Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarsko-mliječni sektor
  • 09.09.2013.

Novi investicijski ciklus u govedarstvu

Ulaganjem 4,24 milijarde kuna, 2021. proizvest ćemo gotovo tri puta više mlijeka nego sada

Foto: RGBStock.com
  • 1.223
  • 177
  • 0

Hrvatska će, kako najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, u okviru novog operativnog programa razvoja govedarsko-mliječnog sektora, do 2021. proizvoditi milijardu i 424 milijuna litara mlijeka! Da bi pomuzla tu golemu količinu mlijeka u razdoblju 2014.-2020., u adaptaciju postojećih i gradnju novih mliječnih farmi namjerava se investirati 4,24 milijarde kuna. Istodobno će u proizvodnju domaće teladi uložiti 1,04 milijarde te u tov junadi još pola milijarde kuna.

Ciljevi programa su podizanje konkurentnosti sektora govedarske proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene ali i razvoj i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina.

Program razvoja govedarsko-mliječnog sektora težak 5,82 milijarde kuna provediv je uz novac EU

Mjere koje će biti obuhvaćene programom, čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto EU učešća), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimalizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina (trening centar).

"Program će biti osnova za razvoj sektora kroz Program ruralnog razvoja u kojem ćemo od 2014. godine imati na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje“ naglašavaju iz Ministarstva.

Farma krava


1,4milijarde litara mlijeka godišnje ciljana je proizvodnja, a o mjerama iz novoga programa prošloga su tjedna informirani predstavnici poljoprivrednih udruga koje okupljaju obiteljska gospodarstva i velikih proizvodnih sustava, dok se njegova javna prezentacija najavljuje za kraj godine. Projekt sedmogodišnje obnove i jačanja govedarsko-mliječnog sektora financijski je težak 5,82 milijarde kuna, od kojih će 2,11 milijardi biti nepovratna potpora iz europske blagajne, fonda za razvoj ruralnih prostora, a ostatak bi trebali biti bankarski krediti uz povoljne uvjete.


Proizvodnja mlijeka u sedam mjeseci pala je za 72 milijuna litara

Proizvodnja mlijeka ove je godine pala na količine nezabilježene dulje od desetljeća, tov junadi također bilježi minuse, no u manjim parametrima nego mlijeko. Srpanj je, prema podacima Poljoprivredne agencije, zaključen sa 302 milijuna kilograma otkupljenoga mlijeka. To je manje za 72 milijuna kilograma nego u srpnju 2012., izgubljen je prosječan otkup za razdoblje od mjesec i pol dana.

U novom programu stoji da, za razliku od prethodnoga koji je završen 2010., neće biti ograničenja u smislu najmanje veličine obiteljskih gospodarstava koja mogu aplicirati na investicijske potpore. Sukladno kriterijima Europske unije, koja u planskom razdoblju do 2020. predviđa posebne financijske pogodnosti kroz nepovratne potpore upravo za male obiteljske farme u ruralnim prostorima (50% od investicije) te za osobe mlađe od 40 godina (do 70%) zainteresirane za uključivanje u poljoprivredu, i u hrvatskom programu kao novi cilj ističe se zaustavljanje depopulacije ruralnih područja.

Što mislite, može li se stanje u govedarsko-mliječnom sektoru do 2021. drastično promijeniti?

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Operativni program razvoja govedarsko-mliječnog sektora 82 milijarde kuna Investicijski ciklus Proizvodni kapacitet Restrukturiranje Gradnja farmi Kreditne linije Razvoj ruralnih područja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.