Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište životinja
  • 22.02.2023. 15:00

Nova regulativa o transportu teladi šteti njemačkim uzgajivačima?

Odluka je najveći problem napravila farmama muznih krava. Poljoprivrednici negoduju, jer cijena teladi ne pokriva troškove održavanja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 714
  • 64
  • 0

Od siječnja 2023. godine telad se u Njemačkoj mogu prevoziti tek s navršenih 28 dana, piše Agrarheute. Ova praksa već ostavlja posljedice na mnoge muzne farme, jer uzgajivači imaju veće troškove i više posla. Ranije je granica transporta bila 14 dana. 

Isplativost nove odluke

Poljoprivrednici navode kako je nova odluka na njihovu štetu. Držanjem teladi do 28 dana ne povećava se njihova cijena, dok se istovremeno količina utrošenog mlijeka duplira, a raste i potrošnja hrane, slame, radne nage. Farmeri su prisiljeni nabavljati i nove boksove za telad te ističu kako sami ne mogu snositi troškove i da se dodatni trud treba platiti.

Odvoz se vrši samo određenim danima u tjednu (Foto: Depositphotos/KaterinaLin)

Veterinarska služba odlučila je da se telad smije transportirati u prikolicama tek od 29. dana. S druge strane, otkupljivači neće odvoziti životinje starije od 30 dana, a preuzimanje vrše samo određenim danima u tjednu, što stvara dodatne probleme uzgajivačima jer se starost teleta ne može podešavati. Poljoprivrednici nisu sigurni kako će nova odredba funkcionirati ubuduće.

Cijene variraju od regije do regije i kreću se od 100 do preko 400 eura. Najnižu postižu holštajnsko frizijska telad. Nedavno je za simentalca teškog 91 kg i starog mjesec dana plaćeno 460 eura neto. Cijena po kilogramu žive vage je iznosila 5,05 eura.

U Gornjoj Bavarskoj drže simentalsku pasminu goveda, a njihova telad se ne prodaje dok ne napune šest tjedana. Na ovu proizvodnju trenutna odluka neće utjecati.

Uredba EU

Do kraja 2023. godine Europska komisija namjerava predstaviti nacrt uredbe o zabrani pojedinačnog smještaja teladi na osnovi europske građanske inicijative "Završite doba kaveza".

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

Uredba bi trebala stupiti na snagu 2027. godine. Do tada treba uskladiti neujednačena pravila država članica EU, a nije riješeno ni tko će finacsirati dodatne troškove ulaganja u proizvodnju. 


Tagovi

Telad Transport teladi Transport životinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]