Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 25.11.2021. 14:00

Novi slučajevi ptičjeg gripa u Hrvatskoj

Dalja laboratorijska istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica, navode iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 62
  • 9
  • 0

Nakon što je nedavno otkrivena kod sedam uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji, ptičji grip u istoj županiji potvrđen je i kod domaće živine. Kako je saopštilo hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen je juče na jednom gazdinstvu.

Dan pre, isti podtip virusa potvrđen je u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvek čeka rezultat laboratorijskog istraživanja u odnosu na patogenost virusa.

Kada je u pitanju domaća živina, navode da je na predmetnom gazdinstvu uočeno uginuće u poslednjih nekoliko dana pa je u lešini domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

"Dalja laboratorijska istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica", navode iz Ministarstva. 

Dalje, u slučaju potvrde visokopatogene influence ptica kod domaće živine biće određeno područje pod ograničenjem u kojima će se sprovoditi dalje mere za rano otkrivanje, sprečavanje širenja i iskorenjivanje.

Sve veći broj evropskih farmi prijavljuje pojavu ptičjeg gripa

Kako smo ranije pisali, visoko patogeni tip ptičjeg gripa H5N1 pronađen je i u severoistočnoj Nemačkoj, Poljska je izvestila o nekoliko slučajeva izbijanja na živinarskim farmama sa gotovo 650.000 životinja, a Francuska vlada celu zemlju stavila je u stanje pripravnosti. Ovaj virus registrovan je i u susednoj Bosni i Hercegovini.


Tagovi

Ptičji grip Influenca ptica Domaća guska Labud


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!