Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 07.08.2022. 18:00

Odobrena prva mobilna klaonica za perad u EU

Dnevni kapacitet je do 600 brojlera, a mogu se klati nesilice, guske, patke i pure

Foto: Depositphotos/krot44 (ilustracija)
  • 660
  • 53
  • 0

Ekološka farma u njemačkom okrugu Odenwald, savezna država Hesse, dobila je prvo odobrenje Europske unije za mobilnu klaonicu od regionalnog vijeća Darmstadta, prenosi Topagrar.

"Mobilnim klanjem izbjegavamo transport životinja, a ovo je pionirski posao", rekao je državni tajnik za poljoprivredu Oliver Conz. Ona omogućava farmama da direktno prodaju meso, ali i da ga prerađuju u proizvode koje mogu bolje plasirati na tržištu.

U prosincu 2021. godine Hessen je uredbom regulirao uvjete pod kojim klaonica peradi može raditi u većem obimu u skladu s higijenskim standardima Europske unije. Time je započeo pilot projekt koji pomno prate mnoge države. 

Odobreni objekt dug je 8 metara (Foto: Depositphotos/Bork)

Sada je odobren objekt dug 8 m, koji ima integriranu hladnjaču i dnevni kapacitet klanja direktno na farmi do 600 brojlera ili nesilica, do 250 gusaka ili patki, odnosno 25 pura. 

Conz je naveo da je mobilno klanje posebno važno za podršku uzgoju primjerenom vrsti u mobilnim štandovima i manjim farmama peradi u slobodnom uzgoju kako bi oni mogli prodavati svoju perad.

Trajanje odobrenja rada je ograničeno na tri mjeseca. Regionalno vijeće Darmstanda će odlučiti o njegovom eventualnom produženju poslije inspekcije tijekom rada klaonice.


Tagovi

Mobilna klaonica Klaonica za perad Klanje peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.