Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet of things
  • 12.03.2018. 07:30

Nove tehnologije u peradarstvu

Što je sadašnjost i budućnost peradarstva?

  • 241
  • 13
  • 0

Informacijske tehnologije su zadrle u svaku poru našeg života, pa tako i u poljoprivredu. Vjeruje se da će baš one pomoći ljudima da se prehrane, jer se očekuje da će nas do 2050. godine biti dvije do tri milijarde više, a prirodnih resursa će biti manje. Tehnologije će zahtijevati od čovjeka da bude ekonomičan, da poštuju dobrobiti životinja, kao i sva pravila u vezi sa zagađivanjem. 

Informacijske tehnologije u peradarstvu

Prof. dr. Lidija Perić smatra da će se primjenjivati sljedeće tehnologije, kada je riječ o peradarstvu:

  • 3 D printeri
  • dronovi
  • senzori za individualni monitoring
  • umjetna inteligencija
  • virtualna stvarnost
  • roboti
  • Internet of Things

"Internet of things su tehnologije koje primjenjujemo danas. Predstavljaju prikupljanje što više podataka s farme, koje se potom smještaju u bazu i pretvaraju se u raspoloživu informaciju. Slika je u realnom vremenu, pa farmer ne mora biti prisutan na farmi. Pristup je omogućen preko mobilnih telefona - to su dodatne oči, uši i ruke za rukovođenje proizvodnjom", kaže Perić.

Skupljanje podataka, pa obrada

Prikupljanje podataka, odnosno monitoring, obuhvaća: ambijentalne uvjete (temperatura, vlažnost zraka, kvaliteta zraka, strujanje itd.), podatke o životinjama (vrijeme i količina uzimanja hrane, temperatura, zvukovi, raspored u objektu, kondicija itd.) i parametri u vezi sa životnom sredinom (emisija plinova, prašine, CO2  itd.).

Kada se svi podaci prikupe, oni se obrađuju. Jedan dio dolazi do poljoprivrednika, a jedan je namijenjen opremi, u jasnom i pristupačnom obliku. 

"Tako su, postavljanjem mikrofona u hranilicu i analizom zvuka, Aiden i suradnici 2015. godine pomoću senzora registrirali koliko puta pilići tijekom dana kljucaju hranilicu. Uspjeli su da s 1% greške razdvoje ona kljucanja u kojima pilići zaista uzmu hranu. Ti podaci su važni da bi se smanjilo razbacivanje hrane prilikom hranidbe", navela je Lidija Perić.

Oprema je skupa

Perspektiva primjene postoji, mada se javljaju i različite teškoće. Naime, nove tehnologije nisu još dovoljno praktične, oprema je skupa, podaci su često teško razumljvi, a postoji i stupanj nepovjerenja, kako će se primijeniti podaci.

Foto: geralt/Pixabay


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Lidija Perić Informacijske tehnologije Peradarstvo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs