Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza
  • 15.01.2021. 07:30

Njemačkoj prijeti pad uzgoja svinja za najmanje 10%?

Koronakriza i afrička svinjska kuga utjecale su na njemačko svinjogojstvo. Stručnjaci u toj zemlji predviđaju pad uzgoja ovih životinja, ali i potražnje za ovom vrstom mesa.

Foto: Bigstock/agnormark
  • 414
  • 181
  • 0

Tijekom koronakrize poljoprivredno - prehrambena industrija pokazala se jednom od najotpornijih na tešku situaciju. Šok izazvan pandemijom zahtijevao je korektivne mjere i ubrzao razvoj trendova poput digitalizacije, više izvora informiranja potrošača i preferencija u vezi s lokalnim proizvodima.

Unatoč tome što se prehrambena industrija sveukupno pokazala snažnom tijekom pandemije, to nije slučaj i s mesnom. Tako je u pogonima za preradu i pakiranje mesa bilo najviše radnika zaraženih Covidom, a dodatne probleme je stvorila i afrička svinjska kuga (ASK). To su sve razlozi zbog kojih je njemačko svinjogojstvo u ozbiljnim problemima.

Pad proizvodnje za najmanje 10%?

Iako je poljoprivredna industrija ondje zabilježila blagi pad prodaje od 1,7% na 234,3 milijarde eura, pokazala se ipak jakom, dokazalo je istraživanje revizijske i savjetničke tvrtke EY i Sveučilišta u Göttingenu, a prenosi ga agrarheute.

Prehrambena industrija u toj zemlji je uspjela povećati svoj promet za 0,5% u odnosu na prethodnu godinu i to na rekordnih 186,6 milijardi eura. Međutim, to nije slučaj s mesnom industrijom za koju je 2020. bila teška godina, a prema prognozama bit će i ova.

Nakon izbijanja ASK izvoz je stao, a došlo je do narušavanja tržišta svinjetinom. Prema provedenoj studiji, stručnjaci očekuju čak dvoznamenkasti pad njemačke proizvodnje svinja u ovoj godini, i to za najmanje 10%.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Na taj pad dodatno utječe i smanjenje potrošnje mesa u Europskoj uniji, a njegov nastavak se očekuje i dalje, pogotovo kada je u pitanju svinjetina. Autori studije strahuju da meso neće pojeftiniti u trgovinama, što bi dodatno moglo utjecati na manju potražnju.

Smanjuje se i izvoz

Prema istraživanju, udio njemačke mesne industrije u izvozu pao je s 25 na 22,7% tijekom prošle godine, što je najniža vrijednost otkako je provedeno prvo istraživanje 2008. "To je dvostruka kriza - izbijanje Covida i ASK-a nanijeli su ozbiljne probleme svinjogojcima", rekao je dr. Christian Janze, jedan od autora studije.

Unatoč tome što je pandemija potrošačima pokazala vrijednost regionalnih proizvoda, on smatra da će i 2021. biti teška za mesnu industriju. Razvoj cijena i tržišta, pogotovo za ovu vrstu mesa u najboljem će slučaju ostati isti kao sada. "Izbijanje ASK-a u populaciji domaćih životinja bilo bi kobno. Ovdje je u pitanju čitav lanac proizvodnje i vrijednosti", upozorio je.

Za mlijeko nema zabrinutosti

Prema studiji, situacija s proizvodnjom mlijeka je dobra, a Janze tvrdi da nema razloga za zabrinutost. Domaća potražnja je stabilna, a mljekare nisu toliko ovisni o izvozu kao ostali podsektori prehrambene industrije. Međutim, prerađivači mlijeka moraju svoje kanale prodaje prilagoditi uvjetima koronakrize.

Naime, tamošnja mliječna industrija je prošle godine zadržala prodaju na rekordnoj razini, a ona se procjenjuje na oko 29 milijardi eura. U konačnici, studija je pokazala da je njemačka poljoprivredna industrija zatvorila 2020. godinu s prodajom od 8,6 milijardi eura, što je malo ispod rekorda 2018. godine.


Tagovi

Njemačka Uzgoj svinja Svinjetina Izvoz Mesna industrija Pad Potražnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]