Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 07.08.2022. 18:00

Odobrena prva mobilna klanica za živinu u EU

Dnevni kapcitet je do 600 brojlera, a mogu se klati koke nosilje, guske, patke i ćurke.

Foto: Depositphotos/krot44 (ilustracija)
  • 284
  • 13
  • 0

Organska farma u nemačkom okrugu Odenvald, savezna država Hese, dobila je prvo odobrenje Evropske unije za mobilnu klanicu od regionalnog saveta Darmštata, prenosi Topagrar.

"Mobilnim klanjem izbegavamo transport životinja, a ovo je pionirski posao", rekao je državni sekretar za poljoprivredu Oliver Konc. Ona omogućava farmama da direktno prodaju meso, ali i da ga prerađuju u proizvode koje mogu bolje plasirati na tržištu.

U decembru 2021. godine Hesen je propisom regulisao uslove pod kojim klaonica živine može raditi u većem obimu u skladu s higijenskim standardima Evropske unije. Time je započeo pilot projekat koji pomno prate mnoge države. 

Odobreni objekat dug je osam metara (Foto: Depositphotos/Bork)

Sada je odobren objekat dug osam metara, koji ima integrisanu hladnjaču i dnevni kapacitet klanja direktno na farmi do 600 brojlera ili koka nosilja, do 250 gusaka ili patki, odnosno 25 ćurki.

Konc je naveo da je mobilno klanje posebno važno za podršku uzgoju primerenom vrsti u mobilnim štandovima i manjim farmama živine u slobodnom uzgoju kako bi oni mogli prodavati svoju živinu.

Trajanje odobrenja rada je ograničeno na tri meseca. Regionalni savet Darmštata će odlučiti o njegovom eventualnom produženju posle inspekcije tokom rada klanice.


Tagovi

Klanje živine Klanice brojlera Klanica za živinu Mobilna klanica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.