Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni kriminal
  • 04.12.2020. 18:00

Organizirane bande im kradu ovce - bore se pomoću tehnologije

Uređaj veličine kutije šibica kojemu ne treba pristup internetu prati ovce i farmera izvještava o promjenama ponašanja. Osim toga, koristi se i za praćenje parenja životinja.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 507
  • 119
  • 1

Ruralni kriminal u Velikoj Britaniji posljednjih godina sve češće zadaje muke tamošnjim stočarima. Ondje organizirane bande kradu stoku, a najviše su na meti ovce. 

Farmeri pronalaze različita sredstva da spriječe ovakve događaje jer štete idu do 50.000 funti, a od 1.000 slučajeva otuđivanja prošle je godine riješen samo jedan, piše foodandfarmingfutures

Jedan od načina je uređaj za sprječavanje krađe kojega je osmislila tvrtka M-SParc. 

Ne zahtijeva pristup internetu i mobilnoj mreži

On koristi IoT tehnologiju koja ga umrežuje s mobilnim aparatom za međusobnu komunikaciju putem interneta. No, budući da velik dio ruralnih područja nema pristup internetu, on koristi LoRaWan mrežu koja ne zahtijeva Wi-Fi niti mobilni signal.

U Velikoj Britaniji naveliko kradu ovce: Prošli tjedan otuđeno 64 grla

Uređaj je veličine kutije šibica, drži ga pojas koji se potom stavlja oko životinje, poput oprsnice. Istraženo je da je siguran za korištenje, a djeluje tako što prati ovce pazeći na brzinu i vrijeme njihovog kretanja. Kada nešto nije u redu, on se aktivira te farmer dobije upozorenje na svoj mobilni uređaj i može odmah poduzeti mjere kako bi spriječio moguće počinjenje kaznenog djela.

Osim toga, prikuplja podatke i od ostalih stočara tako da postoji veća šansa za identifikaciju kradljivaca.

Uređaj prati i parenje životinja

Tijekom razvoja uređaja prepoznat je još jedan način na koji bi se on mogao upotrijebiti. Naime, budući da je pričvršćen za ovce i prati njihovo kretanje, može prepoznati one životinje koje su u sezoni parenja bile najaktivnije, čak i koje su od njih bile u toj vrsti kontakta.

Uređaj ne smeta ovci pri kretnjama (Foto: PrintScreen/YouTube)

"Ovaj je aparat dobrodošao poljoprivrednoj zajednici, a farmeri su puno otvoreniji za korištenje tehnologija nego što ljudi mogu pomisliti", rekao je Rhodri Owen, upravitelj farmi i šuma u Coleg Glynllifonu.

Krađa ovaca: Stočari se bore kodiranim bojama i uređajima za praćenje

Podsjećamo, kako bi se krađe spriječile, ili barem smanjile ondje su se već koristili dronovi za praćenje ovaca, ali i posebna kodirana boja i oprema kako bi se pomoglo u identifikaciji ukradene stoke.

Kriminal u ruralnim krajevima je često sličan onom u urbanim, ali su različita rješenja potrebna za njegovo sprječavanje. Neki od karakterističnih incidenata za takva područja su upravo otuđivanje životinja, strojeva, ali i krivolov, stoji u priopćenju organizacije Countryside Alliance.

Prema njihovim saznanjima, ove godine u Velikoj Britaniji najveći postotak prijavljenog ruralnog kriminala od 39% čini odlaganje otpada na zabranjena mjesta. No, ne zaostaje puno ni krađa poljoprivrednih strojeva s 35%.

Više o uređaju pogledajte u videu:


Tagovi

Ruralni kriminal Krađa M-SParc Praćenje ovaca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.