Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Iinfinity
  • 18.05.2020. 09:00
  • Varaždinska, Zamlača

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Foto: arhiva OPG Inifinity
  • 1.178
  • 134
  • 0

Idilično imanje, u mjestu Zamlača, kod Varaždina, supružnici Karmen i Marko Tomiša, dijele sa zanimljivim sustanarima. Na ranču sretno žive čak 23 člana magarećeg stada, a ove godine očekuju baby boom. Glavni proizvod im je magareće mlijeko, a uskoro kreću i s proizvodnjom kozmetike od mlijeka magarica. Na imanju mlade obitelji odnosno OPG-u Infinity, ništa se ne baca pa se tako od izmeta magaraca, uz pomoć kalifornijskih glista, proizvodi humus. Stočarstvo je, kažu, posao u kojem nema ljetovanja ni vikenda.

U ovoj obitelji poljoprivreda je godinama bila sastavni dio života, ali ne i primarna djelatnost. No, prije dvije godine, stvari su se promijenile i krenule u novom smjeru.

"Moji roditelji su se godinama bavili poljoprivredom, u prvom redu za vlastite potrebe, dok su višak proizvoda prodavali. Kada sam, prije nekoliko godina, od njih preuzeo OPG, odlučio sam ga unaprijediti. Oduševljeni što imamo vlastito gospodarstvo supruga i ja smo, na samom početku, razmišljali o tome da si ispunimo dugogodišnji san i nabavimo konje. No, onda se dogodio preokret. Bolest u obitelji promijenila je smjer kojim smo željeli krenuti te smo, umjesto konja, zbog potrebe za magarećim mlijekom, nabavili magarice. Lili i Julija, naše prve dvije magarice na imanje su stigla prije dvije godine. Danas na ranču živi velika obitelj od 23 magarca i magarice, a ove će ih godine biti i više jer očekujemo dosta prinova, što je sjajna vijest, budući da se radi o autohtonoj i zaštićenoj vrsti životinja“, kaže nam Marko Tomiša.

Na ranču je trenutno 23 grla, ali stiže baby boom 

U Hrvatskoj su, pojašnjava, službeno registrirane tri pasmine magaraca - primorsko dinarski magarac, istarski magarac i sjevernojadranski magarac, koje su ujedno autohtone i zaštićene pasmine. Na ranču mlade obitelji trenutno žive dvije, od navedene tri pasmine i to primorsko dinarski i istarski magarac. 

"Lili i Julija su naše prve magarice koje su sada stare dvije i pol godine. Lili je jako velika maza i izrazito je inteligentna. Od prvog je dana pokazala svoj dominantni stav te je i danas šefica stada. Iako ima većih i starijih od nje, najstarija magarica u našem stadu ima 6 godina, svi poštuju njezin status 'glavne šefice', pa čak i dečki“, kažu nam Karmen i Marko. 

Mjesec dana nakon što su nabavili Lili i Juliju, na njihovu je farmu stiglo još 6 novih grla. Svatko od njih, kažu supružnici, ima različit karaktera, a unutar stada postoje "klanovi“ , ali i "najbolji prijatelji“.

Informacije o uzgoju magaraca pronašli smo van granica Hrvatske

"Na našoj veseloj i razigranoj farmi supruga i ja sve poslove obavljamo sami, a ako zaškripi, u pomoć priskoči mama. Na samom početku nije nam bilo lako jer smo ovaj novi smjer posla nas dvoje gradili sami, od temelja, bez ikakvog znanja o magarcima. Prije no što smo kupili prve magarice, obišli smo nekoliko farmi kako bismo saznali što više o tim divnim životinjama. Nažalost, većina uzgajivača magaraca savjete nam je davala na kapaljku, pa smo u potragu za informacijama morali krenuti van granica Hrvatske. Stupili smo u kontakt s većim farmama u Europi i od stranaca smo dobili sve potrebne informacije, savjete i preporuke koje su nam trebale kako bismo naučili osnovne stvari o magarcima. I danas smo u stalnom kontaktu s njihovim stručnjacima, po pitanju hranidbe i njege naših magaraca“, kažu mladi supružnici, koji redovito prate i najnovija istraživanja o pozitivnim učincima magarećeg mlijeka na ljudsko zdravlje, a njih je, kako kažu, iz godine u godinu sve više. 

"Magareće mlijeko smo u početku proizvodili isključivo za vlastite potrebe, no tko god bi ga probao, postao bi kupac. Krug zainteresiranih za magareće mlijeko se počeo brzo širiti te smo i mi, prilagođavajući se tržištu koje nam je, sasvim slučajno otvorilo vrata, brzo povećavali svoje magareće stado“, kaže Marko.

Mlada obitelj planira i dalje povećavati stado jer prodaja im, kažu, ide i više nego dobro te je, uz sadašnju proizvodnju, mlijeka premalo za sve zainteresirane.

Magareće mlijeko će uskoro i izvoziti

"Veći dio proizvoda prodajemo na kućnom pragu, no kada skupimo dovoljno narudžbi, mlijeko i dostavljamo u Zagreb, Veliku Goricu, Samobor, Karlovac, Rijeku... S obzirom na to da u planu imamo širenje našeg OPG-a i plasiranje novih proizvoda, planiramo tržište proširiti i izvan granica Hrvatske. Fokusirat ćemo se na europsko tržište, zbog jednostavnije papirologije. Krenut ćemo i s proizvodnjom prirodne kozmetike s magarećim mlijekom, koja je trenutno u fazi testiranja“, kaže Marko.

Ponosno ističu da su farmu podigli vlastitim sredstvima

Karmen je završila i tečaj za izradu prirodne kozmetike te će u suradnji s tehnolozima, raditi na razvijanju vlastitih receptura po kojima će proizvoditi kremu s magarećim mlijekom i hladno prešanim uljima, lanolinsku kremu s magarećim mlijekom za njegu dječje kože, šampon i sapun s dodatkom magarećeg mlijeka. 

"U rukavu“ imaju i još jedan novi proizvod, kojeg nema na hrvatskom tržištu, no s obzirom na to da je riječ o većoj investiciji, taj će projekt, kažu, ipak pričekati još koju godinu.

Izgradnju i razvoj farme supružnici su financirali vlastitim sredstvima, te s ponosom ističu kako "za vratom" nemaju kredite.

"Nismo dizali kredit, niti smo povukli novac iz EU fondova. Jedino što koristimo su poticaji iz IAKS mjere 10 odnosno tip operacije 10.1.9. - Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Ove godine nam je i Varaždinska županija sufinancirala dio troška za kupnju novih grla, dogradnju staje i nabavu kalifornijskih glista“, kaže Marko.

Krenuli su i s proizvodnjom humusa

Od ove godine, osim vrhunskih i šampionskih grla istarskih magaraca, na ranču mlade obitelji žive i kalifornijske gliste, koje, od magarećeg gnoja, vrijedno proizvode humus

"Baš kao i magarci i gliste su nam također bile potpuna nepoznanica. Na sreću, imamo odličnog 'učitelja' koji je pravi stručnjak za gliste i proizvodnju humusa, te nam, kada god zapne, uskoči i dpomogne svojim savjetima i preporukama, a rezultat toga je kvalitetan proizvod“, kaže Marko.

Na pitanje koji su najveći problemi s kojima se u radu susreću, odgovara samo jednom riječju – papirologija!

Identifikacijski dokumenti za grla predugo se čekaju

"Problema u stočarstvu uvijek ima. Iako papirologija, sama po sebi, nije komplicirana kada pohvatate konce, kada god pošaljete papire, uvijek se nešto, negdje 'pogubi', uvijek nešto nedostaje, netko je negdje, nešto zaboravio upisati… To je začarani krug. Također, identifikacijski dokumenti za grla čekaju se predugo. Mladi magarac nerijetko već postane spolno zreo (11-12 mjeseci starosti), morate ga prodati zbog srodstva, a ne možete jer nemate papire. Prije su stvari mnogo bolje i brže funkcionirale te smatram da bi tu proceduru trebalo vratiti na staro“, upozorava naš sugovornik.

Drugi problem je, kako ističe, neravnomjerna raspodjela državne zemlje te preslabo poticanje ionako posrnulog stočarstva u Hrvatskoj.   

Stočarstvo je posao u kojem nema ljetovanja ni dvostruko plaćenih vikenda

"Kada imate farmu, to je posao koji traje svih 365 dana u godini. Životinje svaki dan moraju jesti i svaki dan je potrebno voditi brigu o njima, bilo da je kiša, snijeg, minus 10°C ili plus 40°C - nema praznika, nema ljetovanja, nema odmora, a vikendi vam nisu dvostruko plaćeni. Uz brigu, za životinje je potrebno proizvesti i hranu, imati veterinara na brzom biranju, za svaki slučaj, a magarci zahtijevaju i redovitu brigu o kopitima. Ljudi često nisu svjesni koliko je truda, vremena, hrane i ostalih resursa čovjek uložio u životinju, da bi dobio kvalitetan proizvod te se često polemizira o tome kako su cijene za potrošače previsoke, iako su one za proizvođača preniske“, pojašnjava naš sugovornik.

S obzirom na trenutno stanje hrvatske poljoprivrede i stočarstva, stvari bi, kaže Marko, mnogo bolje funkcionirale kada bi građani kupovali od lokalnih proizvođača, jer osim što bi dobili kvalitetan, domaći proizvod, svojom bi kupovinom poticali i daljnju proizvodnju domaćih proizvoda.

Dakako, tu je, ističe naš sugovornik, bitan i angažman samih proizvođača, koji bi se, po njegovu mišljenju, trebali više potruditi oko marketinga te plasmana svojih proizvoda lokalnim kupcima.

Nismo požalili što smo se odlučili za uzgoj magaraca, kaže Marko 

"Sada, nakon pune dvije godine bavljenja ovim poslom i svih prepreka, koje smo do danas savladali, možemo sa sigurnošću reći da nismo požalili što smo se odlučili za uzgoj magaraca jer to su doista predivne životinje. Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran! Mi smo, od prvog dana, napravili plan i pomno razradili strategiju razvoja našeg OPG-a, što nam je uvelike olakšalo stvari. Ustrajat ćemo u ovom poslu kojeg planiramo dalje razvijati i obogaćivati novim proizvodima“, poručuju supružnici, Karmen i Mario Tomiša.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Infinity Mario Tomiša Karmen Tomiša Magareće mlijeko Prirodna kozmetika Stočarstvo


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]