Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 18.06.2021. 07:30

Obnavljanje stada u Kini prouzročilo drastičan pad cijena svinja

Niže cijene svinja za oko 60 posto u odnosu na lani natjerale su kinesku vladu da pozove stočare da ne povećavaju svoja stada. Narušen je i izvoz iz EU.

Foto: Bigstock/agnormark
  • 352
  • 50
  • 0

Cijene svinja na kineskom tržištu su pod velikim pritiskom zbog sve veće ponude. Radi toga su u problemu i glavni izvoznici svinjetine iz Europske unije u tu zemlju.

Prema anketama u 27 provincija te države prosječna cijena onih za klanje prošlog je tjedna iznosila 1,90 eura po kilogramu žive vage, što je pad od 59,6 posto od početka godine, piše agrarheute.

Zbog visokih cijena stočne hrane analitičari kažu da je proizvodnja moguća samo s gubicima. To se pogotovo odnosi na proizvođače koji su prilikom kupnje prasadi u ožujku morali platiti 11,05 EUR/kg odnosno oko 220 eura za životinju tešku 20 kilograma. Međutim, prasad u Kini sada košta 5,23 eura po kilogramu, što je upola manje nego u ožujku.  

Istovremeno na burzi padaju i vrijednosti dionica velikih proizvođača svinjskog mesa.

No, ono što zabrinjava uzgajivače zadovoljava kineske potrošače. Naime, oni su u svibnju na kupnju ove vrste mesa potrošili oko 24 posto manje novca nego isti mjesec prošle godine.

Pozvali stočare da ne povećavaju stada

Analitičari pretpostavljaju da bi cijene mogle doseći najniže razine u sljedećih nekoliko tjedana, a ne očekuje se ni njihov veliki rast u drugoj polovici 2021. Shodno tome mogla bi završiti zlatna vremena izvoza svinjskog mesa s vrlo visokim maržama iz EU u tu zemlju.

Kako bi stala na kraj padu, kineska državna agencija pozvala je stočare da zadrže kapaciteta za proizvodnju svinja na razumnoj razini. Ta odluka je uslijedila nakon što se pokazatelj troškova proizvodnje spustio daleko ispod točke zarade poljoprivrednika, piše reuters.

Nagli pad iznenadio je tržište i uslijedio je čak i prije nego što se stado potpuno oporavilo na razinu prije izbijanja afričke svinjske kuge koja je započela 2018. godine. No, prema najnovijim informacijama ono se povećalo za 23,5 posto u svibnju u odnosu na lani i doseglo razinu od 98,4 posto u odnosu na kraj 2017. godine.

Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme (NDRC) je smanjenje cijena pripisalo poljoprivrednicima koji na klanje šalju životinje s previše kilograma, zatim porastu uvoza te vrste mesa i slaboj sezonskoj potražnji.

Pan Chenjun, analitičarka u Rabobanku, smatra da poljoprivrednici vjerojatno neće poslušati vladine savjete u vezi broja svinja koje će uzgajati. "Trenutno postoji neka vrsta panike jer cijene neprestano padaju. Kada postoji panična prodaja, mnogi je prate i to pogoršava cijelu situaciju", zaključila je.


Tagovi

Kina Stada Cijene svinja Pad cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]