Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija jaja
  • 22.01.2021. 18:00

Nemačka zabranjuje mlevenje živih muških pilića - uvode novu metodu

Umesto klanja, novi zakon nalaže korišćenje tehnologije koja će sprečiti da se muški pilići uopšte izlegu.

Foto: Depositphotos/Grigorenko https://depositphotos.com/64603677/stock-photo-newly-hatched-chicks.html
  • 1.006
  • 270
  • 0

Početkom sledeće, 2022. godine Nemačka bi trebalo da prestane sa praksom "mlevenja" jednodnevnih muških pilića. Ovom će odlukom postati prva zemlja Evropske unije koja će uvesti zabranu ovakvog načina usmrćivanja tek izležene živine. 

Nacrt zakona nemačka Vlada potpisala je u sredu, a umesto klanja, on nalaže korišćenje tehnologije koja će sprečiti da se oni uopšte izlegu - tako što će pre toga identifikovati pol životinje, a jaja će biti uništena. 

U kasnijoj fazi tranzicije, od početka 2024. biće pak dopuštene samo metode korišćene mnogo ranije u procesu inkubacije, a čiji će cilj biti taj da sam embrion prilikom uništavanja ne oseti bol. 

Etički neprihvatljivo

Ovu odluku, podsetimo, pre godinu dana uz Nemačku najavila je i Francuska. 

Kako EU sve više vodi brigu o dobrobiti životinja, ovaj se, nekada uobičajen proces u industriji jaja sve više smatra neetičkim. 

Da ponovimo, nakon što se pile izleže, nezavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ono ide na dalju "obradu". U slučaju da je žensko, kroz skoro vreme će postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju. U slučaju da je muško - ne služi ničemu jer niti nose jaja niti se može utoviti. 

Stoga se odmah nakon što izađu iz jaja muški pilići odvajaju na posebnu traku kojom dolaze do mašine koji ih melje na živo, što je postupak koji se još zove maceracija. 

Predlog nemačkog zakona predložila je ministarka poljoprivrede Julija Klukner koja je na otvaranju berlinske Zelene nedelje izjavila kako ovakvu praksu koja se sprovodi svuda u svetu smatra etički neprihvatljivom.  

Kako piše dw, u toj zemlji na ovaj način ubije se oko 45 miliona muških pilića. Predviđa se da će novi standard poskupeti proizvodnju što će se, posledično, nadoknaditi višim cenama jaja i mesa. 

Na meti kritičara 

Bez obzira na promene, i dalje postoje kritičari. Tako predsednik Nemačkog udruženja za zaštitu životne sredine i prirode, Olaf Bandt kaže da nova praksa nije rešenje.

"Restrukturiranje stočarstva nam je odavno potrebno i to prema sistemu koji ne razvrstava životinje po tome da li su korisne ili ne", izjavio je misleći pritom na proizvodnju s dvostrukom namenom - proizvodnjom jaja s jedne te mesa s druge strane. 

Jedan od takvih primera je i izraelski start-up Soos gde razvijaju tehniku kojom se u inkubatoru menja pol embriona s muškog na ženski.

Zastupajući potrošače, izvršni direktor "Foodwatch"-a, Martin Riker upozorio je da svako ko se bori za dobrobit životinja mora da stane na kraj ludilu okrutnosti koje proživljava živina. 

Smatra da čak i ako praksa mlevenja pilića u Nemačkoj bude zabranjena, "ovo neće apsolutno ništa promeniti u nepodnošljivoj patnji kokošaka nosilja", rekao je. 


Tagovi

Industrija jaja Muški pilići Mlevenje Nemačka Zabrana


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.