Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinsko stočarstvo
  • 07.07.2022. 18:00

Oko 50.000 mliječnih krava u Ukrajini uginulo od gladi, žeđi, bolesti, granatiranja - bit će ih još

Ovisno o tijeku borbi i daljnjem razvoju situacije na okupiranim područjima, gubici na kraju godine mogli bi premašiti i 100.000 muznih grla. Neće biti dovoljno hrane za sve pa će neku morati eutanazirati

Foto: Depositphotos/ Irrmago (ilustracija)
  • 716
  • 288
  • 0

Prema procjenama ukrajinske udruge proizvođača mlijeka (AVM), ova je zemlja izgubila oko 50.000 mliječnih krava već u prva tri mjeseca od početka ruske agresije. Procijenjeni gubitak je 136 milijuna dolara.

Prema riječima ravnateljice AVM-a Anne Lavrenyuk, za strana.today, životinje su uginule ne samo zbog aktivnog ratovanja, već i zbog pokvarene hrane, gladi, žeđi, neprikladnog smještaja ili nedostatka veterinarske skrbi. Lavrenyuk se boji da će do kraja godine uginuti još 20.000 krava. Ovisno o tijeku borbi koje se u toj zemlji odvijaju više od četiri mjeseca i daljnjem razvoju situacije na okupiranim područjima, gubici na kraju godine mogli bi premašiti i 100.000 muznih grla, smatra. 

Napomenula je kako svakodnevno u Udrugu stižu vijesti o uginuću krava. Također, često se događaju i raketiranja silosa za stočnu hranu. Ukrajinski stočar Kees Huizinga često na društvenim mrežama izvještava o stanju na terenu. 

Stoka stradala od gelera

Kaže kako dolaze informacije iz regije Harkov da je državno poduzeće Kutuzovka Experimental Farm izgubilo 400 krava nakon granatiranja. Tjedan dana ranije objavljeno je da je poduzeće Gusar izgubilo 500 krava. Prije desetak dana se govorilo o granatiranju regije Sumy gdje je oštećeno jedno od najboljih poduzeća u zajednici Hlukhiv, koje je među prvih 10 u Ukrajini po proizvodnji i prinosu mlijeka. "Doletjela je raketa, hvala Bogu nije eksplodirala. No, u blizini su bile snažne eksplozije, pa je stoka stradala od gelera", ispričala je Lavrenyuk.

Osim toga, zbog smanjenja sposobnosti poduzeća da se brinu o svojim životinjama u regijama Kharkiv, Mykolaiv, Kherson i Zaporozhye, moguće je da će neke od krava morati biti eutanazirane. 

Neće biti hrane za svu stoku

"Postoji i rizik da poduzeća neće imati vremena pripremiti dovoljno hrane za stoku. Bit će prisiljeni ubiti neke od krava kako bi preostala hrana bila dovoljna za one koje ostanu", otkriva ona najgori scenarij i, kako kaže, posljednju opciju. "To je veliki gubitak ulaganja, kao i gubitak godina rada na razvoju ukrajinske mliječne industrije."

Gotovo 42 posto ukupne količine mlijeka proizvodi se u deset oblasti koje su trenutno u cijelosti ili većinom u zoni borbe i okupacije. 

U tim je regijama proizvodnja pala za pola. Budući da ni proizvodni uvjeti na zapadu zemlje nisu optimalni, Lavrenjuk pretpostavlja da bi ove godine zalihe mlijeka za industrijsku preradu u dijelu zemlje koji kontrolira Kijev mogle pasti na oko 2 milijuna tona. Prethodne je godine ta zemlja proizvela 4,75 milijuna tona. 


Tagovi

Ubijena stoka Raketirana farma Krave u Ukrajini Ukrajinsko stočarstvo Kees Huizinga Anna Lavrenyuk


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.