Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugorogi krpelj
  • 12.10.2019. 09:00

Nova vrsta krpelja koja prijeti stoci u SAD-u - razmnožavaju se jako brzo

Dugorogi krpelj, porijeklom iz Azije, ulazi u tijelo domaćina i hrani se krvlju, a ovi štetnici mogu prenijeti virusne, bakterijske i parazitarne bolesti, uzrokujući iritaciju, stres pa čak i smrt.

Foto: Pixabay/9883074 WikimediaCommons/James Gathany
  • 642
  • 50
  • 0

Kada su 2017. godine na ovcama u okrugu Hunterdon, New Jersey (SAD) pronašli dugorogog krpelja, stočari su oglasili uzbunu. Naslovi u medijima upozoravali su na azijskog krpelja koji se nejasno brzo razmnožava, a može prenijeti bolesti i ozbiljno zaprijetiti stočarstvu

Pojava azijskog krpelja (Haemaphysalis longicornis) u SAD-u zabrinjava, upravo zbog njegove sposobnosti da se razmnožava jako brzo, ističe Andrea Egizi, znanstvenica laboratorija za istraživanje krpelja u New Jerseyju. 

Iskorjenjivanje više nije moguće 

"Ženka krpelja se može razmnožavati bez partnera što znači da se može razmnožavati puno brže od onih vrsta kojima je potreban partner. A dovoljan je jedan krpelj da uzrokuje zarazu", kaže Egizi. 

Dugorogi krpelj, porijeklom iz Azije, ulazi u tijelo domaćina i hrani se krvlju, a ovi štetnici mogu prenijeti virusne, bakterijske i parazitarne bolesti, uzrokujući iritaciju, stres pa čak i smrt, piše Modern Farmer. U državi Sjeverna Karolina višestruka smrt stoke pripisana je anemiji koja je uzrokovana infestacijom upravo ove vrste krpelja. 

Nakon što je prije dvije godine u New Jerseyju otkriven ovaj krpelj, u američkom Ministarstvu pojoprivrede (USDA) su preispitali starije uzorke krpelja i pronašli jednoga s farme u Zapadnoj Virdžiniji, i to iz 2010. godine. 

Od tada se krpelj proširio na 12 država, što je navelo USDA da ustvrdi kako "iskorjenjivanje ove vrste krpelja iz Sjedinjenih Država više nije moguće". 

Najvažnija je preventiva 

"Kada smo ga otkrili, već je napao veliki dio SAD-a", kaže Richard Ostfeld, stariji znanstvenik na Cary Institutu za studije ekosustava te dodaje kako bi bolji nadzor krpelja pomogao ranijem otkrivanju, što je i potrebno za kontrolu vrsta, a saznanja do kojih su došli u ovom slučaju, pomoći će u sprječavanju invazije štetnika sličnih vrsta. 

Budući da je dugorogi krpelj novi štetnik u SAD-u, nije poznato koliko su učinkoviti insekticidi koji se trenutno koriste i smiju se koristiti samo pod nadzorom veterinara. 

Kako je teško provjeravati postoji li prisutnost krpelja na stoci, Egizi ističe kako je preventiva najvažnija. Predlaže da se pazi na znakove potencijalne zaraze, al i da je važno održavati vegetaciju košnjom kako bi krajolik učinili manje gostoljubivim za sve vrste krpelja, uključujući i dugorogog krpelja. 


Tagovi

Krpelj Azijski krpelj Dugorogi krpelj SAD Smrt stoke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P