Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija jaja
  • 22.01.2021. 18:00

Njemačka zabranjuje mljevenje muških pilića 'na živo' - uvode novu metodu

Umjesto klanja, novi zakon nalaže korištenje tehnologije koja će spriječiti da se muški pilići uopće izlegu.

Foto: Depositphotos/Grigorenko https://depositphotos.com/64603677/stock-photo-newly-hatched-chicks.html
  • 1.660
  • 1.002
  • 0

Početkom iduće, 2022. godine Njemačka bi trebala prestati s praksom 'mljevenja' jednodnevnih muških pilića. Ovom će odlukom postati prva zemlja Europske unije koja će uvesti zabranu ovakvog načina usmrćivanja tek izležene peradi. 

Nacrt zakona njemačka je Vlada potpisala u srijedu, a umjesto klanja, on nalaže korištenje tehnologije koja će spriječiti da se oni uopće izlegu - tako što će prije toga identificirati spol životinje, a jaja će biti uništena. 

U kasnijoj fazi tranzicije, od početka 2024. bit će pak dopuštene samo metode korištene puno ranije u procesu inkubacije, a čiji će cilj biti taj da sam embrij prilikom uništavanja ne osjeti bol. 

Etički neprihvatljivo

Ovu je odluku, podsjetimo, prije godinu dana uz Njemačku najavila i Francuska. 

Kako EU sve više vodi brigu o dobrobiti životinja, ovaj se, nekada uobičajen proces u industriji jaja sve više smatra neetičkim. 

Da ponovimo, nakon što se pile izleže, ovisno o tome je li muškog ili ženskog spola, ono ide na daljnju "obradu". U slučaju da je žensko, kroz skoro vrijeme će postati koka nesilica, najčešće u kaveznom uzgoju. U slučaju da je muško - ne služi ničemu jer niti nese jaja niti ga se može utoviti kao brojlere. 

Stoga se odmah nakon što izađu iz jaja muški pilići odvajaju na posebnu traku kojom dolaze do stroja koji ih melje na živo, što je postupak koji se još zove maceracija. 

Prijedlog njemačkog zakona predložila je ministrica poljoprivrede Julija Klöckner koja je na otvaranju berlinskog Zelenog tjedna izjavila kako ovakvu praksu koja se provdi svugdje u svijetu smatra etički neprihvatljivom.  

Kako piše dw, u toj se zemlji na ovaj način ubije oko 45 milijuna muških pilića. Predviđa se da će novi standard poskupjeti proizvodnju što će se, posljedično, nadoknaditi višim cijenama jaja i mesa. 

Na meti kritičara 

Bez obzira na promjene, i dalje postoje kritičari. Tako predsjednik Njemačkog udruženja za zaštitu okoliša i prirode, Olaf Bandt kaže da nova praksa nije rješenje. "Restrukturiranje stočarstva nam je odavno potrebno i to prema sustavu koji ne razvrstava životinje po tome jesu li korisne ili ne", izjavio je misleći pritom na proizvodnju s dvostrukom namjenom - proizvodnjom jaja s jedne te mesa s druge strane. 

Jedan od takvih primjera je i izraelski start-up Soos gdje razvijaju tehniku kojom se u inkubatoru mijenja spol embrija s muškog na ženski

Zastupajući potrošače, izvršni direktor Foodwatcha, Martin Rücker upozorio je da svatko tko se bori za dobrobit životinja mora stati na kraj ludilu okrutnosti koje proživljava perad. 

Smatra da čak i ako praksa mljevenja pilića u Njemačkoj bude zabranjena, "ovo neće apsolutno ništa promijeniti u nepodnošljivoj patnji kokoši nesilica", rekao je. 


Tagovi

Industrija jaja Muški pilići Mljevenje Njemačka Zabrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.