Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gašić
  • 11.11.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Beketinci

Odbili rasprodati farmu, danas OPG Gašić ima uspješnu siranu s 14 vrsta sireva

Obitelj Gašić proizvodi kuhane sirove s raznim dodacima kao što su buča, mljevena ili tucanom paprikom, kopar, aronijom, ali i svježe sireve, kao i voćne jogure i vrhnje.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.489
  • 263
  • 0

Lagano stiže dan, probija se kroz noć. Prođe koji automobil, na ponekoj kući gori svjetlo u nekoj sobi. Izmjenjuje se izmaglica sa zadnjim trzajima noći. Po koji automobil na putu iz okolnih sela koji kroz Beketince idu za Osijek. Još je rano. Svjetlo na farmi gori.

Prostorija za mužnju. Stanko i Ivan Gašić, otac i sin, svako jutro prije šest kreću s mužnjom. Po deset krava u isto vrijeme, četiri s jedne, a četiri s druge strane. Njih dvojica kao roboti rade usklađeno. Puste krave u izmuzište u jednu stranu dok se na drugoj muzu kravu. Pa opet puste iz izmuzišta van izmužene, pa uđu druge. Peru vime, stavljaju sisne čaše na vime njihovih simentalki. I tako sedam, osam puta tijekom jutra. Bekefalwa je naziv koji se spominje još u poreznom popisu sela Beketinci 1469. godine. Smješteno u dolini rijeke Vuke, danas je suvremeno naselje sa stanovništvom koje ili se bavi poljoprivredom, ili rade u obližnjim gradovima Osijeku i Đakovu. No, obitelj Gašić; Stanko i Ivan, majka Katica i sestra Katarina, bave se proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka.

Ivan je lani odnio titulu Najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika

Ivan je nositelj titule Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik 2018. godine i doslovce ga to rano, jesensko jutro otimamo s posla da bi nam pokazao farmu i ispričao kako se nose s doista najtežom granom poljoprivrede, mliječnim govedarstvom. Na farmi se jasno ističe i oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi" koja daje dodatnu snagu cijelom poslu.

"Otac i ja smo zaduženi za farmu i poslove na polju dok su mama i sestra angažirani u proizvodnji sira, prodaji, marketingu", priča nam Ivan.

Ranojutarnja mužnja na farmi obitelji Gašić 

Usko surađuju s Osječko-baranjskom županijom od kada su otvorili siranu kada im je pomogla pri opremanju prostorije gdje prave sireve. Nedavno su od Županije dobili pomoć za kupovinu visokobređih junica. Uzeli su tri junice i prva bi se trebala teliti za 30-tak dana. Javili su se na mjeru Ruralnog razvoja, tzv. Nitratne direktive još 2016. i to još uvijek nije provedeno. U toj mjeri bi nabavili još i cisternu i prikolicu za razbacivanje krutog gnojiva.

Na farmi je ukupno 70 grla, a trenutno je u mužnji 36 krava i dnevno se preradi u sir približno između 300 i 400 litara mlijeka. Godišnje se proizvede nekih 6.000 kilograma sira.

Obrađuju 50 hektara zemlje za proizvodnju hrane za stoku

"Dakle, polovica dnevne količine mlijeka ide u preradu u sireve", ističe Ivan: "Ovisi i o doba godine jer u vrijeme Božića, Nove godine i inače blagdana potražnja za sirom poraste. Ostatak mlijeka predajemo Dukatu."

Gašići su se odlučili još pri pokretanju farme u startu za simentalsko govedo. Otac Stanko radio je kao muzač na IPK-ovoj farmi, ali s holstein kravama. No, uvidio je i u svom iskustvu da se i simentalkama mogu dobiti dobri proizvodni rezultati u mliječnosti, a uz to još i kvalitetna telad. Po njemu su ova grla još i otpornija i bolja za naše uvjete držanja.

Gašići imaju modernu štalu gdje su krave u slobodnom držanju. Lang lauf, ili samo lauf štala kako ju mnogi zovemo. Izgrađena je tadašnjim operativnim programom razvoja govedarstva. Od tada je tu i izmuzište Milkline, a i simentalke koje su tada tim programom kupili u Austriji. Od tih prvih 37 junica je i današnje stado. Održavaju ga vlastitom selekcijom, ali kada se pruži prilika kupe, kao i nedavno, koju visokobređu junicu. U radu na farmi zatičemo traktor Landini snage 120 konjskih snaga, te još jednog Hurlimann na kojemu je priključena mikserica. Imaju sve svoje strojeve, osim silokombajna kao i klasičnog kombajna, a smatraju da za ovu količinu zemlje i ne trebaju imati svoje kombajne jer se ne bi isplatilo.

fe
Gašići imaju sve svoje strojeve, osim silokombajna kao i klasičnog kombajna

"Obrađujemo 50 hektara zemlje i sva ratarska proizvodnja je u svrhu osiguravanja hrane za farmu. Lucerna, talijanski ljulj, tritikale, ječam, suncokret i kukuruz su osnovne kulture. Sojinu ili suncokretovu sačmu moramo kupovati. Što se tiče lucerne, sijemo osječku zbog hranidbe odraslih grla, dok talijanski ljulj bolje prihvaćaju telad i obje kulture su sorte osječkog Instituta", kaže naš domaćin.

Godinama siju i tritikale sorte Goran Bc Instituta iz Zagreba. Ostvaruju jako dobre prinose i dobiju sedam do osam tona svake godine. Jedne godine imali su prinos tritikala i devet tona. Oko polovice kukuruza siju osječke hibride, a ostatak budu različiti hibridi drugih sjemenskih kuća. Za silažu su do sada uzimali prvenstveno osječkog Instituta.

Odlučio se za poljoprivredu kad je bilo najteže

Proizvode kuhane sirove s raznim dodacima kao što su buča, mljevena ili tucanom paprikom, kopar, aronijom, a proizvode i svježe sireve, kao i voćne jogurte i vrhnje. Prodaju ga i po lokalnim restoranima, školama, a najvećim dijelom kuhane sirove prodaju na kućnom pragu i sajmovima, te dostavom po cijeloj Hrvatskoj. Godišnje proizvedu 600 do 700 takvih sireva.

Ivan Gašić je bio i u Europskom parlamentu nakon osvajanja nagrade i prilikom predstavljanja u EU parlamentu kazao je kako se poljoprivredom odlučio baviti u trenutku kad je bilo najteže te svom ocu nije dopustio prodati gospodarstvo što znakovito govori i o upornosti i ovoga mladića i cijele njegove obitelji.

"Iako smo ponosni na sve naše proizvode, odraz naše obitelji i početak rada naše mini sirane je punomasni polutvrdi kravlji sir MIX. Ovaj sir sačinjavaju naša prvotna četiri okusa sira, kuhani slani sir, sir s koprom, sir s mljevenom ljutom paprikom i dimljeni sir", ističu Gašići koji imaju danas u proizvodnji 14 vrsti sireva, svaki dan 700 litara mlijeka, prodaju i prezentiraju se na oko 30 sajamskih priredbi godišnje.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Gašić Beketinci Simentalac Osječko-baranjska županija Kuhani sir Ivan Gašić Proizvodnja mlijeka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner