Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drama na Velebitu
  • 20.11.2019. 15:00
  • Zadarska, Krupa, Bukovica, Obrovac

Ovčar Zore Gužvica među stijenama pronašao naklano janje koje je othranio na dudicu!

Vuk ga je zagrizao između očiju i ušiju, po sljepoočnici, a kako ima sitnu glavu uspjelo se otrgnuti”, kaže vještakinja Ana Grgas. Hoće li preživjeti i kako je s ovčarom Gužvicom u vrletima Velebita pronašla i njegovih šest smrtno stradalih bređih ovaca?!

Foto: Ana Grgas
  • 3.258
  • 596
  • 0

Vještačeći štete od divljih zvijeri na domaćim životinjama dugogodišnja savjetodavka mr.sc. Ana Grgas iz Benkovca, nagledala se svega i svačega. Smrti, masovnih pokolja blaga, očajnih pastira, a I najnoviji štetni događaj na obroncima Velebita posebno ju je ganuo.

“Nisam mogla suspregnuti suze”, kaže Ana.

Potraga za usmrćenim ovcama

Ovčar Zore Gužvica (70 ) iz sela Krupa u Bukovici dramatičnim glasom pozvao ju je da dođe na očevid jer su mu vukovi poklali šest ovaca i jedno janje. Najdraže janje, posebno je naglasio.

Krenuli su tako Ana i Zore  od izvora rijeke Krupe i na 400 metara nadomorske visine na liticama Velebita tražili i pronašli šest stradalih ovaca. Šest mrtvih ovaca na šest poprilično udaljenih lokacija. Od podnožja brda do litice zvane Runjava glava koja “puca” nebu pod oblake.

“Uz to, ovce su bile bremenite pa sam morala na svakoj raditi razudbu kako bi oštećenik dobio veću odštetu”, povjerava nam Ana. Dodaje da odšteta za svaku usmrćenu bremenitu ovcu iznosi 850 kuna.

Otrglo se vuku iz usta

Dok je vještačila uz nju je cijelo vrijeme bio pastir Gužvica, nastojao pratiti što radi, ali pogled mu je stalno lutao uokolo. U jednom trenutku “proderao” se iz sveg glasa: “Eno ga. Janje!”, uzviknuo  je Gužvica, upirući prstom u jednom smjeru.

Zore Gužvica othranio je janje na dudicu 

“Gledam i ja”, prepričava Ana. “Gledam, ali ne vidim pa opet, ništa”. Nije lako razlučiti kamenje i janje kad su iste boje. A onda je odjednom ugledala nešto crno što se miče. “Ah, dobro, konačno sam skužila crnu glavicu janjića, pripovjeda Ana. Kao i Zori i njoj je laknulo da je janje živo što je pravo čudo jer je naklano i posve samo na kamenjarskom pašnjaku preživjelo noć i pola dana.

Vukovi haraju? Od 30 nestalih, Jozi Biliću Pižiću vratile se tek tri koze i jarac

Nisam sigurna da će preživjeti, ali ima šanse. Nije mu ozlijeđen dušnik ni glavne vratne žile. Arterije. Vuk ga je zagrizao između očiju i ušiju, po sljepoočnici, a kako ima sitnu glavu uspjelo se otrgnuti”, rekonstruira vještakinja ishod borbe vuka i janjeta.

“Samo, gdje je majka ovca, kako nije ostala uz njega”, poluglasno, više onako za sebe upitala se Ana. Zore je čuo i odmah odgovorio: 

Napustila ga majka prvojanjka

“Majka, prvojanjka nije ga htjela od rođenja. Odgojio sam ga na dudicu i zato je ostalo sitno”, pojasnio je Zore. Sitno i nesritno, ali njemu je priraslo srcu i nije mogao skriti radost što ga je pronašao živog. Uzeo ga je najprije u naručje, a potom podigao na ramena i tako donio do izvora Krupe gdje je susjeda Boja Mandić čuvala svoje stado. Ovce i koze. 

“Ostavite ga ovdje da ga ne nosite. Doći će kući sa mojima”, velikodušno ponudi Boja. Ali, vidi vraga! Bojino stado se uzjogunilo. Ovce i koze ukočeno stoje, promatraju naklano janje kao da je neka druga vrsta. Ne žele ga prihvatiti, a ni janje nije pokazivalo interes da im se približi pa se opet našlo na Zorinim ramenima i tako do Aninog auta, udaljenog oko pola kilometra.

Stado ovaca i koza nije htjelo prihvatiti janje, ali ni ono nije pokazivalo interes za ostankom

Dok su prolazili pokraj izvora Krupe, a buka srebrnih slapova koji se strmoglavljuju, dozivala ih da bace još još jedan pogled jer to je, kaže Ana, prizor koji se ne zaboravlja. Korak po korak i stigoše do automobila. “A što sad?!” upita Zore spuštajući janje. “Lijepo će s nama u auto”, odgovori Ana .

Korisni savjeti za prehranu na dudicu

Naklano i iscrpljeno janje mirno je sjedilo do kuće u naručju čovjeka koji mu je bio zamjenska majka. Bio, a bit će i dalje. Od Ane je saznao korisne savjete. Janje je ostalo malo jer ga je hranio obranim mlijekom iz tetrapaka koje nema niti 2 posto masnoće dok ovčje mlijeko ima više od 5 posto. “U ovakvim slučajevima  sugeriram ovčarima da janjadi na dudicu hrane rastopljenim mlijekom u prahu i u njega dodaju grumen maslaca. A i ostalu hranu, djetelinu ili travu neka popraše s mlijekom u prahu. Bolje će jesti jer ih privlači miris mlijeka”, podjelila je na kraju korisne savjete magistrica  Ana Grgas.

“E, bogam, će biti mlika u prahu za ovog mog”, reče na rastanku Zore Gužvica. Zaslužio je, vuka pobijedio, a i 250 kuna zaradio. Toliko, naime, iznosi odšteta za naklano janje koju pokriva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.


Fotoprilog


Tagovi

Vukovi Zore Gužvica Naklano janje Usmrćene ovce Mr.sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]