Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti peradi
  • 11.05.2022. 07:30

Oprez s kokošjim ušima - koje su mjere suzbijanja?

Ovi paraziti se hrane sisajući krv i prenose bolesti, a njihovo suzbijanje nije jednostavno. Što poduzeti?

Foto: Depositphoto/Lincikas
  • 14.062
  • 438
  • 0

Kokošje uši, među kojima su i tekuti, su najčešći štetnici koji parazitiraju na kokošima i ostaloj peradi. Kada se pojave, brzo se razmnožavaju i mogu zaraziti cijelo jato. Prilikom hranidbe prenose zarazne bolesti.

Životinje na kojima parazitiraju su nemirne, nervozne, gube na težini, smanjuje se proizvodnja jaja, opada im imunitet, a mogu izazvati i uginuće ptica. Zbog svega navedenog je važno redovno pregledavati u kakvom su stanju koke ili druga perad i održavati higijenu u smještajnim objektima.

Odlikuju se malim tjelesnim dimenzijama. Odrasle jedinke žive oko mjesec dana. Hrane se sisanjem krvi i ljuskicama kože. Na svoje domaćine dospijeva kroz kontakt s drugom peradi, ali i preko divljih ptica i glodavaca. Širenju će doprinijeti neodržavanje higijene.

Kako primijetiti prisustvo ušiju?

Vlasnici peradi trebaju promatrati i redovno pregledati životinje kako bi što ranije uočili simptome pojave ušiju. Pregled se obavlja svaka četiri do pet tjedna. Životinje je potrebno pregledati uz pomoć baterije ili lampe. Detaljno pregledajte glavu, vrat, područje ispod krila, noge, posebno s unutrašnje strane, i područje oko kloake.

Njihovo prisustvo mogu primijetiti po promjeni ponašanja životinja koje postaju nemirne.

Kako se uši hrane sisanjem krvi, kokoši osjećaju peckanje, svrab. Koža tijela postaje crvena, ljuskasta, formiraju se rane, krastice. Perje otpada i nastaju ćelava područja.

Zbog sve većeg broja ušiju koje se hrane na površini kože, životinje gube apetit, smanjuje im se težina, manje nose jaja, javljaju se poremećaji spavanja.

Mjere suzbijanja

Osnovna preventivna mjera je održavanje higijene u objektu gdje držimo perad. Pijesak za suho kupanje mora biti čist. Obavezno je suzbijanje glodavaca. U objektu ne smije boraviti prevelik broj jedinki.

Neophodno je da se pojava ušiju uoči što prije i brzo djeluje. Većina prirodnih sredstava je efikasna u ranim fazama zaraze kada je manji broj štetnih jedinki na peradi i u objektu. Svaka jedinka se mora posebno tretirati.

Kada otkrijemo prisustvo ušiju potrebno je perad iseliti iz objekta kojeg očistimo, okrečimo. Ovi paraziti se zavlače u najmanje pukotine i zbog toga čišćenje, krečenje i dezinsekcija moraju biti temeljno obavljeni.

Održavanje higijene je najvažnije (Foto: Depositphoto/maddas)

Od prirodnih sredstava koriste se ocat i razne biljne vrste. Ocat se razrjeđuje s vodom u omjeru 1:3 i primjenjuje pomoću prskalice. Potrebno je dobro isprskati objekt poslije čišćenja.

Od biljnih sredstava najboljim se pokazao pripravak od kamilice, ružmarina i vratića. Od svake vrste se uzme 300g, potopi u 6l vrele vode i nastavi kuhati još 15 minuta. Kada se ohladi, ovim pripravkom možemo tretirati perad.

Kupke od pijeska moraju biti čiste. Najbolje je ako pijesak pomiješamo s pepelom u odnosu 1:1 i posude postavimo u sam objekt ili u blizini. Postupak traje nešto duže, ali je dugoročno vrlo učinkovit. Može se provoditi i preventivno.

Koristite samo namjenska sredstva

Kod izbora kemijskih sredstava treba biti pažljiv, posebno kada je u pitanju dezinsekcija kokošinjca. Neka sredstva su zabranjena za upotrebu kada je u pitanju perad, jer štetno djeluju na žive životinje. Druga sredstva ne uzrokuju probleme na peradi, ali se akumuliraju u mesu, jajima i putem hrane dospjevaju u ljudski organizam izazivajući intoksikacije (trovanja, bolesti, alergije). Koristiti samo namjenska sredstva u formi praška, spreja, tekućine, vodenih otopina. Prilikom primjene kemijskih sredstava zaštitite sebe. Kao i kod prirodnih, uši se nećemo riješiti ako samo tretiramo prostor ili samo perad.

Ponavljamo, suzbijanje je kompleksno i obuhvaća objekte, životinje i okolinu. Objekt se temeljito očisti, okreči, tretira sredstvom i ostavi zatvoren najmanje dva sata.

Idealno bi bilo da se poslije uređenja ostavi prazan dva tjedna prije ponovnog useljavanja jedinki koje smo tretirali. Za to vrijeme će preživjele uši uginuti zbog nedostatka hrane. Borba s njima je sveobuhvatna i nije moguće izostaviti nešto, a nadati se uspjehu.


Tagovi

Štetočine peradi Kokošje uši Uši peradi Paraziti peradi Tekuti Prirodna sredstva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]