Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 04.02.2021. 07:30

Otkupna cena svinja u EU pala za 36 odsto - razlog?

Očekuje se za jedan odsto niža proizvodnja svinjskog mesa. Istovremeno bi cene mogle da ostanu niske zbog količine koja ostaje na tržištu EU, a nema ni mnogo izgleda za povećanje spoljne trgovine.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 960
  • 104
  • 0

U Evropskoj uniji se očekuje pad proizvodnje mesa, a prema predviđanjima to će najviše pogoditi proizvodnju svinjetine i piletine. Međutim, kako piše Magyar Nemzet svetski proizvođači ipak i dalje očekuju rast.

Za razliku od međunarodnog trenda, u EU dolazi do smanjenja otkupnih cena, a to predstavlja ozbiljnu finansijsku pretnju evropskim stočarima. Ona je u decembru 2020. godine za žive svinje pala za zabrinjavajućih 36 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu pre.

Dakle, prosečna po kilogramu bila je 1,34 evra, što je oko 160 dinara. Prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), cena tovljenika, do 120 kg, trenutno se kod nas kreće od 130 dinara u Mačvi do 160 i Pčinjskom okrugu. 

Međutim, nije u svim zemljama članicama loša situacija, a najviše su profitirale one koje izvoze u Kinu poput Španije gde je iznosila 1,55 evra, dok je na primer u Belgiji jedan evro. 

Manja proizvodnja i niske cene

Prema prognozi Evropske komisije, za ovu godinu očekuje se za samo jedan odsto niža proizvodnja svinjetine, a to znači i da bi cene mogle da ostanu niske zbog količine mesa koje bi moglo da ostane "zarobljeno" na tržištu EU, a nema puno nade ni za povećanje spoljne trgovine.

S druge strane, Kina obnavlja svoju proizvodnju zavidnim tempom nakon što je afrička svinjska kuga devastirala njihovu proizvodnju. Ali, sada se bore s novim, a starim izazovom. Kako smo nedavno pisali, ilegalna vakcina koja koriste protiv ove bolesti mogla bi im stvoriti dodatne probleme jer je virus mutirao.

U Kini mutirao virus ASK - razlog ilegalna vakcina?

Nemačka je u EU najveći izvoznik ove vrste mesa, a nakon što je potvrdila slučajeve zaraze ASK-om, Kina i Japan su obustavile uvoz iz te zemlje. Tada su zbog zabrane počeli plasirati ono namijenjeno azijskom tržištu diljem Unije, što je dovelo do novog pada cena. Tako je jeftin uvoz narušio tržište u Poljskoj, ali je situacija slična i u ostalim državama članicama. Na primer, Mađarska je negodovala zbog toga jer im je cena pala sa 1,27 na 1,19 evra po kilogramu, a stanje sa uvozom svinjetine, svinja i cenom istih u Srbiji je poznat.

Zbog svega ovoga Evropska komisija čak razmatra prijedlog uvođenja potpora za privatno skladištenje svinjetine. 

Šta sa mesom živine?

Kada je reč o mesu živine, očekuje se da će proizvodnja na globalnom nivou da raste kao i potražnja. Ali, u Evropi bi moglo doći do pada u odnosu na prošlu godinu, dok bi potražnja trebalo da ostane ista. U EU su prošle godine pali izvoz, ali i uvoz piletine.

Sektoru preti i ptičji grip jer treće zemlje i izvozna tržišta nameću ograničenja kako bi se sprečio uvoz zaraženog mesa. Poslednji slučaj ove bolesti registrovan je na živinarskoj farmi, treći u nekoliko nedelja u nemačkoj saveznoj zemlji Bradenburg gde je usmrćeno oko 14.000 ćuraka.

Sveukupno, oba sektora suočavaju se sa značajnim padom potražnje jer se turizam i ugostiteljstvo smanjilo zbog ograničenja koja je nametnula pandemija virusa korona.


Tagovi

Svinjetina Piletina Cene Tržište Uvoz Izvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]