Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 03.10.2014. 10:40

Od nezaposlenosti do sirane na obroncima Velebita!

Kada je uslijed ratnih neprilika, majka vlasnika gospodarstva, Perice Anića, postala nezaposlena, okrenula se poljoprivredi. Od mlijeka koje su davale njezine dvije kravice, počela je proizvoditi sir i pretvorila to u uspješan posao

  • 2.248
  • 440
  • 0

Da i gubitak posla može voditi u uspješni poslovni pothvat, govori nam priča s obronaka Velebita. Tamo već pet godina djeluje mini sirana obitelji Anić. Proizvodnja ličkog škripavca i tvrdog kravljeg sira u kori ovdje je osnovna djelatnost, a potražnju na tržištu ne mogu zadovoljiti. "Godišnje proizvodimo 45.000 kilograma miljeka i sve, naravno osim onoga što ode u prehranu telcima, prerađujemo u sir. Za naš su sir zainteresirani lokalni ugostitelji, koji nam šalju i svoje goste, a dolaze nam i turisti i dugogodišnji kupci. Najveća je nagrada kada nam se, po prvi puta pomalo sumnjičav kupac, drugi puta vraća te s oduševljenjem kupuje naše proizvode za rodbinu, susjede i prijatelje", priča nam Nikolina Anić, koja zajedno sa suprugom Pericom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Sivo govedo na obroncima Velebita

Njihovo blago, odnosno goveda Sive pasmine, uživaju na sjevernim obroncima planine Velebit, u mjestu Krasno, jednom od najviših planinskih naselja. Zbog ugodne klime i očuvanog okoliša, često im u goste dolaze prijatelji i obitelj iz Zagreba, koji kažu da im je draže ljeto i godišnji odmor provesti u Krasnom, nego u nekom od naših turističkih mjesta na jadranskoj obali. Smješteno na granicama Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, ovo je mjesto izuzetne ljepote. Za sada na gospodarstvu nemaju mogućnost dodatnog smještaja turista, ali kako kažu, sve su im opcije otvorene. "Sve ovisi o djeci i njihovim interesima. Najstarija kćer ide u srednju školu, a imamo i još dva mlađa sina, koji obožavaju život na gospodarstvu i planiraju se ovime baviti i u budućnosti. Ipak, ukoliko ih život odvede drugim putem, mi ih u tome nećemo sprječavati", napominje Nikolina.

Za uzgoj upravo Sive pasmine goveda odlučili su se, kao i većina, metodom pokušaja i pogreške. Isprva su krenuli s Holštajn pasminom, koja se pokazala preosjetljiva za surovu ličku klimu. Sivo je govedo prilagodljivo i manje osjetljivo, a zimu krave provode u štali na jaslama. Izborom pasmine, napominje Nikolina, itekako su zadovoljni.

"Radni dan na gospodarstvu započinje u 5:30 i prvo se pije kava. Nakon toga slijedi mužnja pa sirenje. Ljeti još obavljamo i košnju kako bi imali čime nahraniti naše kravice, ali zimi je puno mirnije i to je vrijeme kada punimo baterije." Sivo je govedo srednje velika, višenamjenska pasmina, koja se vrlo često uzgaja po obroncima Alpa te je itekako prilagođena klimatskim uvjetima Like.

Gubitak posla poticaj za ulaganje

Korisnici su poticaja Ministarstva poljoprivrede za krave dojilje te za mlijeko i ističu da im financijska injekcija uvijek dobro dođe. "Za izgradnju mini sirane, 2008. godine iskoristili smo bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede namijenjena opremanju mini sirana u iznosu od 200.000 kuna. I očito je da su nam se trud i ulaganja isplatili", prepričavaju Anići. A ovaj je uspješan posao započeo gubitkom zaposlenja, kada je usljed ratnih neprilika, majka vlasnika gospodarstva, Perice Anića, postala nezaposlena.

Od mlijeka koje su davale njezine dvije kravice, počela je proizvoditi sir. "Sve smo prihode ulagali u povećanje proizvodnje na gospodarstvu i tako su malo po malo podigli štalu te otvorili siranu. Sada nam najveći marketing čini propaganda od usta do usta i najsretniji smo kada nam se zadovoljni kupci vraćaju."

Ono što trenutno stvara problem proizvodnji jest nedostatak pašnjaka koje mogu iskoristiti za prehranu stoke, budući da na obroncima Velebita, na kojima se nalaze, prevladava kamenjar i krš, odnosno radi se o području s težim uvjetima gospodarenja. Rješenje problema pronašli su u susjedima, koji imaju pašnjake, a budući da nemaju stoku u uzgoju, pašnjaci im propadaju. Stoga su izuzetno sretni kada im Anići pašnjake pokose, pri čemu je zadovoljstvo obostrano.

Mnogo odricanja, ali uspjeh zajamčen

Iako je ovo posao koji podrazumijeva rad 365 dana u godini, Anići napominju da sve stignu napraviti, samo se potrebno dobro organizirati. Sami si određuju svoje ciljeve i prioritete. Težak je to posao, ali sam si svoj gazda. Kao savjet nekim budućim farmerima, Nikolina poručuje: "Život na farmi daje jedan poseban osjećaj i osoba mora biti spremna na mnogo rada i odricanja. Ipak, uspjeh i zadovoljstvo su zajamčeni."


Tagovi

Sivo govedo Nikolina Anić Velebit Krasno Kravlji sir Lički škripavac Obitelj Anić Uzgoj goveda Lička klima Košnja Sirana Pašnjak Uvjeti gospodarenja Trud Ulaganje Poticaji Holštajn Štale Poljoprivreda Dobre priče Uspješni primjeri


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]