Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 08.01.2021. 12:00

Novo izbijanje ptičje gripe u Europi - pogođene farme u Njemačkoj i Francuskoj

U Francuskoj će biti eutanazirano oko 600.000 peradi, a u Njemačkoj 62.000 zbog izbijanja ptičje gripe tipa H5N8.

Foto: Depositphotos/arteminator81
  • 282
  • 128
  • 0

Ptičja gripa se i dalje širi Europom, a peradarska industrija je u pripravnosti nakon prijašnjeg izbijanja zaraze koji je uzrokovao odstrel velikog broja ptica. Prema novim informacijama zahvatila je farme u dvije države članice Europske unije. U Francuskoj će biti eutanazirano oko 600.000 peradi kako bi se spriječilo širenje influence ptica na jugozapadu te zemlje, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Ta je država među europskim zemljama koje su krajem prošle godine izvijestile o vrlo zaraznim sojevima ovog virusa, što je dovelo do masovnog odstrela peradi dok vlasti pokušavaju ograničiti njegov prijenos s divljih ptica na uzgajanu perad.

"Do sada se već eutanaziralo oko 200.000 peradi, a planira se dodatnih 400.000", izjavio je dužnosnik ministarstva poljoprivrede za reuters. To uključuje jata u kojima je već izbio virus, ali i preventivno klanje u okolnim područjima.

Od 1. siječnja Francuska je potvrdila 61 slučaj izbijanja virusa tipa H5N8, od čega je 48 u jugozapadnoj regiji Landes, stoji na službenoj stranici Ministarstva. Inače, ta je regija poznata po uzgoju pataka. Ministarstvo je priopćilo da je njegovo širenje u ostalim regijama pod nadzorom te istaknulo da nije poznato je li ovaj tip prenosiv na ljude.

U Njemačkoj eutanazija 62.000 gusaka i purana

I u Njemačkoj će biti zaklano oko 62.000 purana i gusaka nakon što je ovaj virus potvrđen na više peradarskih farmi, javlja reuters. Naime, tip H5N8 potvrđen je na dvije farme u regiji Cloppenburg u sjevernoj državi Donja Saska, priopćile su lokalne vlasti. Inače, ta je regija jedna od vodećih u toj državi u uzgoju peradi.

Posljednjih tjedana u Europi je zabilježeno više izbijanja virusa, piše poultryworld. Uz ove dvije države, navode da je otkriven u Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Ukrajini.

"Pogođene zemlje moraju se suočiti s dva glavna problema. Jedan je iskorjenjivanje bolesti, a drugi ograničavanje izvoza", izjavila je nizozemska ministrica poljoprivrede, Carola Schouten.

Ona je uvidjela da su epidemije u toj državi izazvale velike posljedice na izvoz peradi i njihovih prerađevina u zemlje izvan EU. "Budući da je ptičja gripa pronađena na raznim mjestima u Nizozemskoj, teško je dopustiti izvoz i iz regija gdje još uvijek nije potvrđen virus", kazala je.

Stanje s ptičjom gripom se pogoršava - pratite ga na interaktivnoj karti

Osim otkrivanja virusa na farmi putem programa nadzora, ptičja gripa se u velikim razmjerima nalazi i kod divljih ptica. Glavni soj koji tamo cirkulira je H5N8, ali pronađen je i opasniji H5N1.


Tagovi

Ptičja gripa Francuska Njemačka Influenca ptica H5N8


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.