Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pašnjaci
  • 11.01.2023. 12:50

Otvoreno je savjetovanje o provođenju natječaja za zakup zajedničkih pašnjaka

Prijedlog Pravilnika o dokumentaciji i postupku provođenja javnog natječaja za zakup zajedničkih pašnjaka u vlasništvu Republike Hrvatske, kratko će biti u javnom savjetovanju.

Foto: Depositphotos/dutourdumonde
  • 885
  • 50
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo prijedlog Pravilnika o dokumentaciji i postupku provođenja javnog natječaja za zakup zajedničkih pašnjaka u vlasništvu Republike Hrvatske.

Između ostalog njime se propisuje da se tekst javnog natječaja objavljuje na internetskim stranicama jedinice lokalne samouprave, odnosno grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede u trajanju od 30 dana. U njemu se objavljuje utvrđeni najveći broj uvjetnih grla stoke i peradi na zajedničkom pašnjaku koji se daje u zakup.

Maksimalan broj uvjetnih grla za zajedničke pašnjake koji se nalaze u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže utvrđuje se na temelju izdanih uvjeta zaštite prirode koji ne smiju biti stariji od godinu dana. 

Za one koji se ne nalaze u tim područjima, utvrđuje se temeljem važećeg Programa djelovanja zaštite voda od onečišćenja, uzrokovanih nitratima poljoprivrednog podrijetla.

Obračun maksimalnog broja uvjetnih grla provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

U veljači novi natječaj za zakup šumskog zemljišta - stočari upozoravaju na niz problema

Ponuditelji za zakup dužni su u ponudi navesti ime, prezime/naziv, adresu i OIB ponuditelja te priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • ­ potvrdu jedinice lokalne samouprave o podmirenju svih obveza po osnovi korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske,
  • ­ potvrdu Porezne uprave o podmirenju svih obveza po osnovi javnih davanja,
  • ­ izjavu da se protiv njih ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta,
  • ­ izjavu da ne postoji dug po osnovi korištenja poljoprivrednog zemljišta na području Republike Hrvatske,
  • ­ izjavu da se osobni podaci iz ponude u javnom natječaju za zakup zajedničkog pašnjaka koriste u daljnjem postupku sklapanja ugovora i vođenja očevidnika o ugovorima i obračuna po ugovoru,
  • ­ izjavu da poljoprivredno zemljište u svom posjedu održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju

Cjelovit prijedlog Pravilnika pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno kratko, do 15. siječnja 2023.


Tagovi

Javno savjetovanje Zakup pašnjaka Pravilnik Uvjetna grla Javni natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).