Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće životinje
  • 19.12.2017. 07:30

Njega stoke u zimskom razdoblju

Od vrste stoke ovisi kako ćemo prilagoditi štalu i hranidbu tijekom zimskih mjeseci.

Foto: Aitoff / Pixabay
  • 2.651
  • 205
  • 0

U zimskom razdoblju, kada su temperature niske, a uvjeti za vaše životinje izazovniji, potrebno je osigurati sklonište, hranu i zalihe vode koje odgovaraju svakoj vrsti stoke. Upravo od vrste stoke, kaže stručnjak za stočarstvo Goran Joksić, ovisi kako ćemo prilagoditi štalu i hranidbu tijekom zimskih mjeseci.

Tako, ovčarstvo kao i govedarstvo pripadaju ekstenzivnoj proizvodnji, gdje životinja zahtjeva primitivnije uvjete, koji podrazumijevaju da treba slobodno izlaziti napolje i kretati se. S druge strane, peradarstvo i svinjogojstvo predstavljaju intenzivnu proizvodnju i za njih je dovoljno osigurati samo mikroklimu prostora u kom se nalaze.

"Svinjama je važno osigurati mikroklimu, jer je to zatvoreni sustav uzgoja. Na primjer, za tovljenike je potrebno osigurati temperaturu od 16 do 18 stupnjeva da bi dali svoje maksimalne proizvodne rezultate. Kod krmača s malom prasadi 25 stupnjeva je dovoljno, a kada se krmača oprasi, za praščiće je potrebno osigurati uvjete oko 30 stupnjeva u prvih sedam dana, poslije toga se temperatura ravnomjerno smanjuje. Praščići nemaju dlaku i velika površina golog tijela dovodi do hlađenja, lako se gubi energija i toplina", objašnjava Joksić.

Praščići nemaju dlaku i velika površina golog tijela dovodi do hlađenja (Foto: Aitoff / Pixabay)

Ovce i goveda lakše podnose niske temperature

Čist i suh prostor je jedan od glavnih preduvjeta za držanje stoke u manje povoljnim vremenskim uvjetima. Za razliku od svinja ili peradi, koje zahtijevaju više njege i zahtjevnije uvjete tijekom zime, ovce i goveda lakše podnose niske temperature nego visoke.

"Što se tiče govedarstva, najbitnije je reći da krava ne traži nikakve specijalne uvjete što se tiče mikroklime, čak traži da štala bude što jednostavnija, jer ako je previše ušuškana i hermetički zatvorena može dovesti do neželjenih učinaka, kao što su bolesti pluća. Zato joj treba osigurati dovoljan prostor i protok zraka, a jedino tele treba zaštiti od hladnoće prva dva mjeseca. Onaj tko pravi štalu, nikako ne treba praviti tavan, već samo zidove s prekrivenim krovom", savjetuje ovaj stručnjak.

Obavezan ispust

Osim toga što krava traži skromnije uvjete držanja, tako traži i ispust. Krave ne moraju nužno biti na ispaši, ako nema dostupne hrane, ali je neophodno da se "prošetaju", jer redovna fizička aktivnost dobro utječe na muskulaturu životinje, koja je onda dugovječnija i ima lakši partus (porođaj).

Za ovce ispust je obavezan, jer se dobri proizvodni rezultati postižu samo pašnjačko-stajskim ili samo pašnjačkim načinom odgoja. To znači, da ovca po potrebi može biti u staji ili na otvorenom prostoru.

Ovce u otvorenoj staji

Potrebno je povećati hranidbu

Osim dobrih povoljnih uvjeta držanja, stoci je tijekom zime potrebno povećati hranidbu, jer u tom razdoblju gube energiju, koju treba povratiti bjelančevinama.

"Količinu hrane treba povećati, točnije 10 do 20 posto hraniva po grlu. Što se tiče strukture i vrste hrane, ne mora doći do nekih strukturalnih promjena. Moj savjet je da se što više u zimskim uvjetima primjenjuje sjenaža pored sijena i silaže. Sjenaža čuva sve potrebne hranljive tvari, za razliku od sijena, koje se isuši i izgubi hranjivost. Pored toga može se dodati kukuruz za povećanu energiju u hrani", kaže Joksić.

Joksić: Zob je bitan u hranidbi

Ako nema dovoljno sijena, silaže ili sjenaže dobre kvalitete, moguće je za hranidbu stoke koristiti i ono niže kvalitete, ali se ne može očekivati proizvodnost i produktivnost, već samo "preživljavanje" tijekom kritičnog perioda. S druge strane, priplodne životinje zahtijevaju malo "finiju" hranidbu.

"Zob je bitan u hranidbi za sve priplodne životinje, jer ima vitamina E ili tokoferola, koji je dobar za gravidnost kod životinja. Obavezno koristiti samljevenu zob 10 do 15 posto u hranidbi, a onaj tko nema, neka kupi, jer u mnogome poboljšava reproduktivna svojstva; više je oplođenih jajnih stanica kod plotkinja i bolji su spermatozoidi kod ovnova".

Osim toga, zimi voda stalno treba biti dostupna, čista i nezaleđena, jer se zaleđena voda može negativno odraziti na proizvodnost kod svih životnija.

Održavanje higijene

Pored štale, hranidbe i vode, potrebno je održavati i higijenu, kako ne bi došlo do stvaranja bakterija ili nepoželjnih bolesti.

"U mliječnom govedarstvu, higijena štale je jako važna. Ako je prostirka prljava i ne mijenja se često, ona je prvi ulaz za bakterije, koje će dolaskom do vimena krave kontaminirati mlijeko. Zato treba svakodnevno mijenjati prostirku", naglašava ovaj stručnjak.

Postoje druge i suvremenije opcije za držanje stoke u zimskim uvjetima, kao što je zamjena prostirke od slame pijeskom, jer je sve veći nedostatak slame u svijetu. Ako se i odlučite na suvremenije uvjete i načine, ne zaboravite one tradicionalne, kao što je redovno timarenje krava, dostupna kamena sol za ovce ili održavanje kopita životinja uslijed povećane vlažnosti.

Foto: Julijana Kuzmić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]