Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza
  • 15.01.2021. 07:30

Nemačkoj preti pad uzgoja svinja za najmanje 10 odsto?

Korona kriza i afrička svinjska kuga uticale su na nemačko svinjarstvo. Stručnjaci u toj zemlji predviđaju pad uzgoja ovih životinja, ali i potražnje za ovom vrstom mesa.

Foto: Bigstock/agnormark
  • 442
  • 145
  • 0

Tokom korona krize poljoprivredno - prehrambena industrija pokazala se jednom od najotpornijih na tešku situaciju. Šok izazvan pandemijom zahtevao je korektivne mere i ubrzao razvoj trendova poput digitalizacije, više izvora informisanja potrošača i preferencija u vezi s lokalnim proizvodima.

Uprkos tome što se prehrambena industrija sveukupno pokazala snažnom tokom pandemije, to nije slučaj i s mesnom. Tako je u pogonima za preradu i pakovanje mesa bilo najviše radnika zaraženih koronom, a dodatne probleme je stvorila i afrička svinjska kuga (ASK). To su sve razlozi zbog kojih je nemačko svinjarstvo u ozbiljnim problemima.

Pad proizvodnje za najmanje 10 odsto?

Iako je poljoprivredna industrija zabeležila blagi pad prodaje od 1,7 odsto na 234,3 milijarde evra, pokazala se ipak jakom, dokazalo je istraživanje revizijske i savetničke kompanije EY i Univerzita u Gotingenu, a prenosi ga agrarheute.

Prehrambena industrija u toj zemlji je uspela da poveća svoj promet za 0,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i to na rekordnih 186,6 milijardi evra. Međutim, to nije slučaj sa mesnom industrijom za koju je 2020. bila teška godina, a prema prognozama biće i ova.

Nakon izbijanja ASK izvoz je stao, a došlo je do narušavanja tržišta svinjetinom. Prema sprovedenoj studiji, stručnjaci očekuju čak dvocifreni pad nemačke proizvodnje svinja u ovoj godini, i to za najmanje 10 odsto.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Nemačke

Na taj pad dodatno utiče i smanjenje potrošnje mesa u Evropskoj uniji, a njegov nastavak se očekuje i dalje, pogotovo kada je u pitanju svinjetina. Autori studije strahuju da meso neće pojeftiniti u prodavnicama, što bi dodatno moglo da utiče na manju potražnju.

Smanjuje se i izvoz

Prema istraživanju, udeo nemačke mesne industrije u izvozu pao je sa 25 na 22,7 odsto tokom prošle godine, što je najniža vrednost otkako je sprovedeno prvo istraživanje 2008.

"To je dvostruka kriza - izbijanje COVID-a i ASK-a naneli su ozbiljne probleme svinjarima", rekao je dr Kristijan Janze, jedan od autora studije.

Uprkos tome što je pandemija potrošačima pokazala vrednost regionalnih proizvoda, on smatra da će i 2021. biti teška za mesnu industriju. Razvoj cena i tržišta, pogotovo za ovu vrstu mesa u najboljem slučaju ostaće isti kao sada.

"Izbijanje ASK-a u populaciji domaćih životinja bilo bi kobno. Ovde je u pitanju čitav lanac proizvodnje i vrednosti", upozorio je.

Za mleko nema brige

Prema studiji, situacija s proizvodnjom mleka je dobra, a Janze tvrdi da nema razloga za zabrinutost. Domaća potražnja je stabilna, a mlekare nisu toliko zavisne od izvoza kao ostali podsektori prehrambene industrije. Međutim, prerađivači mleka moraju svoje kanale prodaje da prilagode uslovima korona krize.

Mlečna industrija je prošle godine zadržala prodaju na rekordnom nivou, a ona se procenjuje na oko 29 milijardi evra. Na kraju, studija je pokazala da je nemačka poljoprivredna industrija zatvorila 2020. godinu sa prodajom od 8,6 milijardi evra, što je malo ispod rekorda 2018. godine.


Tagovi

Nemačka Uzgoj svinja Svinjetina Izvoz Mesna industrija Pad Potražnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.