Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dulum zemlje
  • 27.12.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Cret Viljevski, Donji Miholjac

Novu sezonu "Duluma zemlje" otvara Domagoj Vida i farma crnih svinja

Druga sezona donosi priče o izazovima, kreativnosti i uspjehu poljoprivrednika u pet hrvatskih regija: Slavoniji, Hrvatskom zagorju, Gorskom kotaru, Istri i Dalmaciji.

Foto: Dulum zemlje
  • 5.271
  • 487
  • 0

Drugu sezonu dokumentarnog serijala "Dulum zemlje", koja počinje 2. siječnja 2023., otvara naš nogometni reprezentativac, brončani (i srebrni!) "Vatreni", Domagoj Vida koji je s trojicom prijatelja stvorio farmu crnih svinja u Cretu Viljevskom pored Donjeg Miholjca.

“U životu uvijek moraš biti hrabar i moraš uvijek dati da bi ti se vratilo. Ništa ti neće nitko pokloniti. Moraš uvijek težiti, raditi, biti hrabar i vjerovati u sebe“, poručuje Domagoj Vida u prvoj epizodi otkrivajući sve o farmi nastaloj zahvaljujući suradnji s trojicom prijatelja Lukom Mandićem te braćom Draganom i Dimitrijije Simonovićem.

Kako navode autori serijala, kroz šest jednosatnih epizoda, koje će se na HRT- HTV 1 emitirati ponedjeljkom u 20:15 sati, upoznat ćemo kreativce koji su odlučili odvažiti se i vlastitim radom, učenjem, ulaganjem i upornošću ostvariti svoje vizije i realizirati ekološku proizvodnju u različitim granama poljoprivrede.

"Serijal donosi priče o izazovima, kreativnosti i uspjehu poljoprivrednika u pet hrvatskih regija: Slavoniji, Hrvatskom zagorju, Gorskom kotaru, Istri i Dalmaciji", najavljuju dodajući da ćemo doznati što ih motivira, kako su izgledali njihovi počeci, s kakvim izazovima su se susretali i s kakvima se susreću, što je potrebno za uspjeh i koliko je u cijeloj priči važno slijediti svoju viziju kako bi ispred sebe imali upravo ono o čemu su sanjali.

Napominju da nakon Slavonije, u drugoj epizodi put ih vodi u Dalmaciju, točnije u selo Radučić gdje su se iz Rima vratili Brankica Borović i njen suprug Paolo Alessandro Mari. Brankica i Paolo uzgajaju smilje te imaju farmu magaraca koji im daju sirovine za proizvodnju ekološke kozmetike “farm to face“.

Eko farma crnih slavonskih svinja Domagoja Vide u utrci za najbolji arhitektonski projekt

Potom ćemo u Čabru, malom, jedva naseljenom selu u Gorskom kotaru, upoznati Anitu Pintar i njenu inspirativnu obiteljsku uspješnu priču o ekološkoj proizvodnji sira i mliječnih proizvoda. U Hrvatskom zagorju, točnije u Donjoj Bistri upoznajemo Ivana Šuloga i njegovu obitelj koja uzgaja egzotično voće i povrće i tu im nije kraj.

Peta epizoda odvodi ponovo u Slavoniju, u selo Vrpolje, gdje su se male ruke složile i uspješno proizvode industrijsku konoplju. Obitelj Zvonimira Kalića donosi priču o tradiciji, vjeri i slozi. Drugu sezonu, zaključuju, zatvara priča o maslinama, vinu, Istri, tradiciji, obitelji, ustrajnosti i posvećenosti. Upoznat ćemo obitelj Ipša u selu Ipši, koja je stvorila pravu obiteljsko-vizionarsku poljoprivrednu bajku u središtu Istre.

I ovoga puta autori serijala su Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić, a seriju je producirala Tamara Babun iz zagrebačke producentske kuće Wolfgang&Dolly.

Trailer pogledajte ovdje. 


Fotoprilog


Tagovi

Dulum zemlje Druga sezona Domagoj Vida Farma crnih svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]