Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 10.04.2018. 15:00

Obećano - izvršeno! OBŽ osigurala dva milijuna kuna za razvoj stočarstva kroz nove potpore

Potpore teške dva milijuna kuna odnose se na unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu, za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka i za dobrobit životinja.

Foto: Pixabay/LaraBadioli
  • 1.480
  • 231
  • 0

Obećano - izvršeno! U ime župana Ivana Anušića, dožupan Petar Lagator je na 13. savjetovanju uzgajivača goveda najavio da Osječko-baranjska županija planira uvesti nove potpore u stočarstvu. Da to nije bila samo priča, dokazuju i četiri nova Javna poziva usmjerena razvoju i poticanju stočarstva, a za koje je Županija osigurala dva milijuna kuna kako bi stočarska proizvodnja postala konkurentna na otvorenom tržištu i u cijelosti zadovoljila domaće potrebe.

Posebna pozornost na mladim poljoprivrednicima

“Imajući u vidu aktualne podatke o broju krava u Osječko-baranjskoj županiji, bitno je napomenuti da je krajem 2017. godine broj grla smanjen za 4%. Nažalost, to nije samo trend u našoj županiji nego u cijeloj Republici Hrvatskoj. Govorimo li o stanju u našoj županiji, prethodne smo godine imali 23.500 krava, što čini 14,6% od ukupnog broja, a vjerujemo da bi taj broj trebao biti znatno veći. Ne možemo biti i nismo zadovoljni trenutnim stanjem, a da je tome tako, svjedoči i činjenica da će naša županija još veću pozornost posvećivati govedarskoj proizvodnji. Posebna pozornost bit će posvećena mladim poljoprivrednicima i preradi poljoprivrednih proizvoda jer u ovo vrijeme poljoprivredna, odnosno govedarska proizvodnja traži nova rješenja. Planiramo uvesti nove potpore u stočarstvu jer smatramo da je nužno u govedarstvu postaviti nove proizvodne sustave”, objasnio je tada dožupan Lagator.

Govorimo li o stanju u našoj županiji, prethodne smo godine imali 23.500 krava, što čini 14,6% od ukupnog broja, a vjerujemo da bi taj broj trebao biti znatno veći.

Potpore teške dva milijuna kuna odnose se na unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu, za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka i za dobrobit životinja. To je za stočare dobra vijest jer u neizvjesnom i nepredvidivom gospodarskom okruženju, potpore poljoprivrednicima pružaju sigurnost i stabilan izvor prihoda koji je neovisan o fluktuacijama tržišta, što je vrlo važan doprinos ukupnom poljoprivrednom dohotku za mnoge gospodarstvenike. Potpore, također, daju poljoprivrednicima veću slobodu u donošenju poslovnih odluka. Pomažući zadržavanju i opstanku poljoprivrednih gospodarstava, potpore mogu doprinijeti održavanju ili stvaranju radnih mjesta u mnogim drugim sektorima koji se jako oslanjaju na poljoprivredu, od prehrambene industrije do seoskog turizma.

Potpore za unaprjeđenje genetskog potencijala u govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu i kozarstvu

Sagledavajući problematiku u stočarstvu na području Osječko-baranjske županije, uočeno je je problematično žarište, odnosno nezadovoljavajući genetski potencijal za koji je Županija osigurala posebnu potporu u okviru ovog Javnog poziva.

Pomažući zadržavanju i opstanku poljoprivrednih gospodarstava, potpore mogu doprinijeti održavanju ili stvaranju radnih mjesta!

Potpora za unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu se odobrava za prihvatljive troškove kupovine genetskog materijala u govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu i kozarstvu koje imaju svoje mjesto, kako na domaćem, tako i na zahtjevnom europskom tržištu.  Iznos potpore je do 100% prihvatljivih troškova, a najviši iznos potpore u govedarskoj i svinjogojskoj proizvodnji do 10.000,00 kuna, u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji do 5.000,00 kuna.

Proizvodna svojstva ovise o genotipu, utjecajima okoline i njihovoj interakciji. Iako se utjecaji okoline mogu kontrolirati tako da budu najpovoljniji, genotip je ključni faktor, a ujedno i razlog zašto upravljanje rasplođivanjem igra veliku ulogu u genetskom napretku stada.

Potpora za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu

Potpora za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu se odobrava za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu. Intenzitet potpore za kupovinu uzgojno valjanih grla je do 30% prihvatljivih troškova nastalih nakon 01. siječnja 2018. godine, i može iznositi:

  • u govedarskoj proizvodnji do 2.000,00 kuna po grlu, a ukupno najviše do 20.000,00 kuna po korisniku
  • u svinjogojskoj proizvodnji do 600,00 kuna po grlu, a ukupno najviše do 10.000,00 kuna po korisniku
  • u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji do 300,00 kuna za ženska grla i do 800,00 kuna za muška grla, a ukupno najviše do 5.000,00 kuna po korisniku

Ukoliko je korisnik potpore stariji od 18 godina, a mlađi od 40 godina na dan podnošenja zahtjeva intenzitet potpore je do 40% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno po korisniku u govedarskoj proizvodnji do 26.000,00 kuna, u svinjogojskoj proizvodnji do 14.000,00 kuna, te u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji do 7.000,00 kuna.

Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka

S obzirom na to da je Osječko-baranjska županija, županija s najvećim potencijalom za poljoprivrednu proizvodnju,  komparativna prednost ogleda se u poticanju upravo one proizvodnje koja je u sve težem stanju.

Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka odobrava se korisniku kojem je 95% ukupne godišnje proizvodnje mlijeka I. razreda kvalitete prema propisima kojima je uređen sastav sirovog mlijeka. Potpora iznosi: 

  • za proizvodnju mlijeka u proteklih 12 mjeseci u količini od 40.000 do 50.000 kilograma do 2.000,00 kuna
  • za proizvodnju mlijeka u proteklih 12 mjeseci u količini od 30.000 do 40.000 kilograma do 3.000,00 kuna
  • za proizvodnju mlijeka u proteklih 12 mjeseci u količini od 5.000 do 30.000 kilograma do 5.000,00 kuna

Ukoliko je korisnik potpore stariji od 18 godina, a mlađi od 40 godina na dan podnošenja zahtjeva potpora se uvećava za 20%. 

Potpora za dobrobit životinja

Potpora za dobrobit životinja odobrava se korisniku koji u stočarskoj proizvodnji osigurava uvjete zaštite i dobrobiti životinja. Prihvatljivi troškovi su troškovi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije farme i opreme koja je u funkciji farme, osiguravanja stalnog izvora kvalitetne vode (nabava pojilica i ostale opreme u funkciji osiguravanja stalnog izvora kvalitetne vode), kontrole kvalitete hrane za ishranu stoke, prevencije, kontrole i liječenje mastitisa, osiguravanja kvalitetnije mikroklime, osiguravanja prostornih uvjeta za prašenje krmača i nabave električnog pastira s potrebnom opremom, a koji su nastali nakon 01. siječnja 2018. godine.  

Javni pozivi otvoreni najkasnije do 01. prosinca 2018.

Svjesna činjenice da važnost poljoprivrede proizlazi ne samo iz tradicionalne uloge osiguranja prehrambenih potreba stanovništva, razvoja prehrambene industrije već iz njene uloge u očuvanju ruralnog prostora, ekološke ravnoteže i održanju tradicijskih vrijednosti, materijalne i duhovne kulture hrvatskog sela, Osječko-baranjska županija ovim Javnim pozivima štiti stočarstvo.

Javni pozivi za dodjelu potpora u stočarstvu objavljeni su 28. ožujka 2018. godine, a bit će otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu županije u 2018. godini za tu namjenu, odnosno najkasnije do 01. prosinca 2018. godine. Odluku o dodjeli potpore donosi župan Ivan Anušić na prijedlog Povjerenstva za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju.


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

OBŽ Potpore Ivan Anušić Stočarstvo Mladi poljoprivrednici Poljoprivreda Razvoj Stoka Govedarstvo Svinjogojstvo Ovčarstvo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer