Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 15.03.2021. 18:00

Niža cena za mleko vezanih krava: Bavarski stočari zabrinuti

Razlika u ceni mleka ide do 6,5 evrocenti za litru. Neke mlekare više uopšte ne žele da prerađuju mleko krava koje su vezane u štalama.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.466
  • 552
  • 1

Dobrobit životinja - izraz je koji se sve više primenjuje kada se govori o stočarstvu, odnosno održivom prehrambenom sistemu, a deo je strategije "Od njive do trpeze" evropskog Zelenog plana

Zabrana kaveznog uzgoja koka nosilja, ubijanje muških pilića nakon izleganja iz jajeta, klanja životinja po verskim pravilima, transporta stoke brodovima - samo su neke od pojava u ovom sektoru koje bi za koju godinu mogle da postanu stvar prošlosti. 

Na redu je, čini se, i držanje goveda na vezu koje se u Nemačkoj smatra zastarelim jer se ne uklapa u sliku dobrobiti životinja. U toj zemlji pojedine mlekare za mleko tako držanih krava daju nižu cenu, piše br.de

Kažnjeni nižom cenom?

Na primer, bavarska fabrika mleka "Berchtesgadener Land" daje dva evrocenta manje po litri mleka od krava vezanih u štali, ali isto tako nagrađuju one čije životinje izlaze na ispašu, sa 3,5 centa više. Ovog meseca povećali su cenu za jedan cent, ali ne i za ono krava na vezu. 

Treba napomenuti da je otkupna cena u toj zemlji 35 centa za litru zbog čega su jesenas poljoprivrednici bili na ulicama

Ovo nije jedina takva mlekara. U tom delu Nemačke mnogo je takvih primera, a razlika ide čak do 6,5 evrocenti za litru. Mlekara Bauer je došla do toga da više uopšte ne želi da prerađuje mleko sa gazdinstva koje drže krave na taj način. Oni ga i dalje otkupljuju, ali preprodaju dalje. 

Kako je do ovoga došlo?

Cenu diktiraju kupci 

Pritisak dolazi od strane prodavaca prehrambenih proizvoda, odnosno, kupaca.

"Sve više kupaca obraća pažnju na to odakle dolazi mleko ili meso. Njihovoj želji moramo da se povinujemo", izjavio je za ovaj portal Bernd Ohlman iz bavarskog udruženja malih trgovaca. 

Na prehrambenim proizvodima se osim sadržaja mlečne masti, nutritivnih vrednosti te roka trajanja sve češće mogu pronaći i natpisi o tome kako je životinja uzgajana, na primer, ako je bila na paši ili je imala pristup prirodnom okruženju tokom cele godine. 

Zbog svega ovoga poljoprivrednici se, jasno, osećaju ugroženo i nesigurno jer do sada nijedna bavarska mlekara nije odredila do kada će otkupljivati mleko od onih čije su krave cele godine vezane. 

Kako ulagati u nove objekte? 

Proizvođači koji su članovi zadruga su u nešto povoljnijoj situaciji jer tamo postoji obaveza otkupa od takvih. Istovremeno, udruženje privatnih mlekara podržava savetodavne programe za poljoprivrednike, a kojima edukuju kako se prilagoditi staje novonastaloj situaciji. Pretpostavljaju da u sledećih pet do osam godina takav način uzgoja u Bavarskoj neće više biti primenjivan. 

Ali, problem je što takvi farmeri sa trenutnom cenom otkupa ne mogu ulagati u nove objekte i takav način uzgoja.

"Cene mleka su iste kao pre 30 ili 40 godina, a troškovi gradnje su porasli za tri do četiri puta", izjavio je Andreas Stajdele, jedan od uzgajivača. 

Kada je reč o većini drugih saveznih država, tamo vezivanje krava nije uobičajno. 


Tagovi

Dobrobit životinja Cena mleka Vezivanje krava Ispaša


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.