Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 07.11.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Lug

OPG Dario Geto: Nekima je bilo smiješno, a mi živimo od koza

Svoje proizvode prodaju u kratkom roku, imaju mljekomat i trgovinu na svom gospodarstvu. Pogledajte i video prilog o peteročlanoj obitelji koja je sreću pronašla na selu.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 8.028
  • 657
  • 2

U Slavoniji i Baranji se uzgajivače koza može nabrojiti na prste jedne ruke. Dario Geto je jedan od njih. Njegova peteročlana obitelj doselila se u Lug, mjesto poznato po uzgoju paprike. No, dolaskom u novu sredinu, prezentirajući ideju čime će se njihova obitelj baviti, naišao je na prvi izazov.

Kad sam došao tu u selo, pitali su me što ćeš raditi, pa sam rekao uzgajat ću koze. Onda su se svi smijali i pitali kome ćeš prodavati, pa sam rekao - vama i svima ostalima u Hrvatskoj” ispričao je početke proizvodnje nositelj OPG-a, Dario Geto.

Ne čudi činjenica da su reakcije na odluku da se njegova obitelj bavi uzgojem koza, stanovnici sela pozdravili sa podsmijehom jer, osim njega, u Baranji postoji još samo jedan kozar.

Najdraže im je vrijeme provedeno sa životinjama

Ali naš sugovornik njima se bavi odavno. Kad je kao dijete bio bolestan, doktor je njegovom ocu rekao neka kupi kozu. Tako da su prije Domovinskog rata imali ove životinje, no u ratnom je vihoru sve nestalo. Čim su se vratili nazad, odmah su nastavili s uzgojem. Na pitanje zašto baš koza, Dario odgovara, zato što jedino kozje mlijeko doktor piše na recept, jer pomaže ljudima da ozdrave.

Dario Geto uvjeren je u blagotvorna sredstva kozjeg mlijeka na ljudsko zdravlje

Na svojoj farmi, Getovi uzgajaju prvenstveno koze, njih 60, a od njihovog mlijeka proizvode sir za koji je zadužena Dariova supruga Andrea. Uz obvezu mužnje i prerade, glavni joj je zadatak uskladiti obiteljske obaveze s poslovnima, pa rijetko uspijeva uzeti slobodan dan.

Kaže Dario, vodio sam te na Puškaš tri dana, što se žališ. U petak navečer smo otišli, a u nedjelju u 12 morali biti kod kuće jer sam imala narudžbu. Koja tri dana, pitam ga, a on kaže petak, subota, nedjelja. Ma nemoj, rekla sam mu!”, prepričava Andrea.

Priznaje da su joj djeca velika pomoć na gospodarstvu, a kćerka Lucija prisjetila se zanimljive anegdote kada je htjela ići u disko, a mama ju je pitala hoće li za mužnju biti doma, na što je odgovorila da hoće. Po povratku iz diska probudila je mamu u šest sati ujutro i krenula s njom na mužnju, umjesto u krevet.

Glavni dojam, nešto što svi članovi obitelji ističu kao najdraže, je upravo vrijeme provedeno sa životinjama. Lucija tvrdi da su koze odlične za anticelulitnu masažu. "Kad poželim malo pobjeći od svijeta, dođem u štalu, i odjednom deset koza oko mene, češu se, maze. Meni noge natekle, imala plavice - pita mama što si radila, rek'o ništa, malo sam mazila koze. To jest, one su mene”, priča Lucija.

EU sredstva pomogla im zaokružiti proizvodnju

Dugogodišnjim radom, stalnim ulaganjima i, što je najvažnije, promišljanjem na koji način optimizirati cjelokupni proces, polako su se bližili svom cilju zaokruživanja proizvodnje.

Andrea Geto odgovorna je za preradu i mliječne proizvode na OPG-u

U tome im je pomogla i prijava na mjeru Programa ruralnog razvoja za male poljoprivrednike, u okviru operacije 6.3.1. Njihov OPG bio je među prvima koji je dobio novac kroz taj najpopularniji tip operacije u dosadašnjem programskom razdoblju. Čekali su više od dvije godine od javljanja na natječaj do isplate sredstava.

Ne čudi informacija da je vrijeme potrebno za obradu dokumentacije bilo toliko dugo, budući da se na tu operaciju u dosadašnja tri natječaja prijavilo više od 10 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Ministarstvo poljoprivrede podizalo je raspoloživi iznos sredstava po natječajima, kako bi što više projekata malih poljoprivrednika dobilo šansu unaprijediti svoju proizvodnju.

Do sada je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovorila više od 6.500 tisuća projekata u operaciji 6.3.1.

Od zarade uzgoja kokoši platio vozački ispit

Svu hranu za svoje koze uzgajaju sami, ističe Dario, kako ne bi nikada morali ovisi o cijeni hrane na svjetskim tržištima.

Promišljen pristup naslijedio je i sin Bruno, srednjoškolac, koji je pokrenuo posao s peradi. Drži patke, guske, kokoši, grlice i papige. Priča nam kako mu je prijatelj donio pet kokoši, pa je razmišljao što će sa samo pet komada. Onda je posudio inkubator, uzeo još 100 jaja i izlegao ih.

"To mi je bilo baš fascinantno, izleći jaja. Pa sam si izgradio još 5-6 inkubatora, izlegao piliće i njih prodavao. Prvo sam sebi uzeo kokoške da imam jaja, to je najskuplje, a prošle godine sam si od kokoški platio vozački”, kaže Bruno.

Svoje proizvode OPG Geto uspješno plasira u vrlo kratkom roku, a većina njihovih zadovoljnih kupaca kozje mlijeko i druge proizvode koriste kako bi ublažili simptome određenih bolesti.

Bruno Geto pokrenuo je uzgoj peradi na OPG-u

Koriste brojne kanale prodaje: medijski prostor na društvenim mrežama i portalima, dvaput tjedno dostavljaju svježe sireve na kućne pragove svojih kupaca, imaju mljekomat u Osijeku, a pokrenuli su i trgovinu na gospodarstvu, kako bi kupci mogli sami doći po svoju hranu.

Iznos mali, ali mijenja "krvnu sliku" sela 

Iznos od 15 tisuća eura iz Programa ruralnog razvoja, uložili su u mehanizaciju za proizvodnju i transport hrane, nabavku laktofriza za hlađenje kozjeg mlijeka te kupovinu solarnih panela za grijanje tople vode koja je neophodna za siranu.

Upravo se tio operacije 6.3.1 pokazao kao onaj koji najviše utječe na ruralno stanovništvo. Rezultati možda nisu toliko ekonomski, ne utječu na značajan porast BDP-a, no definitivno mjenjaju krvnu sliku sela.

Iznos je to koji ne dozvoljava luksuz, ali omogućava osigurati većinu nužnih potreba jednog malog poljoprivrednog gospodarstva. Upravo takvim, racionalnim ulaganjima, razvijanjem infrastrukture malih obiteljskih gospodarstava, stvara se prostor za nužnu demografsku obnovu - ostanak mladih, koji uočavaju sve veće prednosti života na selu.

Pogledajte video prilog: 

 


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kozarstvo OPG Dario Geto Uzgoj koza Kozje mlijeko Operacija 6.3.1. Potpora malim poljoprivrednicima Program ruralnog razvoja APPRRR Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/