Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 12.06.2021. 07:30

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

Poljoprivrednici su spremni za veća ulaganja, ali ne ako se radi o ceni njihovog opstanka, upozorio je Peka Pesonen, glavni sekretar udruženja Copa-Cogeca.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 376
  • 182
  • 0

Uzgoj životinja u kavezima mogao bi se postupno ukinuti u Evropskoj uniji do 2027. godine, najavljuju evroparlamentarci. U svom su odgovoru na evropsku građansku inicijativu "Okončajmo doba kaveza" (engl. End the Age Cage) zatražili od Evropske komisije (EK) da iznese zakonodavne predloge za zabranu takvog uzgoja.

Rezolucija je usvojena sa 558 glasova za, 37 protiv i 85 suzdržanih. Zastupnici smatraju da zamene za takav uzgoj postoje i da se uspešno sprovode u brojnim državama članicama. Takvi alternativni sistemi bi se prema njihovom mišljenju trebalo dalje poboljšavati i podsticati na nivou zemalja kako bi se obezbedili jednaki uslovi za poljoprivrednike širom EU. Stoga su se složili da je potrebno doneti kvalitetan zakonodavni okvir.

Postupni prestanak upotrebe kaveza trebalo bi se zasnivati na pristupu zavisno od vrste, a koji bi uzeo u obzir karakteristike životinja i osigurao da sve imaju sisteme za smeštaj koji odgovaraju njihovim potrebama. Pre bilo kakvih zakonskih promena, poljoprivrednici i uzgajivači stoke treba da imaju dovoljno dugo prelazno razdoblje i odgovarajuću podršku. To bi moglo da uključi usluge savetovanja i obuke, podsticaje i finansijske programe kako bi se izbeglo da izgube konkurentnu prednost i sprečilo preseljenje poljoprivredne proizvodnje iz EU na mesta gde su standardi dobrobiti životinja niži.

Zastupnici takođe pozivaju na sveobuhvatniju prehrambenu politiku kako bi podržali pomak prema održivosti, ali i sprečili male i srednje farme da napuste stočarsku proizvodnju kao i zaustavili dalju koncentraciju velikih.

Isti standardi za sve uvezene proizvode

Komisija i države članice bi se trebalo više usredsrediti na uspostavljanje efikasnih kontrola i carinskih provera kako bi se osiguralo da uvezeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi udovoljavaju EU standardima.

Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) žele da se svi životinjski proizvodi uvezeni u EU proizvode u potpunosti u skladu sa njenim relevantnim zakonodavstvom, uključujući upotrebu sistema uzgoja bez kaveza. Insistiraju na tome da postojeće trgovinske ugovore treba da preispitaju zbog istih standarda i kvaliteta proizvoda.

Složili su se da je strah od promena koji poljoprivrednici osećaju opravdana, a pitali su se i hoće li građani biti spremni da kupuju skuplje proizvode zbog nametnutog višeg kvaliteta.

Ovu odluku pozdravlja i Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa - Cogeca rekavši da evropsko stočarstvo već nudi najviši svetski standard u pogledu dobrobiti životinja, a poljoprivrednici pokušavaju u okviru svojih mogućnosti i ekonomskih standarda postići najbolja rešenja. Zadovoljni su i odlukom provere uvoza iz trećih zemalja.

"Poljoprivrednici su spremni za više ulaganja, ali ne ako se radi o ceni njihovog opstanka", upozorio je glavni sekretar ovog udruženja Peka Pesonen. Pojasnio je da će EK morati pokazati kako da izbegnu dvostruke standarde u pogledu uvoza i kako zaštititi male poljoprivrednike za koje će ta prilagođavanja biti vrlo osetljiva. Takođe, istakao je pitanje stabilnosti cena hrane.

"Evropska komisija mora da uzme u obzir različite sektore stočarstva, raznolike potrebe i privredne pretpostavke, kako u pogledu proizvođačkih cena, tako i neophodnih ulaganja", dodao je rekavši da su svakako potrebni agronomski i naučno utemeljeni dokazi pre nego što odrede datum ukidanja kaveza.

Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje do 2023. godine

Kako je ranije pisao RTS, Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik, ostavila proizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagode novim propisima. Pošto niko nije bio spreman, sve je odloženo do decembra 2020. godine. Međutim, Privredna komora Srbije objavila je krajem prošlog decembra da je do kraja 2023. godine produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje proizvođača konzumnih jaja.


Tagovi

Evropski parlament Evropska komisija Dobrobit životinja Kavezi Zabrana End the Age Cage


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u