Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 07.09.2020. 10:00

Neophodne izmene i dopune Uredbe o novim podsticajima za tov junadi

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije,  za koju Upravni odbor ovog Udruženja smatra da je porebno da pretrpi izmene i dopune.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.540
  • 299
  • 0

Udruženje "Agroprofit", koje okuplja odgajivače i tovljače junadi, podstaklo je državnu administraciju da vanrednim podsticajima pokuša da reši zastoje u prodaji junadi, o čemu smo ranije pisali na Agroklubu.

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom Sars-Cov-2,  za koju Upravni odbor ovog Udruženja smatra da je porebno da pretrpi izmene i dopune, jer se u mnogome razlikuje od predloga koje je ovo udruženje dalo Ministarstvu poljoprivrede i po nekim detaljima nije održiva i neće doprineti razrešenju krize u ovom delu stočarstva, navodi se u saopštenju Udruženja.

Za svako june dodatna premija od 20.000 dinara - otkupa cena 2,15 evra

"Prvo, potrebno je omogućiti da se junad osim za izvoz može kupiti i za domaće potrebe, i to i muška i ženska, a da dodatna premija ostane 20.000 dinara po junetu. Stočari smatraju da i nije potrebno utvrđivati najnižu cenu, ali je Upravni odbor mišljenja da bi trebalo precizirati da taj iznos ne bude manji od 1,60 evra/kg žive mere junadi. Donosiocu ovog akta se preporučuje da nije potrebno ograničavati broj prijavljivanja otkupljivača o preuzetoj junadi", ističe se i dodaje da je radi racionalnosti potrebno zadržati već uhodanu praksu da otkupljenu junad Upravi za agrarna plaćanja prijavljuje gazdinstvo.

Obrađeno juneće meso u Tursku po 4,5 evra za kilogram

Udruženje od Vlade očekuje da uvaži inicijativu Ministarstva poljoprivrede za efikasno otklanjanje zahteva u prodaji junadi, jer je ponovo stao izvoz u Tursku.

U izjavi za Betu, koju je prenela Ekapija, vlasnik klanice Đurđević Milenko Đurđević rekao je da je pre nekoliko dana pokrenut izvoz junetine za Tursku - dogovoren je kontingent od 5.000 tona, ali je to već realizovano i danas je opet stala prodaja na tom tržištu, a i u Italiju se izvoze male količine. Dodao je da se obrađeno juneće meso u Tursku izvozilo po ceni od 4,5 evra po kilogramu.


Tagovi

Otkup junadi Uredba o podsticajima za tov junadi Agroprofit Milenko Đurđević Izvoz za Tursku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...