Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 10.08.2022. 13:30
  • Pešterska visoravan

Nezapamćena suša na Pešterskoj visoravni: Muče se i stočari i životinje

Kako bi podsticaji od strane države u cilju opstanak ovog i dalje živog ruralnog dela zemlje imali pozitivan efekat apelujemo na nadležne institucije da hitno reaguju i pomognu ugroženim stočarima na prostoru Sjeničko-pešterske visoravni, ističu iz DZPPS

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 208
  • 69
  • 0

Nezapamćena suša pogodila je stočare na Pešterskoj visoravni. Podaci sa terena ukazuju da je ovogodišnja sezona pašarenja izuzetno loša. Proleće je počelo neuobičajeno dugom sušom nakon čega je usledio kraći kišni period, a početkom leta ponovo je usledila suša koja traje do danas, piše RINA.

"Mučimo se danima i mi i životinje. Ne možemo više ovo da podnesemo niti da gledamo. Nemamo čime da ih napojimo, a nećemo imati ni čime da ih nahranimo. Cena stočne hrane skočila je u nebesa, a sena neće imati dovoljno. Sve je spaljeno. Već decenijama se bavimo stočarstvom, ali se ne pamti da je ikada bila gora situacija", kaže za Rinu stočar sa Peštera i dodaje da ako se ovako nastavi biće prinuđeni da "sve što imaju napuste, odsele se odavde i kažu - zbogom stočarstvu".

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na resorno Ministarstvo poljoprivrede da preduzme hitne mere i pomogne planinskim stočarima da obezbede stočnu hranu odmah nakon žetve, dok su cene koliko-toliko prihvatljive.

"Lokalnom stanovništvu je izuzetno teško, a nekada i nemoguće da organizuje nabavku povoljnije stočne hrane iz ravničarskih predela Srbije. Cene tih poljoprivrednih proizvoda u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu značajno su više zbog troškova prevoza i skladištenja. Opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive iskuljučivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno je ugrožen", navodi se na sajtu Društva.

Zašto je sve ovo važno? 

Kako dalje pojašnjavaju, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima. Prethodnih godina je bilo raznih podsticaja za razvoj tradicionalnog stočarstva i starih rasa poput sjeničke pramenke.

"Na nacionalnom nivou ovo područje predstavlja ozbiljan potencijal za proizvodnju velike količine različitih organskih i mlečnih proizvoda. Ovo je od izuzetnog značaja budući da je prema brojnim izvorima kvalitet mesa u Srbiji nedovoljnog kvaliteta. Kako bi podsticaji od strane države u cilju opstanak ovog i dalje živog ruralnog dela zemlje imali pozitivan efekat apelujemo na nadležne institucije da hitno reaguju i pomognu ugroženim stočarima na prostoru Sjeničko-pešterske visoravni!", ističu.


Tagovi

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Pešterska visoravan Stočari Suša Nedostatak vode Ispaša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...