Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 22.06.2020. 13:30

OIE: Hrvatska slobodna od klasične svinjske kuge

Hrvatska je od Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.

Foto: Karolina Rastija
  • 144
  • 21
  • 0

Hrvatska je od Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, jer je zadnji slučaj te bolesti kod domaćih svinja potvrđen još u ožujku 2008., a divljih u studenome te godine.

Ministarstvo poljoprivrede u subotu je priopćilo kako je njihova Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane jučer zaprimila službenu informaciju od OIE da je RH dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.

Ističu i kako je dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge rezultat rada veterinarske struke i dosljednosti u provođenju mjera iskorjenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u RH i poljoprivredu u cjelini.

Podsjećaju i da je - s ciljem omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje-  RH od 1. siječnja 2005. godine zabranila preventivno cijepljene protiv klasične svinjske kuge.

Zadnji slučaj svinjske kuge u RH još 2008.

"To je ujedno bilo i u cilju usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Zadnji slučaj klasične svinjske kuge u RH u domaćih svinja bio je potvrđen ožujku 2008. godine, a u divljih svinja u studenom 2008. godine", navode u Ministarstvu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je svima koji su u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti svojim radom i znanjem doprinijeli ovom uspjehu.

Posebno je zahvalila i  uzgajivačima svinja i lovcima, koje je nazvala ključnom karikom u lancu zaštite zdravlja životinja. "Ovo je čvrsti dokaz da samo uz suradnju možemo postići uspjeh", rekla je Vučković.

OIE je međuvladina organizacija koja objedinjuje veterinarske službe 182 država diljem svijeta i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Zdravstveni standardi OIE-a su na svjetskoj razini

Postavljeni zdravstveni standardi na svjetskoj razini su upravo standardi od strane OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu zamjenjuju se standardima OIE-a, kažu u Ministarstvu.

Napominju da u trendu globalizacije zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze, stoji u priopćenju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Svinjska kuga Slobodan status Ministarstvo poljoprivrede Svjetskaa organizacija za zdravlje životinja