Odabir pasmine i nabava hibrida od pouzdanog dobavljača je samo prvi korak. Postići cilj rentabilne proizvodnje konzumnih jaja je vrlo zahtjevan proces i ovisi od mnogo faktora, na koje srećom farmer može kontrolom optimalnih uvjeta držanja i tehnologijom uzgoja utjecati.
Hybrid, Rhode Island Red, Leghorn, Sussex, Plymouth Rock, Ancona, Barnevelder, Hamburg, Marans, Buff Orpington, košarkaški rečeno ovo su All Star petorke. Najbolji među najboljim. Pobrojane pasmine koka nesilica imaju najbolji genetski potencijal i u proizvodnji konzumnih jaja spadaju u sami vrh, u prosjeku snesu preko 200 do 300 jaja po jednoj nesilici u jednoj godini prosječne težine jajeta oko 60 grama.
Odabir pasmine i nabava hibrida od pouzdanog dobavljača je samo prvi korak. Najpoznatije pasmine su iz reda lakih linijskih hibrida ISA, Lohmann i HyLine Brown. Postići cilj rentabilne proizvodnje konzumnih jaja je vrlo zahtjevan proces i ovisi od mnogo faktora, na koje srećom farmer može kontrolom optimalnih uvjeta držanja i tehnologijom uzgoja utjecati.
Odgoj nesilica traje do 17. tjedna starosti, ili ako nema vlastitog uzgoja kupovinom nesilica ove dobi počinje proces eksploatacije, intenzivna proizvodnja konzumnih jaja najčešće u drugom tjednu nakon useljavanja i prilagođavanja. Ovo je izuzetno stresan period za nesilice, preseljenje, transport, novi uvjeti boravka i sl., stoga je poželjno otprilike 3 dana prije i poslije useljavanja nesilicama kroz sistem napajanja davati vitamin C ili probiotike kako bi se umanjio stres. Iz uzgojnog programa gdje su držane na podnom sustavu prelazak u kavezni sustav držanja kod nesilica izaziva stres koji se može odraziti na kvalitetu i količinu jaja.
Ambijentalni faktori i vanjski čimbenici imaju ogroman utjecaj, često farmeru zanemarive pojave utječu na proizvodnju. Lavež psa, buka nastala radom poljoprivredne mehanizacije ili čak za vrijeme grmljavine utjecaj na stres kod nesilica se povećava. Prilikom useljavanja u kaveze 4-5 nesilica/kavezu obavlja se i selekcija, odabir kao zadnji filter za formiranje zdravog visokoproduktivnog jata. Izdvajaju se sve jedinke loše kondicije, slabe tjelesne mase ili one s vidljivim eksterijernim nedostacima.
Mikroklimatski uvjeti u peradarniku su pojave na koje farmer može i mora utjecati, ako želi postići određene proizvodne ciljeve. Problemi često nastaju u ljetnim danima, pri visokim vanjskim temperaturama, slaba konzumacija hrane utječe na slabiju proizvodnju jaja i kvalitetu ljuske koja postaje lomljiva. Upotrebom pokretnih ili stacioniranih ventilatora potrebno je osigurati optimalnu temperaturu koja se kreće u rasponu od 18 do 22 °C.
Koncentracija vlažnosti direktno utječe na pojavu bolesti, smanjenu nosivost i sl. Pravilnom ventilacijom osigurava se optimalan postotak vlažnosti od oko 70%. Uz nedovoljnu funkciju postojećih otvora, klapni za regulaciju vlažnosti ponovo se mogu iskoristi ventilatori. Osvijetljenost i dužina dnevnog svjetla jedni su od osnovnih parametara za proizvodnju jaja, direktno vezani s hranidbom. Paljenje tzv. noćnog svjetla, zbog mjere povećanja konzumiranja hrane i kvalitete ljuske jajeta u intervalu od jednog sata je idealno, naročito u ljetnim danima. Krećući se prema zimskom periodu ova vrsta tehnologije hranjenja se postepeno smanjuje.
S obzirom na raspored i etažu kaveza za držanje potrebno je racionalno rasporediti sijalice kako bi nesilice s prvog i zadnjeg kata kaveza imale iste uvjete osvjetljenja. Proizvodne performanse za što je genetski potencijal i izbor hibrida jamac povećanja proizvodnje jaja dolazi do izražaja samo ako se kokama nesilicama osiguraju adekvatni uvjeti ambijenta, hranidbe i njege koji su gore spomenuti.
Starost koka nesilica prati i proizvodnju jaja. Kao u svakoj proizvodnji postiže se vrhunac – pik proizvodnje, nakon čega postepeno počinje opadati. Kod nesilica se vrhunac proizvodnje jaja događa između 26. i 27. tjedna starosti, kada proizvodnja jaja uz optimalne uvjete dostiže i 92% nosivosti. Uz povećanje starosti nesilica povećava se i masa jaja, gdje bi u 34. tjednu starosti težina jajeta trebala iznositi oko 60 grama.
Biološka karakteristika proizvodnje i proizvodni vijek uvjetuju remont i zamjenu nesilica novim jedinkama. Obično intenzivna komercijalna proizvodnja jaja traje oko godinu dana, do dobi do 78. tjedna starosti nesilica. Nakon izlaska iz proizvodnje, slijedi dezinfekcija objekta i priprema za novo mlađe jato. Preporuke su da se dezinfekcija i odmor peradarnika izvrši u periodu od oko 21. dan između dva turnusa.
Tagovi
Autor