Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brojlera
  • 03.10.2019. 17:00

Okrutan uzgoj pilića za poznati britanski lanac brze hrane

Noge preslabe da bi nosile telo koje je kilažu potrebnu za klanje dostiglo u samo pet nedelja, natrpanost pilića u hali, paraliza nogu, bacanje još živih pilića na gomilu među uginule, uginjavanje, a onda i kanibalizam - samo su kratke crte onoga što se događa na ovakvim farmama.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 817
  • 66
  • 0

Aktivisti koji se bore za prava životinja sve češće posežu za tajnim snimanjem uzgoja životinja na farmama, posebno onih koje se uzgajaju za poznate brendove. Jedan od takvih brendova je lanac restorana brze hrane - Nando u Velikoj Britaniji. 

Tajni snimci nastali su na tri farme brojlera u Engleskoj, gde se vidi sva okrutnost koje životinje prolaze tokom tovljenja. Noge preslabe da bi nosile telo koje je kilažu potrebnu za klanje dostiglo u samo pet nedelja, natrpanost pilića u hali, paraliza nogu, bacanje još živih pilića na gomilu među uginule, uginjavanje, a onda i kanibalizam - samo su kratke crte onoga što se događa na ovakvim farmama. 

Nezakonito krše "Red Tractor" standard

Oni koji se bave intenzivnim uzgojem brojlera, znaju da to većinom i bude tako. Ipak, osim što aktivisti žele da pobude empatiju kod konzumenata piletine, ovi tajni snimci ukazuju na nešto što se ni na jednoj farmi ne bi smelo dogoditi, a to je bacanje uginulih pilića na gomilu, među zdrave piliće. 

Istražitelji ovoga slučaja kažu kako se ovakvim tretiranje nezakonito krši "Red Tractor" standard, organizacije Assured Food Standards koja unapređuje i reguliše kvalitet hrane u Engleskoj, Severnoj Irskoj i Velsu, a garantuje kupcima da se uzgajivač dobro brine o životinjama. 

Lanac fast food restorana Nando, pokrenuo je istragu u farmama u kojima su nastali tajni snimci, piše Independent.  

Organizacija za zaštitu životinja, Životinjska jednakost (Animal equality), naglašava kako se pilići uzgajani na ovim farmama ne mogu dići na noge što je znak koštanih i zglobnih poremećaja uzrokovanih i značajno brzim povećanjem telesne težine, što utiče i oštećenje kičme pa uzrokuje paralizu. Ističu kako je intenzivan uzgoj pilića verovatno isti i na svim drugim farmama. 

Nando: Veoma smo šokirani

Jan Vudhurst iz organizacije Svetska zaštita životinja, smatra kako je važno da kupci vide istinu o pilićima koje jedu. Ova organizacija smatra kako Nando treba u svojoj pripremi hrane prestati koristiti brzorastuće rase pilića koji u kratkom životnom veku pretrpe u nepotrebnoj boli. 

Istraživanje ove grupe pokazalo je da 38 odsto Nandoovih kupaca veruje da lanac visoko drži do dobrobiti pilića od svih drugih brendova. Portparol ovoga lanca hrane, rekla je da vrlo ozbiljno doživljavaju dobrobit životinja. "Izuzetno smo šokirani ovim snimcima i započeli smo potpunu istragu sa dobavljačem kako bismo otkrili šta se dogodilo i osigurali da se više ne ponovi", kaže portparol u ime Nandoa. 

Podsetimo, ovo je drugi slučaj snimljene okrutnosti prema uzgajanim životinjama, a da se tiče velikog brenda. Letos je američka organizacija za zaštitu životinja Animal Recovery Mission objavila video neviđene okrutnosti nad teladima na jednoj farmi u američkoj saveznoj državi Indijana, a koja mlekom snabdeva korporaciju Koka Kola.

Raskrinkani: Na farmi koja proizvodi mleko za veliku korporaciju okrutno mučili telad

Radnici su snimljeni kako telad udaraju po glavi, telu, guraju ih, bacaju u kamion, neka su telad izbodena i pretučena čeličnim šipkama, udarana su usta i glavu tvrdim plastičnim flašama za hranjenje, spaljuju im glave, podvrgavaju ekstremnim temperaturama, neadekvatno ih hrane i uskraćuju veterinarsku pomoć. 

Video sa farme brojlera pogledajte ispod teksta. 


Tagovi

Uzgoj brojelra Okrutnost nad životinjama Uzgoj pilića Nandu Brza hrana Piletina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)