Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke za studeni 2022.
Prosječne otkupne cijene živih životinja (žive vage po kg) rasle su u studenom prošle godine, pokazuju podaci Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).
Kako su objavili, cijena svinja (80-120 kg) u odnosu na listopad bila je 15,25 posto viša, a u odnosu na isti mjesec 2021. godine 28,97 posto. Rasla je i kod odojaka (25-35 kg) pa se tako tržila za 10,95 posto višu cijenu odnosno čak 42,25 posto u odnosu na isti mjesec 2021.
Neznatno su poskupjela telad simentalske pasmine (80-160 kg), tek za 1,07 posto, međutim u odnosu na 11. mjesec 2021. cijena je viša 13,47 posto. Slično je i kod bikova, s tim da je cijena bila viša 0,14 posto, ali čak 43,92 posto u odnosu na godinu prije.
Janjad su se tržila po 2,63 posto višoj cijeni odnosno 19,46 u odnosu na studeni 2021.
Kada su u pitanju prosječne otkupne cijene hladnih trupova životinja i ovdje u studenom u odnosu na listopad bilježimo više cijene mladih bikova (2,63%). Međutim, niže su svinjskih trupova za 1,97 te janjećih čak 24,61 posto u odnosu na 10. mjesec.
Pala je cijena i svinjskih trupova E klase (euro/100 kg) na razini Europske unije. Bila je niža za 1,97 posto dok je cijena mladih bikova bila viša 1,59 posto.
Podaci o vanjsko-trgovinskoj razmjeni od 1. do 9. mjesca 2022. pokazuju da je izvoz živih životinja iznosio 129.258.795 € (+32,9%), a uvoz 109.218.901 € (+12,4%) čime je ostvaren suficit u vrijednosti od 20.039.894 € (+50189,6%).
Pritom su najveći udio u izvozu imala goveda (58,2%) te svinje (34,1%), kao i u uvozu - doveda (69,8%) te svinje (20,2%). Udio vrijednosti izvoza živih životinja činio je pet % ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 2,9 posto, stoji u izvješću.
Izvoz mesa i jestivih klaoničkih proizvoda iznosio je 87.666.979 € (+36,4%), a uvoz 400.867.310 € (+44,8%) čime je ostvaren deficit vanjsko trgovinske razmjene u vrijednosti od -313.200.331 € (+47,4%);
Najveći udio u izvozu imali su meso peradi i jestivi unutarnji organi (iznutrice) od peradi, svježi rashlađeni ili smrznuti (20,7%) te goveđe meso, svježe ili rashlađeno (25,0%). U u uvozu su dominirali svinjsko meso svježe, rashlađeno ili zamrznuto (41,1%) te doveđe meso, svježe ili rashlađeno (24,4%);
Udio vrijednosti izvoza mesa i jestivih klaoničkih proizvoda činio je 3,4% ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 10,7%
Vrijednost uvoza mesa soljenog, u salamuri, sušenog, dimljenog činio je 21,0% vrijednosti izvoza živih životinja, napominje TISUP.
Tagovi
Autorica