Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni kriminal
  • 04.12.2020. 18:00

Organizovane bande kradu im ovce - bore se pomoću tehnologije

Uređaj veličine kutije šibica, kom ne treba pristup internetu, prati ovce i farmera izveštava o promenama ponašanja. Osim toga, koristi se i za praćenje parenja životinja.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 309
  • 141
  • 0

Ruralni kriminal u Velikoj Britaniji poslednjih godina sve češće zadaje muke stočarima. Organizirane bande kradu stoku, a najviše su na meti ovce. 

Farmeri pronalaze različita sredstva da spreče ovakve događaje jer štete idu do 50.000 funti, a od 1.000 slučajeva otuđivanja prošle godine rešen je samo jedan, piše foodandfarmingfutures

Jedan od načina je uređaj za sprečavanje krađe koji je osmislila kompanija "M-SParc". 

Ne zahteva pristup internetu i mobilnoj mreži

Koristi IoT tehnologiju koja ga umrežuje sa mobilnim aparatom za međusobnu komunikaciju putem interneta. Ali, budući da veliki deo ruralnih područja nema pristup internetu, koristi LoRaWan mrežu koja ne zahteva Wi-Fi niti mobilni signal.

Lopovi zaklali bika i odneli meso, a vlasniku ostavili iznutrice

Uređaj je veličine kutije šibica, drži ga pojas koji se potom stavlja oko životinje, poput opasača. Istraženo je da je siguran za korišćenje, a deluje tako što prati ovce pazeći na brzinu i vreme njihovog kretanja. Kada nešto nije u redu, on se aktivira te farmer dobije upozorenje na svoj mobilni uređaj i može odmah preduzeti mere kako bi sprečio moguće krivično delo.

Osim toga, prikuplja podatke i od ostalih stočara tako da postoji veća šansa za identifikaciju lopova.

Uređaj prati i parenje životinja

Tokom razvoja uređaja prepoznat je još jedan način na koji bi se on mogao upotrebiti. Budući da je pričvršćen za ovce i prati njihovo kretanje, može prepoznati one životinje koje su u sezoni parenja bile najaktivnije, čak i koje su od njih bile u toj vrsti kontakta.

Uređaj ne smeta ovci pri kretanju (Foto: PrintScreen/YouTube)

"Ovaj aparat je dobrodošao u poljoprivrednoj zajednici, a farmeri su mnogo otvoreniji za korišćenje tehnologija nego što ljudi mogu pomisliti", rekao je Rodri Oven, upravnik farmi i šuma u Koleg Glinlifonu.

Inače, kako bi se krađe sprečile, ili barem smanjile u Britaniji su se već koristili dronovi za praćenje ovaca, ali i posebna kodirana boja i oprema kako bi se pomoglo u identifikaciji ukradene stoke.

Pas robot: Nadgleda useve i čuva ovce?

Kriminal u ruralnim krajevima je često sličan onom u urbanim, ali su različita rešenja potrebna za njegovo sprečavanje. Neki od karakterističnih incidenata za takva područja su upravo otuđivanje životinja, mašina, ali i krivolov, navodi se u saopštenju organizacije "Countryside Alliance".

Prema njihovim saznanjima, ove godine u Velikoj Britaniji najveći postotak prijavljenog ruralnog kriminala od 39 odsto čini odlaganje otpada na zabranjena mesta. Ali, ne zaostaje mnogo ni krađa poljoprivrednih mašina s 35 odsto.

Više o uređaju pogledajte u videu:


Tagovi

Ruralni kriminal Krađa M-SParc Praćenje ovaca


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.