Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lička janjetina
  • 05.11.2018. 10:30

Od ličkog janjeta je i vuna slatka, a zasluge zaštiti idu Udruzi uzgajivača ovaca i Tomislavu Rukavini

Veliku borbu na putu dobivanja europske oznake za ličku janjetinu odradio je dr.vet.med. Tomislav Rukavina i njegova Udruga uzgajivača ovaca Like. Pod kontroliranim uvjetima proizvodnje i distribucije trenutno je oko 3.500 ovaca ličke pramenke, no na području Like još je šezdesetak tisuća ovaca, pedesetak tisuća upravo je u tipu ličke pramenke.

Foto: Milan Tomašević
  • 814
  • 303
  • 0

Udruga uzgajivača ovaca Lika skoro deset godina uporno radi kako bi lička janjetina ovce pramenke dobila oznaku europske kvalitete. Dr.vet.med Tomislav Rukavina u cijelu priču ušao je 2013. godine kako bi, zahvaljujući svojoj stručnosti, ubrzao proces.

"Odmah sam primijetio da imamo pravi proizvod koji već ima svoju tradiciju i brend u dosadašnjim potrošačima i ljubiteljima janjetine u Hrvatskoj. Bio mi je samo problem pronaći stručne osobe koje će cijelu specifikaciju složiti. I to sam brzo riješio“, govori nam Rukavina i otkriva da se tada pojavio problem koji se nije rješavao 7 godina, a to je financijska konstrukcija pisanja specifikacije teška 70.000 kuna. Taj iznos prikupljen je tek 2016. godine kada se otvorio Fond EU za zaštićene proizvode.

Plitvice motor pokretač razvoja stočarstva

Inače, lička janjetina već ima prijelaznu nacionalnu oznaku kvalitete koja je ličku janjetinu odvojila od ostalih janjetina u zemlji. Zahvaljujući tome, ušli su na tržište Nacionalnog parka Plitvička Jezera. A upravi bi Plitvice kao veliki potrošač morale biti motor pokretač razvoja ovčarstva u županiji. "Prvenstveno smo ušli u ovu priču da se zaštitimo u svom dvorištu, u svojoj županiji“, kaže Rukavina i ističe da je prije desetak godina bilo puno nelojalne konkurencije i janjetine kojoj lička nije mogla konkurirati. Sada će se s ličkom janjetinom moći sudjelovati na tržištima na kojima će biti tražena kvaliteta koju oznake garantiraju, a koju na kraju krajeva sve prate i mehanizmi kontrole.

Lička janjetina je 20. hrvatski proizvod zaštićen na EU razini

Po ličkim njivama i pustopoljinama danas pase šezdesetak tisuća ovaca, oko pedeset tisuća je pasmine lička pramenka, no samo je 3.500 grla u kontroliranim uvjetima, odnosno u sustavu udruge. Nažalost, siva zona na tržištu janjaca je ogromna, možda i 80% cjelokupnog broja grla. A tržišta za ličku janjetinu itekako ima. Plitvice će možda ove godine povući i 1.500 grla. Plan je, kada sve krene kako treba, značajnije ući na moćno zagrebačko tržište. Tu Rukavina priželjkuje pomoć Lokalne akcijske grupe (LAG) Lika koji može, primjerice, kroz neku Ličku kuću usred Zagreba plasirati sve ličke proizvode. A i malo dijete zna da svi znaju za ličku janjetinu i krumpire, škripavac, basu.  

Udruga uzgajivača ovaca Lika je otvorena za suradnju s novim članovima koji će kroz nju moći plasirati svoje proizvode. Za sada je u njenom sastavu malo proizvođača, a kada se omasove sve će biti puno lakše. A još kada se riješimo sive zone i prekupaca, gdje će nam biti kraj.

Od ličkog janjeta je i vuna slatka 

Na kraju pitamo Rukavinu kako bi opisao ličku janjetinu ovce pramenke. On odgovara: "Inače sam lokal patriot, no ljubav prema janjetini nije lokal patriotizam već čisto realna slika. U Primorju se janjci prerano kolju, tako i u kontinentalnom dijelu. U Lici je to od 3 pa čak do 6 mjeseci. U tom periodu janje je cijelo vrijeme uz mamu, siše kada hoće, hoda za mamom i zbog povećane kretnje izrazita je koncentracija mioglobina u mesu pa je naša janjetina crvenije boje, izrazitijeg mirisa po janjetini i ima veću koncentraciju masnog tkiva koje je nositelj arome, mirisa, okusa i slatkoće što nema ni jedna janjetina kao lička“!

Lička janjetina u elitnom europskom klubu, znate li sve o pasmini lička pramenka?

"U Slavoniji postoji uzrečica "Od ličkog janjeta je i vuna slatka“, govori nam Rukavina i dodaje da će se za prvi atraktivni tržišni datum, Božić i Novu godinu, na tržištu naći dovoljno ličke janjetine.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Lička janjetina Zaštita proizvoda Pramenka Ovca Tomislav Rukavina Udruga uzgajivača ovaca Lika


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.