Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo u Dalmaciji
  • 08.10.2014. 13:25

Novi projekt BPZ Imoćanka - uzgoj ovaca i janjaca

Za BPZ Imoćanka ističu kako je uvelike pridonijela poticanju ruralnog razvoja, obnovi i oplemenjivanju zapuštenih zemljišta na imotskom području, posebice u poljoprivrednoj proizvodnji povrća i voća. Pokrenula je i projekt uzgoja ovaca i janjaca, pasmine pramenka.

  • 2.127
  • 181
  • 0

Poljoprivrednici u Imotskom kraju, pa i šire, ističu kako je Braniteljska poljoprivredna zadruga (BPZ) Imoćanka tijekom proteklih desetak godina koliko djeluje na tom području, uvelike pridonijela poticanju ruralnog razvoja, obnavljanju i oplemenjivanju zapuštenih zemljišta u Imotskom polju, posebice razvoju poljoprivrede odnosno povrća i voća – krušaka, šljiva, jagoda i maslina, a okušala se i u proizvodnji kvalitetna vina - sve zahvaljujući organiziranom otkupu i izgrađenoj hladnjači na Kamenmostu.

Dakako, Zadruga se kroz svoje hvale vrijedne razvojne projekte, organizirane radionice i stručne savjete, potvrdila i u kontinuiranom djelovanju očuvanja zaštite i održavanju okoliša glede poboljšavanja kvalitete življenja u ruralnom prostoru Imotskog kraja. Uz to potvrdila se i na proširenju ruralnog gospodarenja u poljoprivredi i obrtu kako bi se bar donekle ublažile muke težaka - ratara, povrćara, stočara, voćara u tom zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije te olakšali problemi pri otkupu i prodaji tržišnih viškova.

BPZ Imoćanka se potvrdila u proizvodnji i otkupu voća i povrća

BPZ Imoćanka

Jedna od posebnosti toga kraja je baš BPZ Imoćanka kakva je prva utemeljena ne samo u Dalmaciji, prije deset godina. Kada bi imala uvjete, čini se kako bi Imoćanka, osim uspješne organizacije u poljoprivrednoj proizvodnji i otkupu tržišnih viškova, te osim najavljenog razvojnog projekta u stočarstvu - ovčarstvu, također uspješno usmjeravala i preradu voća i povrća, obrađivala i distribuirala zadružne poljoprivredne prehrambene proizvode. No, unatoč tome što je ekonomska situacija u Hrvatskoj još uvijek dosta teška, te iako su obiteljski proračuni vrlo oskudni, sve govori kako je trend povećanja poljoprivredne proizvodnje u kontinuiranom usponu gotovo na cijelom imotskom području. Posebice je narastao veći broj OPG-ova, o čemu najviše zna ravnatelj BPZ Imoćanka, Teo Klapirić, jedan od njezinih utemeljitelja i razvojnih stratega.

"Govorim kao čovjek s 10-godišnjim iskustvom bavljenja otkupom poljoprivrednih proizvoda, uglavnom voća i povrća s područja Imotske krajine. Zahvaljujući BPZ Imoćanka, oko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s imotskog područja je ipak nešto dobilo. Sada je oko 80 kućanstava koja se isključivo bave poljoprivredom, a riječ je o obiteljima koje žive isključivo od poljoprivredne proizvodnje. Onda ima 100-ak OPG-ova koji povremeno rade u poljoprivredi, a ti isti jedne godine proizvode jednu poljoprivrednu kulturu i kada ne postignu ono što su očekivali, razočaraju se te odustanu.

Za BPZ Imoćanka ističu kako je uvelike

pridonijela poticanju ruralnog razvoja

Kao da zaboravljaju kako je poljoprivreda djelatnost u kojoj treba biti ustrajan. Naime, umjesto onih koji odustanu, jave se drugi ljudi obećavajući kako će nešto raditi u poljoprivredi. U svakom slučaju, BPZ Imoćanka je zasigurno dobra udruga i zato što svake godine inicira sve više poljoprivrednika na imotskom području. Dosita je riječ o poljoprivrednicima koji imaju ozbiljne namjere proizvoditi velike količine zdrave hrane, i koji se stručno bave poljoprivredom. Oni su nam najsigurniji, s njima se dogovaramo i ugovaramo poslove te potpisujemo ugovore. Siguran sam kako je to dobar put u proizvodnji kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, dakako uz stručne savjete i edukacijske radionice", ocjenjuje Klapirić.

Trend povećanja poljoprivredne proizvodnje u kontinuiranom usponu

Tvrdi kako se na imotskom području proizvodi kvalitetno i ukusno voće. Dodaje kako su tamošnji poljodjelci tijekom protekle i ove godine zasadili i znatne količine jagoda, nasada mladih jabuka, krušaka, šljiva, dakako i oko 20 tisuća mladih sadnica maslina. Upoznaje nas da je dokazano kako je maslinovo ulje itekako kvalitetno od maslinova ploda ubranog na imotskom području - što potvrđuju i brojne nagrade i visoka priznanja proizvođača. Čini se kako je trend te poljoprivredne kulture u prepoznatljivu usponu u obrađenim dolcima, vrtačama i škrapama zabiokovskog podneblja te u prisojima na rubovima Imotskog polja.

Otkup malina - BPZ Imoćanka

Ističe kako je BPZ Imoćanka tijekom ove godine od svojih kooperanata i inih poljoprivrednih proizvođača s imotskog područja otkupila oko 400 tona kvalitetna krumpira. Otkupna cijena tog proizvoda je bila 1,30 kuna, a poljoprivrednici kažu kako nikad prije nije bila tako niska kao ove godine. Prema riječima ravnatelja BPZ Imoćanka, krumpir neće biti prva poljoprivredna kultura po količini ovogodišnjeg otkupa, nego će znatno prednjačiti lubenica čiji će urod – prema predviđanima – premašiti tisuću tona. Sve govori kako će se BPZ Imoćanka, nakon otkupa poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća, okrenuti i stočarstvu odnosno uzgoju ovaca i janjaca. Za tu prigodu spremna je nabaviti životinje i potpisati valjane ugovore s budućim stočarima s imotskog područja. Interes je za taj projekt neočekivano velik, no da bi se taj projekt ostvario potrebna je novčana potpora Splitsko-dalmatinske županije i Grada Imotskog.

Komasacija i sustav navodnjavanja – temeljni uvjet poljoprivredne proizvodnje

"Krumpir proizvodim već nekoliko godina i tog povrtlarskog proizvoda na tržište godišnje plasiram oko 30 tona. Obrađujem oko dva hektara zemljišta, a sve radim sa svojom obitelji. Inače, po zanimanju sam kuhar i nekoliko sezona sam radio u hotelima na Makarskoj rivijeri zato što nisam imao drugog izbora. I onda sam se s obitelji odlučio saditi krumpir jer, osim zemlje i tradicije, za to imam određenu poljoprivredni mehanizaciju.

Proizvodnja jagoda - BPZ Imoćanka

Nešto uroda prodam preko našeg OPG-a, a nešto krumpira dopremim PZ Imoćanka na Kemenmostu s kojom kooperiram također 4-5 godina, od prvog dana kako sam počeo proizvodnjom te poljoprivredne kulture. Svime sam zadovoljan, samo kada bi cijene bile malo bolje, tim više što na ovom području najbolje može uspijevati krumpir", kaže Ivan Patrlj.

No, Teo Klapirić tvrdi kako se od Imotskog polja može dobro živjeti iako nije u mogućnosti dati tako velike i značajne količine uroda kao plodna zemlja u slavonskoj ravnici. Napominje kako usitnjene parcele u tom polju predstavljaju znatan problem poljoprivrednim proizvođačima koji traju godinama zato što još uvijek nema stručnih razgovora, akcija, niti je izvršena komasacija; jednostavno od toga nema ništa. I on dugo priželjkuje izgradnju sustava navodnjavanja na tom području, koji se desetljećima najavljuje.

"Kad bi se ti projekti ostvarili, poljoprivrednici bi lakše obrađivali njive, i navodnjavali, ne samo u Imotskom polju, što sada ne mogu koristiti. Naime, kada bi se tijekom ljeta te njive na neki način navodnjavale, mogla bi se očekivati i veća proizvodnja zdrave hrane. A Imotsko polje nije onečišćeno pesticidima niti se eksploatira godinama. Tu je dosta vinograda, kao i drugih kultura. U nekim sredinama postoje problemi vezani za plodored, a poljoprivredne kulture bi se trebale mijenjati. Zapravo, iste kulture se nikako ne bi smjele saditi i sijati na istoj zemlji zaredom. To ne mogu reći za kooperante BPZ Imoćanka jer oni svake godine proizvode kulture na novoj parceli pa je i s te strane sigurna kvalitetna i zdrava hrana",

Osvrće se Klapirić, upoznajući nas:

BPZ Imoćanka je i polu-socijalna zadruga

Proizvodnja lubenica u Imotskom polju

"Naša Braniteljska poljoprivredna zadruga je polu-socijalna i nikako nije osnovana da zarađuje novac. Utemeljena je kako bi napravila neki iskorak, u prvom redu radi pomoći ljudima, prvenstveno braniteljima, dakako i ostalim stanovnicima na imotskom području kako bi na neki način mogli lakše živjeti u ova teška vremena, odnosno mogli preživljavati. Ne smije se zaboraviti kako BPZ Imoćanka sama od sebe ne može opstati, tim više što njezini kooperanti na imotskom području nemaju staklenika, plastenika, jer se sve radi pod otvorenim nebom, odnosno sve je vanjska proizvodnja. Tako naša Zadruga radi samo pola godine radi. Vjerojatno bi ideja o stočarstvu, uzgoju ovaca i janjaca, u tom dijelu poljoprivrede dopunila drugu polovicu godine, nekakvim prihodima, i Zadruzi kako bi i ona, kao takva, mogla opstati", računa Teo Klapirić, ravnatelj BPZ Imoćanka.

Kaže kako je Zadruga razmišljala o nabavci samo jednog većeg stada ovaca, kao početak. "Pozvali smo i načelnike općina s imotskog područja zamolivši ih da kontaktiraju sa svojim sumještanima neka dođu na prvi zajednički sastanak kako bi se vidjelo postoji li uopće interes za taj projekt. Doista smo planirali nabaviti nekoliko stotina ovaca i krenuti u realizaciju tog programa. Kada su nam došli ljudi, imali smo zapisanih skoro 2.000 ovaca. Inače, posjetili smo sve vlasnike ovaca koji bi bili potencijalni kooperanti, a ispred Zadruge bi se bavili stočarstvom.

Proizvodnja vina

Stručnjaci su utvrdili kako svi imaju zadovoljavajuće uvjete, doduše netko bolje netko lošije; netko više, a netko manje ispaše. Zaključili su kako se u načelu svi mogu baviti stočarstvom odnosno ovčarstvom, iako neki od njih imaju prostora za 100 - 200 komada stočnih grla, a netko za 50 ovaca što je nekakav minimum. Bitno je da svi zadovoljavaju i naše uvjete, i sad je teško biti sudac pa reći – ovom ću dati 100 ovaca, onom neću. Zato se pobrinula uprava BPZ Imoćanka obrativši se Splitsko-dalmatinskoj županiji za pomoć, dakako i Gradu Imotskom, da na neki način i financijski podupru taj projekt svojim sredstvima, makar simboličnim, te da utječu na to kako bi se barem kupilo osnovno stado ovaca. Kad bi naša Zadruga sada nabavila stado od oko 500 - 600 ovaca, za tri-četiri godine bismo imali stado bar od 2.000 ovaca, a u taj projekt bismo uključili i 20-40 ljudi, koji bi imali kakvu-takvu egzistenciju", objašnjava Klapirić, koji također razmišlja i o prodaji janjaca:

Novi projekt BPZ Imoćanka – uzgoj ovaca i janjaca

Uzgoj ovaca

"Prodaja tog proizvoda bi, bez daljnjega, bila - domaći janjci. Prodali bismo ih bez ikakvih problema makar su zakoni takvi kakvi jesu. Ljudi će se u početku malo teže snalaziti u toj proizvodnji, ali su već navikli na poteškoće u povrćarstvu i voćarstvu. Naime, na slične probleme će nailaziti i u stočarstvu, u proizvodnji janjaca, mlijeka i sira. U Zadruzi moramo imati jednog veterinara koji će savjetovati i nadzirati kompletan uzgoj ovaca i janjaca; a tu su i veterinarske potvrde, otpremnice, kalkulacije; dakle, sve potrebne papire.

Znači, Zadruzi su potrebna početna novčana sredstva, osim što će i sama moći nešto kupiti. Ali bi nam trebalo još bar oko 200.000 kuna kako bismo nabavili zadovoljavajuće stado od 500-600 ovaca. Cilj nam je kupiti naše domaće autohtone ovce pasmine pramenka koje su sigurno i nešto skuplje, a nikako rumunjske, bugarske. Tako bi nam bila zajamčena i kvaliteta uzgoja ovaca i janjaca, kao isključivo hrvatski proizvod. Ako bismo u početku uspjeli, taj bi se projekt mogao uspješno razvijati i u hodu, tim više što je imotsko područje itekako pogodno za razvoj stočarstva", ocjenjuje Teo Klapirić.

Teo Klapirić - ravnatelj BPZ Imoćanka

Dakle, sve govori kako će se BPZ Imoćanka – osim proizvodnje povrća, voća, vina i maslinova ulja – pokušati potvrditi i u projektu uzgoja ovaca i janjaca. Mjerodavni kažu kako će u praksi sve funkcionirati od samog početka nakon što BPZ Imoćanka kupi 500 - 600 ovaca i proslijedi ih zainteresiranim kućanstvima koji će se baviti ovčarstvom odnosno uzgojem ovaca i proizvodnjom janjaca. Dakako, sve će se temeljiti prema odgovarajućim ugovorima, a gotovo svi stočari već sada imaju prikladne objekte. Mnogima je cilj proširiti postojeće stado ovaca i janjaca uz nekakav lizing ili kredit, koji bi Zadruzi vraćali u janjcima kao protuvrijednost za ovce.


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Imoćanka Novi projekt Ovčarstvo Razvojni projekt Ruralni razvoj Organizirani otkup BPZ Imoćanka Voće Povrće Hladnjače Autohtone sorte Teo Klapirić Otkupna cijena Maslinovo ulje Mehanizacija Ivan Patrlj Krumpir Zdrava hrana Koopernati

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]