovljači otkupljuju mušku telad do 250 kg, dok žensku ostavlja za rasplod.

Široko rasplodni i tovni materijal Murgić isključivo prodaje lokalnim tovljačima (nemalo njih tovnu stoku pribavlja iz Rumunjske), a loše je smatra što Hrvatska dosta takvih grla uvozi.

Sustav uzgoja krava - tele subvencioniran sa 1.200 kuna

Njihovu kvalitetu nije želio komentirati, ali je kazao da mu Ministarstvo poljoprivrede subvencionira sa 1.200 kn, uzgoj u sustavu krava - tele, a isplate su u "zakonskim rokovima". Onu za prethodnu godinu očekuje u lipnju.

Goveda na hranilici

Kada je o kreditiranju riječ, istaknuo je kako im Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) nudi kredite s dvije godine počeka odnosno 10 godina otplate, uz kamatu od 3%. Zajam daje preko poslovnih banaka koje traže jamstva odnosno kod početnika poslovanje unazad dvije godine u omjeru hipoteke 1: 2.

Krava i tele

Oni koji raspolažu sa sredstvima ili barem dijelom (ušteđevina, kredit) a krenuli bi u proizvodnju salersa, za renatbilni uzgoj im valja pribaviti dvadesetak grla, savjetuje naš sugovornik, koji svoje životinje prodaje polugodišnje i to sve za tov. Trenutno ima 60 grla, a brojku će kaže uskoro povećati za još 50 junicam za što će novac pribaviti od ušteđevine, prodaje postojećih goveda. Jedna junica, kaže, starosti od godine do 14 mjeseci košta oko osam tisuća kuna, dok je licencirani bik za pripust s rodovnicom, vrijedan 10 tisuća kuna plus PDV. Cijena teleta srednje veličine kreće se oko pet tisuća kuna plus PDV.

Krave na pašnjaku gotovo 24 sata

"Moje su krave gotovo 24 sata na pašnjaku, u prirodi tamo i jedu i piju", uprizoruje nam Murgić svoj matični uzgoj o kojem se nemalo brine i supruga Gordana, po struci odgajateljica, a koliko mogu u lakšim poslovima pomognu im kaže i njihovi školarci. Radni im dan započinje u 5.30 sati kada Jure odlazi u polje kod stoke, odnosno na rad za pripremu njihove hrane, pregled onih bređih i dr., dok supruga radi na imanju.

Žive isključivo od stočarstva i to pristojno, kaže naš sugovornik dodajući kako otkupljivači njegovih grla nastavljaju njihov tov do sedamstotinjak kilograma, što je i limit uzgoja odnosno odlaska na klaonicu. Tovljača salersa ima u Slavoniji, okolici Zagreba, na južnoj strani Velebita ali i na Bilogori.

Tendencija je porasta uzgajivača takvog goveda čije meso nije masno, a ni suho, već je mramoraste strukture. U Lici postoji nekolicina OPG-a koji se bave stočarstvom, a želja im je prijeći na uzgoj francuske pasmine kojoj je, kaže nam Ličanin Jure, postao vjeran još 2009. godine. Nada se širenju salersa za što Udruzi, u marketingu pomaže i jedna PR agencija.


Fotoprilog


Tagovi

Jure Mrgić OPG Perušić Gospić Lika Uzgoj Tovnih Grla Stoke Pasmina Salers Otkup Subvencije Ministarstvo Poljoprivrede Marketing HBOR


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]