Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinjetine
  • 24.06.2021. 07:30
  • Njemačka

Niske cene svinjetine u Kini narušile tržište u Nemačkoj

U Nemačkoj su u samo nedelju dana cene svinjskog mesa pale za devet centi. Stočari su ljuti zbog uvoza.

Foto: Bigstock/jimbophotoart
  • 316
  • 229
  • 0

Drastičan pad cene svinjetine u Kini potkopao je međunarodno tržište. Kako javlja reuters, u Nemačkoj su naglo pale na 1,48 evra u odnosu na 1,57 nedelju dana ranije.

Pad cena izaziva burne reakcije stočara zbog sve strožih zahteva o dobrobiti životinja i skupih proizvodnih troškova, a pad prihoda ih stavlja pod veliki pritisak. Nezadovoljni su, kažu za top agrar, uvozom iz inostranstva.

"Takvim neodgovornim ponašanjem potisnućemo ovaj uzgoj iz svoje zemlje, a zatim uvoziti svinjetinu iz onih sa znatno nižim standardima dobrobiti", rekao je Hubertus Beringmeier, portparol nemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV).

"U Kini su cene pale preko 50 odsto, a taj uticaj se može osetiti u celom svetu", navodi se u izveštaju nemačke najpoznatije klanice i fabrike pakovanja mesa Tenis. Tamo su se cene tek oporavile od pada koji se desio krajem 2020. godine zbog izbijanja afričke svinjske kuge. Tada je njihova prodaja te vrste mesa rasla na evropskom tržištu dok su neke druge zemlje, poput Španije, više izvozile u Kinu. Podsetimo na veliki uvoz svinjskog mesa, samo za prvu polovinu prošle godine u Srbiji.

DBV napominje da ovog puta nema mesta panici i da bi pozitivna slika na domaćem tržištu trebalo da podrži cene.

"Najbolje preduslove za rast tržišta daje slaba snabdevenost klanica, ali i trenutno evropsko fudbalsko prvenstvo kao i dobro vreme za roštilj", tvrde iz ovog udruženja.


Tagovi

Cene Svinjsko meso Nemačka Otkupne cene Svinjetina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.