Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 15.03.2021. 18:00

Niža cijena za mlijeko privezanih krava: Bavarski stočari zabrinuti

Razlika u cijeni mlijeka ide do 6,5 eurocenti za litru. Neke mljekare više uopće ne žele prerađivati mlijeko krava koje su vezane u štalama.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 853
  • 248
  • 1

Dobrobit životinja - izraz je koji se sve više primjenjuje kada se govori o stočarstvu, odnosno održivom prehrambenom sustavu, a dio je strategije "Od polja do stola" europskog Zelenog plana

Zabrana kaveznog uzgoja nesilica, ubijanje muških pilića nakon izlijeganja iz jajeta, klanja životinja po vjerskim pravilima, transporta stoke brodovima - samo su neke od pojava u ovom sektoru koje bi za koju godinu mogle postati stvar prošlosti. 

Na redu je, čini se, i držanje goveda na vezu koje se u Njemačkoj smatra zastarjelim jer se ne uklapa u sliku dobrobiti životinja. U toj zemlji pojedine mljekare za mlijeko tako držanih krava daju nižu cijenu, piše br.de

Kažnjeni nižom cijenom?

Primjerice, bavarska tvornica mlijeka Berchtesgadener Land daje dva eurocenta manje po litri mlijeka od krava vezanih u štali, ali isto tako nagrađuju one čije životinje izlaze na ispašu, s 3,5 centa više. Ovoga su mjeseca povećali cijenu za jedan cent, ali ne i za ono privezanih krava. 

Treba napomenuti da je otkupna cijena u toj zemlji 35 centa za litru zbog čega su jesenas poljoprivrednici bili na ulicama

Ovo nije jedina takva mljekara. U tom je dijelu Njemačke puno takvih primjera, a razlika ide čak do 6,5 eurocenti za litru. Mljekara Bauer je došla do toga da više uopće ne žele prerađivati mlijeko s gospodarstava koje drže krave na taj način. Oni ga i dalje otkupljuju, ali preprodaju dalje. 

Kako je do ovoga došlo?

Cijenu diktiraju kupci 

Pritisak dolazi od strane prodavača prehrambenih proizvoda, odnosno, kupaca. "Sve više kupaca obraća pažnju na to odakle dolazi mlijeko ili meso. Njihovoj se želji moramo pokoravati", izjavio je za ovaj portal Bernd Ohlmann iz bavarske udruge malih trgovaca. 

Naime, na prehrambenim proizvodima se osim sadržaja mliječne masti, nutritivnih vrijednosti te roka trajanja sve češće mogu pronaći i natpisi o tome kako je životinja uzgajana, primjerice, je li bila na paši ili je imala pristup prirodnom okruženju tijekom cijele godine. 

Zbog svega ovoga poljoprivrednici se, jasno, osjećaju ugroženo i nesigurno jer do sada niti jedna bavarska mljekara nije odredila do kada će otkupljivati mlijeko od onih čije su krave cijele godine vezane. 

Kako ulagati u nove objekte? 

Proizvođači koji su članovi zadruga su u nešto povoljnijoj situaciji jer ondje postoji obveza otkupa od takvih. Istovremeno, udruga privatnih mljekara podržava savjetodavne programe za poljoprivrednike, a kojima ih se educira kako prilagoditi staje novonastaloj situaciji. Pretpostavljaju da u sljedećih pet do osam godina takav način uzgoja u Bavarskoj neće više biti korišten. 

No, problem je što takvi farmeri s trenutnom cijenom otkupa ne mogu ulagati u nove objekte i takav način uzgoja. "Cijene mlijeka su iste kao prije 30 ili 40 godina, a troškovi gradnje su porasli za tri do četiri puta", izjavio je Andreas Steidele, jedan od uzgajivača. 

Kada je riječ o većini drugih saveznih država, ondje vezanje krava niti nije uobičajeno. 


Tagovi

Dobrobit životinja Cijena mlijeka Vezanje krava Ispaša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.