Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprema za ovce
  • 13.01.2023. 10:00

Oprema za ishranu i napajanje ovaca: Koja su najbolja rešenja?

Najpogodniji način napajanja ovaca vodom je korišćenjem grupnih pojilica, a za ishranu je najednostavnije koristiti jasle sa rešetkastim stranicama.

Foto: Depositphoto/anuskiserrano
  • 467
  • 62
  • 0

Oprema za ishranu mora da ispuni određene zahteve kao što su: da prostor za ishranu bude dovoljne veličine (koji je nekoliko puta veći po uslovnom grlu, nego kod goveda), treba da služi za veći broj vrsta hraniva, da se spreči zagađivanje hrane, pre svega zbog eventualnog ulaska ovaca u opremu za ishranu i visina opreme mora da bude prilagođena visini grla i visini sloja prostirke.

Oprema za ishranu ovaca je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Željko Lazić, u stvari, oprema za kabastu hranu, pre svega za seno, a zatim i za silažu. To su različita jasla, kojima se omogućava nesmetano uzimanje hrane, ali i sprečava njeno rasipanje.

Ishrana ovaca tokom zime, na šta treba obratiti pažnju?

"Najjednostavniju opremu za ishranu ovaca čine jasle sa rešetkastim stranicama. U jasle se stavlja hrana, seno, zelena hrana, silaža, koja se uzima kroz rešetke sa strane. Ove jasle mogu da budu jednostrane ili dvostrane. Mogu da se prave od lakog materijala, najčešće od drvenih gredica i letava", kaže Lazić i dodaje da gornji deo jasala treba da je u većoj meri od punog materijala, daske, kako bi se umanjilo prljanje runa ovaca kod stavljanja hrane u jasla.

Najjednostavniju opremu za ishranu čine jasle sa rešetkastim stranicama (Foto: Julijana Kuzmić)

Ispod rešetkastih jasala se, kaže savetodavac, obavezno postavlja puni deo koji ima horizontalno dno. Taj deo jasala služi da se u njemu sakupljaju ostaci hrane, koji padaju iz gornjeg dela, pa da se tako što potpunije hrana iskoristi bez prljanja. Taj deo služi istovremeno da se u njega stavlja koncentrovana hrana.

Oprema za napajanje ovaca

Ovce zahtevaju relativno malo vode, pogotovo, kako kaže ovaj stručnjak, ako se u ishrani nalazi hrana sa velikim sadržajem vlage (sočna hrana), u toku ispaše, zatim korišćenje zelene košene hrane ili ishrana silažom. Ipak, voda ima značajnu ulogu u proizvodnosti ovaca. Ako se voda ovcama stavlja na slobodno raspolaganje, onda se povećava sposobnost uzimanja hrane, što je svakako važno kod proizvodnje mleka i kod tova ovaca.

"Kod ovaca se takođe mogu koristiti automatske pojilice. One su slične kao i za goveda, ali se uspešno koriste samo ako je pritisak vode mali. Ovce sporo piju vodu, pa kod većeg pritiska dolazi do povećanog rasipanja vode. To se dešava bez obzira da li su pojilice u vidu šolja ili sisaljki", kaže Lazić i dodaje da je iz navedenih razloga najpogodniji način napajanja ovaca vodom korišćenjem grupnih pojilica, sudova tipa korita ili valova, koji su povezani sistemom spojenih sudova.

Lako se prljaju

Pojilice za napajanje ovaca se lako prljaju. Stoga ih treba postavljati dovoljno visoko, a pored njih postavljati po jednu stepenicu, koja omogućava nesmetano uzimanje vode, a sprečava zagađivanje ili rasipanje.

"Za zimski period u tzakozvanim hladnim objektima pojilice treba zaštititi od smrzavanja. To se najjednostavnije postiže pomoću električnih grejača. Jedna automatska pojilica je dovoljna za 100 ovaca, ako je voda uvek dostupna", kaže Lazić i dodaje da, ako se voda daje povremeno, odnosno ako je napajanje samo tri - četiri puta dnevno, onda na jednu pojilicu može da dođe samo oko 20 grla.

Ovce moraju imati dovoljno prostora

Podsetimo, savetodavac za stočarstvo iz lozničkog "Poljosaveta" Gordana Vujaklija, kaže da je potrebno obezbediti i dovoljno individualnih boksova za smeštaj tek ojagnjenih ovaca.

"Objekti za gajenje ovaca sa jaganjcima moraju biti prostrani. Ovcama sa jednim jagnjetom treba obezbediti 1,5, a sa dva jagnjeta i do 1,75 metra kvadratna. Prostorija mora biti svetla, suva i čista sa dosta svežeg vazduha," naglašava Vujaklija.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Oprema za ishranu Ishrana ovaca Željko Lazić Rešetkaste jasle Napajanje ovaca Pojilice Gordana Vujaklija


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃